вівторок, 9 липня 2019 р.

Відео-мандрівка: Незвичайні скульптури світу

Літо – час відпусток, подорожей та нових відкриттів. Саме тому у читальному залі центральної бібліотеки відбулася відео-мандрівка: «Незвичайні скульптури світу» для учасників клубу «У колі друзів».

Бібліотекар Ісакова Є.Ю. розповіла, що скульптура – (лат. sculptura, від sculpo — «вирізаю», «висікаю») — ліпка, пластика, вид образотворчого мистецтва, твори якого мають об'ємну, тривимірну форму і виконуються із твердих чи пластичних матеріалів. Скульптура зображує головним чином людину, рідше тварин, її головні жанри — портрет, історичні, побутові, символічні, алегоричні зображення, анімалістичний жанр.
Де та хто вперше в світі розпочав використовувати цей вид мистецтва? І на це питання бібліотекар знайшла відповідь. Перші прояви художньої творчості в області ліплення криються в мороці доісторичних часів. Також існує легенда, по якій Кора, дочка коринтянина Вутада, бажаючи, при розставанні зі своїм коханим, зберегти собі на пам'ять його зображення, окреслила контур його голови по тіні, кинутої сонцем, а її батько заповнив цей силует глиною.


Які були початкові досвіди ліплення в доісторичну епоху? Про це дозволяють нам судити статуї, знайдені європейськими мандрівниками при першому відвідуванні островів Тихого океану, наприклад на Гавайських островах. Це — прості стовпи зі слабкими, дивовижними натяками на людські обличчя. Історія ліплення починається приблизно за тридцять століть до н. е., з найстаршого з культурних народів стародавнього світу, єгиптян.

Сучасна скульптура XX-XXI століття доже відрізняється своєю оригінальністю та нестандартністю. Дуже багато туристів мандрує світом у пошуках оригінальних скульптур та монументів. Гості заходу переглянули відео-ролики: «12 скульптур, над которыми не властны законы физики; «Кадрик тур» Дивовижні пам’ятники світу; «Самые Необычные Скульптуры Мира».
На честь кого встановлена найбільша кількість пам’ятників та скульптур? Як з’ясувалось це дуже відома людина не лише в Україні, а і по за її межами. Бібліотекар розповіла, що в світі налічується 1384 пам'ятника Тарасу Шевченку, які розміщені в 36 країнах світу. В Україні майже 200 монументів Кобзарю розміщені в Івано-Франківській області, потім йдуть Львівська, Тернопільська і Черкаська області. Перше скульптурне зображення поета і художника було виготовлене у Санкт-Петербурзі за рік після смерті, першу скульптуру створено в Харкові в садибі Алчевських в 1889 році. Перший пам'ятник за кордоном встановили в Казахстані в Форт-Шевченко в 1881, де український геній був у засланні.
Найвище місце на Землі, де встановлений монумент поетові – це пік Шевченка в Кабардино-Балкарії – 4200 метрів над рівнем моря. Найвищий у світі пам'ятник Шевченкові, висотою 7 метрів, стоїть у Ковелі, що на Волині.
У Румунії, невдовзі після повалення в 1993 році соціалістичної системи, монумент Кобзаря знищили, як і в Санкт-Петербурзі, а у Торонто його викрали.

Члени клубу «У колі друзів» зробили для себе нові відкриття, отримали приємні враження від відео-мандрівки світом. 

Немає коментарів:

Дописати коментар