пʼятницю, 26 січня 2018 р.

Пам’ятай про Крути!

Безвусі, юні, вічно молоді,
Ви склали голови за рідний Київ,
Скріпивши крок державницькій ході,
Вписавши подвиг у свободи вияв.
                    Яр Славутич «Крутянці»
26 січня в центральній міській бібліотеці для молоді міста пройшов вечір пам'яті «Про давню трагедію згадаймо знов», присвячений Дню пам'яті Героїв Крут, які 100 років тому стали на захист свободи молодої Української Народної Республіки.  
15 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ про «День пам'яті Героїв Крут», який відтоді відзначається на державному рівні.
Бібліотекарі продемонстрували присутнім відео «Крути», розповіли про події 98-річної давнини, коли 29 січня 1918 року студентський курінь Армії Української Народної Республіки під станцією Крути (нині – Чернігівська область) став до бою з більшовицьким військом на чолі з Миколою Муравйовим. 
Майже всі бійці куреня – переважно студенти та гімназисти – загинули в бою або були закатовані більшовиками після взяття в полон. «Це була найкраща українська молодь, яка загинула через бездарність керівництва своєї Держави, в яку вони вірили і за яку загинули», - писав Євген Маланюк.

Міська бібліотека №2  провела для учнів ЗООШ №10 вечір-спомин «Волі народної дзвін». 
Бібліотекарі Новосьолова С.М та Скрипаль К.І розповіли учням про трагічні події, які сталися на початку двадцятого століття. Дітям цікаво було дізнатися про юнаків, які стали на захист щойно проголошеної незалежності Української держави і загинули у нерівному бою.
Про трагічні події під Крутами створено сотні літературних творів, написано багато полум’яних поетичних рядків, які на вечері читали учні.  

Саме від Крут почалось формування новітнього українця, який зрозумів: влада – це боротьба, а держава – це кров і залізо. Без Крут навіть такий акт, як 22-січня, був би документом без підпису.
Слава вам, нескорені!
Герої – не вмирають!


Немає коментарів:

Дописати коментар