вівторок, 16 травня 2017 р.

У потяги товарні пхали
Дітей, жінок, чоловіків.
На сльози їхні не зважали.
Везли у безвість на віки.
Л. Маковей.








16 травня в Центральній міській бібліотеці пройшов онлайн-перегляд художнього фільму «Хайтарма», присвячений Дню пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.
У 1989 році депортація була визнана Верховною Радою СРСР незаконною і злочинною. 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію з Криму у 1944 році геноцидом кримчан і проголосила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Перед переглядом художнього фільму, бібліотекар розповіла, що «Хайтарма» (від крим. – повернення, а іще хайтарма – це народний танок кримських татар, символ вічного руху життя) - перший кримськотатарський повноформатний художній фільм і перша художня картина про депортацію кримських татар. Режисер фільму і виконавець головної ролі Ахтем Сейтаблаєв.
Фільм знято за кошти кримськотатарського бізнесмена Ленура Іслямова на його телеканалі АТР. Вартість картини 1,5 млн. дол. Стрічка знімалась за принципом народної толоки – більшість ролей зіграли непрофесійні актори. Зйомки тривали півроку у 2012 році в Алупці, Бахчисарайському районі і Судаку.
В основі сюжету лежать реальні події. В фільмі йде мова про те, що 08 травня 1944 року радянська влада провела масове виселення кримських татар з Криму, звинувативши їх у співпраці з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни. В ході Депортації було виселено близько 183 155 осіб (не враховуючи солдатів армії, яких було відправлено на спецпоселення після демобілізації 1945 року). За офіційними даними, в дорозі загинула 191 людина. В перші роки Депортації у спецпоселеннях загинуло 46% народу, переважно людей похилого віку, жінок, дітей.
Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя Ахмет-Хана Султана: після звільнення Криму від німецьких загарбників, військове командування дозволило Ахмет-Хану разом з його бойовими товаришами відвідати батьків у Алупці. За збігом обставин на час перебування льотчиків у Алупці припала операція НКВС з примусової депортації кримських татар. Радянський ас, якого боялись німецькі пілоти, не зміг захистити свій народ від злочину Сталінського режиму.
Депортація цілого народу була змальована не тільки у фільмі «Хайтарма», а й в картинах художників, у віршах та піснях… Так пісня «1944» української співачки Джамали здобула перше місце на конкурсі Євробачення у 2016 році. Пісня була присвячена трагічним подіям депортації кримськотатарського народу, від якої також потерпіла сім'я самої Джамали.

У 2017 році ми будемо відмічати 73 роковини депортації кримськотатарського народу, але, нажаль, чорний світанок для цього народу не закінчився: Автономна Республіка Крим у 2014 році була окупована російським «зеленими чоловічками». Чужої пам'яті не буває, тому ми українці у всьому підтримуємо кримських татар. І бажаємо, щоб над «Зеленим островом» встало мирне і добре сонце, щоб люди повернулись у рідний край у свої домівки.
В свою чергу, пройшло обговорення старшокласниками щойно переглянутого художнього фільму «Хайтарма». Всі присутні, по суті, знаходились під враженням від перегляду. Особливо здивувала доля кримськотатарського народу під час Другої світової війни в образі прославленого льотчика-героя Ахмет-Хана Султана. 

Немає коментарів:

Дописати коментар