середу, 22 лютого 2017 р.

Небесна Сотня в вирій полетіла…

Я знаю грамоту свободи;
Її підписують мечем.
Ліна Костенко.

22 лютого в ЗОШ №4 працівники центральної міської бібліотеки Сембратович С.Л. та Ісакова Є.Ю. в тісній співпраці зі шкільним бібліотекарем Веріжко Н.В., підготували й провели захід «Армагеддон на Майдані», присвячений  Дню пам’яті Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції Гідності (листопад 2013 р. – лютий 2014 р.), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.
Бібліотекарі розповідаючи про криваві події на Майдані, запропонували присутнім переглянути відео з виступом Сергія Нігояна – першої жертви протистояння на Грушевського, героя Небесної Сотні. «Борітеся – поборите» – слова з поеми Т. Шевченка «Кавказ», які пролунали із вуст Нігояна, виявились актуальними і в наш час.
Далі, під звуки жалобної пісні «Плине кача…», що стала неофіційним Гімном «Небесної Сотні», згадали поіменно Героїв Небесної Сотні, переглянувши відео «Повний список героїв Небесної Сотні, що полягли за Україну».
Слухаючи розповідь бібліотекарів, переглядаючи відео, прослуховуючи жалобні пісні та вірші, присутні весь біль тих подій пропустили через своє серце, що викликало сльози на їх очах.
Також вчителі змогли переглянути тематичну поличку на якій були розміщені книги, бо хто, як не письменники та поети, могли сказати більше про ті криваві події: Анастасьєв А. «Територія гідності», Базів В. «Армагеддон на Майдані», Пригорницький В. «Байки-майданки», Рудневич М. «Я з Небесної Сотні», Роздобудько І. «Гудзиз-2» та ін. А помітивши, що присутніх особливо зацікавив роман Роздобудько І. «Ґудзик-2», бібліотекарі зробили невеличку зупинку, щоб розповісти про цей твір та його авторку. Ірен Роздобудько – одна з найпопулярніших сучасних українських письменниць, журналістка, сценаристка, автор понад двадцяти книг для дорослих та дітей. Лауреат багатьох конкурсів та премій.
Головний герой роману – Денис Северин, колись втратив все: кохану людину, смак до життя, сенс працювати в країні, що поволі котиться у прірву… В свій час він був прихильником Помаранчевої революції, і ось знову опинився у вирі подій на Майдані у Києві. Якось увімкнувши телевізор, Денис побачив, як чорні загони знищували студентський табір. Наступали орудували кийками, скидали людей до низу, добивали тих, хто впав… Потім цю революцію назвуть Революцією Гідності. Головний герой, як і більшість патріотів, з Майдану відправився у зону АТО.
Продовжуючи тему АТО, бібліотечні працівники презентували присутнім книгу «Герої ХХІ століття», створену працівниками центральної міської бібліотеки, як підсумок обласної патріотичної акції «Герої ХХІ століття»,, що тривала у минулому році та альбоми «Хронологія мужності. 2014-2015», «Хронологія мужності. 2014-2016», в яких йде мова про воїнів АТО Херсонщини, які воювали за суверенітет та незалежність України.
Наприкінці заходу вшанували хвилиною мовчання Героїв Небесної Сотні, та загиблих воїнів в зоні АТО.
Уся Небесна Сотня лишилась на зимовій брущатці, щоб для України настала нова весна.
Хай імена загиблих героїв назавжди залишаться у наших серцях!
Світла пам'ять Небесній Сотні!
Герої не вмирають. Просто йдуть
з Майдану — в небо. В лицарі — зі смерті.
Героям слава — вписано у серці.
Слава Україні – Героям слава!





Немає коментарів:

Дописати коментар