пʼятницю, 10 лютого 2017 р.

Любові вічне відкриття.

Кохання – то почуття, якого завжди бракує,
це стан душі, якого прагнеш, мрія,
якою живеш вічно
Микола Томенко.
10 лютого до центральної міської бібліотеки були запрошені дев’ятикласники ЗОШ №4 на караван історій «Любов – казка всіх часів», присвячений дню Святого Валентина. День Святого Валентина, або День усіх Закоханих – свято, яке відмічають 14 лютого в багатьох країнах світу.
Бібліотекарі Сембратович С.Л., Ісакова Є.Ю. провели ціле дослідження величного почуття – кохання. «Бо що може бути більш приємне, солодке і животворне, ніж любов?», – писав Григорій Сковорода. Присутні дізнались, що назва свята походить від Святого Валентина. За легендою, християнський священик Валентин жив у Римі за часів імператора Клавдія II Готського (III ст. від Р. Х.), який видав наказ про заборону воїнам одружуватись. Валентин, попри цей указ, продовжував таємно вінчати всіх охочих. За що імператор віддав наказ відтяти йому голову, це сталось 14 лютого. Тепер свято Закоханих має свого покровителя – Валентина. І святкують його по всій землі.
Дітворі розповіли про те, як святкують день Святого Валентина в різних країнах світу. Наприклад, італійці у цей день вважають своїм обов'язком дарувати коханим солодощі. В Італії цей день так і називають — «солодкий».
Поляки цього дня відвідують Познань. Там, за повір'ям, лежать мощі Святого Валентина, а над головним престолом висить його чудодійна ікона. Поляки вірять, що проща до неї допомагає в любовних справах. Німці вважають Валентина покровителем психічно хворих, прикрашають в цей день всі лікарні червоними стрічками, а в каплицях проводять спеціальне Богослужіння.
Для більшої емоційності, молодь переглянула презентацію, а впродовж заходу лунали рядки із лірики видатних поетів, які оспівували кохання – Крищенко В., Симоненко В., Сосюра В., Франко І. та ін.
Всім відомо, що кохання буває тільки одне. Тому бібліотечні працівники на останок розповіли легенду про дві половинки. В якій йде мова про те, що десь бродять дві неприкаяні половинки й шукають одна одну, а коли знаходять, то між ними виникає кохання. Розповівши про дві половинки, молоді запропонували прийняти участь у грі «Знайди свою половинку». А за участь у грі всі отримали у подарунок сердечка із побажаннями.

До читальної зали старшого відділу міської бібліотеки для дітей прийшли учні VI(10)  класу гімназії, щоб бути гостями вечора-присвяти «Як не любов, то що це бути може?»
Назвою зустрічі стали слова сонету Франческо Петрарки, присвяченого коханій жінці. Говорили про це кохання, яке вже понад шість століть інтригує, не дає пояснення розгадки того почуття, яке поет проніс через усе життя. Під час вечора лунали сонети Петрарки, вірші Олександра Пушкіна, який писав «языком Петрарки и любви». Читали листи, що писав своїй коханій Мотрі гетьман Іван Мазепа, переживали трагедію кохання Айседори Дункан та Сергія Єсеніна, «заглянули» до Гомерової  «Іліади», яка подарувала світові історію кохання Париса та Єлени.
Усі закохані світу були різними. Організатори вечора хотіли, щоб приклади тих, хто залишив історію свого кохання у віках, надихнули сьогоднішню юнь на великі вчинки, бо і наш час має сьогодні своїх героїв.

З днем Закоханих! Любові, удачі, радості від життя і оточення!

Немає коментарів:

Дописати коментар