пʼятницю, 25 грудня 2015 р.

Як святкують Новий рік в країнах світу.

Скоро, скоро Новий рік переступить наш поріг… Створити неймовірну атмосферу свята напередодні найчарівнішої ночі у світі спробували у міській бібліотеці для дітей, де на абонементі старшого відділу 24 грудня (в переддень католицького Різдва) відбулося чергове засідання клубу «Бібліокафе»  в меню якого був незвичайний «Новорічний серпантин» з традиціями святкування Нового  року в різних країнах світу. Найперше, увазі дітей була запропонована тематична полиця «Символ 2016 року».
А далі – був цікавий екскурс в історію виникнення свята. Діти дізналися про традиції святкування Нового року у давніх слов’ян, про те, коли з’явилася перша ялинка та у що її «одягали», про  острів «першого Нового року», що є  посеред Тихого океану, про найдавнішу новорічну прикрасу в Україні – розфарбованого аквамарином солдатика, якого повісили на різдвяну ялинку 1897 року в Одесі (принаймні, так думають самі одесити).
А якже «довгоочікувані подарунки», запитаєте ви? Були і подарунки: солодощі та обов’язкові новорічні мандарини отримали відвідувачі клубу за активну участь та перемогу в іграх та  зимовій вікторині.

Багато цікавого дізналися учні 3-го класу .у Дніпрянській селищній бібліотеці про традиції святкування Нового року у країнах світу. Спочатку діти із здивуванням розглядали прикрашену бібліотеку і разом з бібліотекарем пригадали, як святкують Новий Рік в рідній Україні.
Потім з яскравою і змістовною відео-презентацією ніби самі побували в різних країнах. Адже кожна країна дотримується своїх традицій.
У Румунії в новорічних пирогах прийнято запікати маленькі  сюрпризи: монетки, порцелянові фігурки, каблучки, стручки гіркого перцю. У Франції   запікають  у тістечках боби (на щастя). Однією з найбільш «гарячих» є зустріч Нового Року в Естонії, оскільки там прийнято проводити це свято в сауні.  В Іспанії опівночі треба перебувати на центральних майданчиках і з кожним ударом курантів  встигати з’їсти одну за одною 12 виноградин. Це принесе вдачу.
Емоційні італійці і в новорічну ніч у своєму репертуарі: щоб позбутися від вантажу проблем і почати все з чистого аркуша, вони позбавляються від непотребу і старих меблів, кидаючи їх з балконів.
В’єтнамці зустрічають свято з гілками квітучого персикового дерева, китайці перетворюють своє місто в море маленьких вогників, які вони запалюють в ліхтариках. Найпопулярніший подарунок у японців бамбукові граблі. Обмінюючись  ними, люди бажають один одному «загребти» в майбутньому якнайбільше щастя.
А потім разом з дівчинкою Ренатою, бджілкою  Жу-Жу і Бармолєєм  з   однойменного мультику студії «Бджолографія» малеча 9 разів «облетіла»  земну кулю на казковому бджолольоті, кожного разу зустрічаючи  Новий Рік в різних країнах, починаючи зі Сходу.
При цьому дітки самі нагадували галасливих італійців і  гамірливих панамців. Так  щиро хлопчики та дівчатка  виявляли свої емоції.
Свято не обійшлося  без новорічних загадок та ігор. Діти з задоволенням  змагалися, хто вдало зріже ножицями маленькій сувенір або солодощі. Кожен отримав солодкий приз.


Всі учасники заходу зійшлися на спільної думці: при всьому розмаїтті, новорічні свята мають спільні риси – це прощання зі старим роком, сподівання, що неприємності залишаться в минулому, в новому році все змініться на краще!

Немає коментарів:

Дописати коментар