четвер, 10 грудня 2015 р.

Знати свої права

Ми — українці. Ми маємо право
на рідну мову та свою державу,
на гордий прапор золотаво-синій,
на щастя жити у такій країні.
Ми — українці. Право знати маємо
про тих, кого героями вважаємо,
що людство рятували від руїни, —
синів і дочок, гідних України.
Ми — українці. Хочемо право мати
завжди усе, що думаємо, казати,
на незалежну та міцну державу,
на все, що гарантовано по праву.
Ми — українці. І наше право
любити землю горду й величаву,
та дух свободи набирати в груди.
Ми — українці. Були ними, є, і будемо!

Нині Україна просувається по шляху побудови правової держави. У цей період важливим є формування у народу нового правового мислення, набуття знань про життєво необхідні закони і про вміння використовувати їх у повсякденному житті.
Для підвищення рівня правової освіти, а також забезпечення конституційного права знати свої права і обов’язки, в рамках Всеукраїнського тижня права у бібліотеках ЦБС проходять заходи та організовані тематичні перегляди літератури.
10 грудня у читальному залі  центральної бібліотеки, пройшла зустріч студентів Новокаховського професійного електротехнічного ліцею з начальником Новокаховського міського управління юстиції Тарабакою Н.А., під назвою «Знати свої права».
Під супровід відео-презентації за темою заходу, бібліотекарі розповіли про вирішальне значення правової культури населення для України.
Тарабака Наталія Анатоліївна розповіла присутнім про основні права і обов’язки громадян нашої держави, яку відповідальність несуть за скоєні вчинки підлітки та про свій особистий досвід роботи. Вона наголосила на тому, що до неї та її колег може звернутися будь-хто, хто вважає, що його права порушуються.



На закінчення заходу, студенти взяли участь у відео-вікторині, в якій бібліотекарі демонстрували уривки із кінострічок, а молодь повинна була назвати, яке правопорушення було скоєне персонажами фільмів, а Наталія Анатоліївна., називала статтю та вид покарання за цей злочин.

Цього тижня міська бібліотека для дітей перетворилася на Країну Дитячих Прав. Кожна дитина на Землі має права, що закріплені Конвенцією ООН про права дитини. Саме про це говорили працівники бібліотеки зі своїми читачами.
Для молодших школярів було проведено відео-урок «В цій казці немає порядку, що не слово – то загадка». Навести лад у казках і визначити хто і як порушував права казкових героїв, допомагав бібліотекарям 1-В клас гімназії.  А розпочалося все з чарівного люстерка і олівця. Баба-Яга переплутала всіх казкових героїв. Вони загубили свої книжки. Допомогти знайти дорогу до казки взялися першокласники. І у них все вийшло! В дружбі – сила! Злі чари були розвіяні і у казковому королівстві знову стало затишно та гарно.     
Учні ж 1-А класу гімназії «долали»  межі правового лабіринту «Зроби крок у світ  своїх прав». Всі разом дізнавалися про права дітей, які рівні для всіх та якими користується не кожна дитина у світі, про  «дітей   вулиці», про установи, куди можна звернутися, якщо порушуються твої права. Пограли, звичайно, і у правову казкову вікторину та визначили кращих «казкових правознавців».


А учні 4-Б класу гімназії стали учасниками диспуту «Для чого світу ти?» У підготовці до заходу бібліотекарі використали казки В.Сухомлинського, знамениті рубаї Омара Хайяма, заповіт матері Терези – громадянки миру, лауреата Нобелівської премії миру. Говорили ж про людяність, про те, що значить бути на землі Людиною, яка несе в своєму серці цю людяність та «підбирали» «Ключі життєвого успіху».




У Всесвітній день прав людини  волонтери міської бібліотеки для дітей  відвідали підшефну групу дитячого садочку «Казка», щоб розповісти маленьким вихованцям із групи «Веселинка» про людяність.  А як донести  такі серйозні основи діткам? «Бібліоальпіністи» взяли із собою книжечку В.Сухомлинського «Казки школи під голубим небом». Читали дві казочки «Бо я – Людина» та «Важко бути людиною», хоч серед тих казок, що не казка – то наука. Малеча слухала спочатку уважно, а потім  усі разом обговорювали  прочитане, задавали питання, щоб зрозуміти чи важко це - бути Людиною?





10 грудня 2015 року у бібліотеці №2 була проведена зустріч з юристом «Лабіринтами права» для учнів 10 класу ЗОШ №10.
Саприкіна  П.С., юрист з молодіжної організації «Нова генерація» м. Херсон, та Кліщевська А.Г., головний спеціаліст відділу у справах сім`ї та молоді   розповіли учням про права та обов’язки людини.   
Присутнім був продемонстрований один із фільмів з Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно про права людини. Учні задавали багато питань стосовно прав молоді та  приймали участь у обговоренні фільму.


Для того щоб привернути увагу мешканців міста молодь вийшла на флеш-моб «Я маю право!»

У міській бібліотеці №3 відбувся правовий турнір «Зростаємо громадянами» для учнів 6-В класу ЗОШ№6. Бібліотекар, Нагаєць І.О., коротко розповіла про Конвенцію ООН про права дитини та провела бліц-тест «Чи знаєш ти свої права?». На захід була запрошена головний спеціаліст міста по правам дітей – Харченко Олена Анатоліївна. Вона розказала дітям про їх відповідальність за свої вчинки та привела багато прикладів зі своєї практики. А потім була невеличка вікторина на закріплення теми і багато питань від дітей, адже їх це дуже цікавить.



В Таврійській бібліотеці було проведено правовий марафон "Закони в нашому житті" для учнів 9-х класів ЗОШ №5. На захід було запрошено юрист-консульта Таврійського виконавчого комітету Лічман М.В., яка нагадала учням про права дитини, ознайомила з обов’язками батьків по відношенню до власних дітей, розповіла про злочин та його наслідки, про відповідальність за порушення закону, відповіла на всі питання учнів. Бібліотекарі провели огляд правової літератури, що є в бібліотеці. 











Немає коментарів:

Дописати коментар