вівторок, 5 травня 2015 р.

Пам'ятаймо минуле!

До Дня Перемоги 5 травня в центральній міській бібліотеці пройшов онлайн-перегляд художнього фільму «Хайтарма» (від крим. – повернення).
Перед переглядом фільму бібліотекарі радо зустріли гостей: подарували їм власноруч виготовлені маки (мак – символ памяті), якими останні прикрасили свій одяг. 

Потім розповіли, що «Хайтарма»  - перший кримськотатарський повноформатний художній фільм і перша художня картина про депортацію кримських татар. Режисер фільму і виконавець головної ролі Ахтем Сейтаблаєв. Який багатьом відомий в якості ведучого передачі «Хоробрі серця» на телеканалі «2+2».
Фільм знято за кошти кримськотатарського бізнесмена Ленура Іслямова на його телеканалі АТР. Вартість картини 1,5 млн. дол. Стрічка знімалась за принципом народної толоки – більшість ролей зіграли непрофесійні актори. Зйомки тривали півроку у 2012 році в Алупці, Бахчисарайському районі і Судаку.
В основі сюжету лежать реальні події. В фільмі йде мова про сталінську депортацію кримських татар, вчинену у травні 1944 року. Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя Ахмет-Хана Султана: після звільнення Криму від німецьких загарбників, військове командування дозволило Ахмет-Хану разом з його бойовими товаришами відвідати батьків у Алупці. За збігом обставин на час перебування льотчиків у Алупці припала операція НКВС з примусової депортації кримських татар. Радянський ас, якого боялись німецькі пілоти, не зміг захистити свій народ від злочину Сталінського режиму.
Переглянувши фільм «Хайтарма», можна зробити висновок, що минуле й сучасність переплелись в одне ціле. Багато хто із присутніх відкрив для себе невідому їм раніше сторінку історії. А скільки ще залишилось не розкритих сторінок нашої історії. Робота бібліотек спрямована на те, щоб допомогти читачу знайти відповіді на деякі запитання.
Будуймо мирну Батьківщину! Пам’ятаймо минуле!

Немає коментарів:

Дописати коментар