понеділок, 25 травня 2015 р.

Зелений туризм в дії



Трійця трьома святами багата –
квітами, травами й рум’яним літом.
Народна мудрість.
24 травня працівники центральної міської бібліотеки провели на природі народознавчу годину «Шепіт квітів чарівний», присвячену Дню Святої Трійці (Зелені свята).
Зелений туризм зараз дуже популярний в багатьох країнах світу. Коли людина не тільки оздоровлюється, а й отримує задоволення від спілкування з природою.
Зелені свята – українська назва християнського свята Трійці, що відзначається на 50-й день після Паски. У давнину це свято відзначали протягом шести днів, церковний же календар осягає лише три. Власне звідси й назва – Трійця. У нашого мудрого народу є багато гіпотез виникнення цього свята. По одній із них – триденне свято пов’язане з Богоотцем (неділя), Богосином (понеділок), Богодухом святим (вівторок). Свята Трійця має ряд обрядів: «завивання вінків», Клечальна субота, П’ятидесятниця, Русалії, поминання предків.
Бібліотекарі розповіли читачам про обряди та звичаї українського народу. Особливо їм сподобалась розповідь про плетіння вінків та ворожіння на них: відносили вінки до річки й пускали за водою, якщо вінки сходились, то їх власниця вийде цього року заміж. Не оминули й легенди про квіти, недарма Ауербах казав: « В історії квітів – частина історії людства». Під розповіді бібліотекарів, гості плели віночки й звернули увагу, що головна героїня – ромашка. Тому попросили розповісти легенду про ромашку. Легенда про ромашку: у бідної жінки захворів син. Грошей на ліки не було і вона ходила по степу і збирала всі рослини, які хто порадить.
 Одного разу вона зустріла бабусю, яка несла в руках букетик білих пахучих квітів. Почувши про горе матері, бабуся простягла їй квіти: «Зроби з них відвар і напої синочка». «А як же звуться ці квіти?» - запитала жінка. «Як вилікується синок, то й назвеш їх ім'ям свого сина». Хлопчика звали Романом, тож мати, напуваючи його відваром, промовляла: «Пий, синочку, ромашку і будеш здоровим!»
 Зелені свята проводжають весну й зустрічають літо, що передвіщає теплу погоду, але в народі застерігали: «Прийшов Святий Дух – берись за кожух». Та щоб там не було, а Зелені свята таки одкривали ворота справжньому літу. Казали: «Трійця трьома святами багата – квітами, травами й рум’яним літом».

Немає коментарів:

Дописати коментар