понеділок, 12 жовтня 2015 р.

Мужність і відвага крізь віки


До дня захисника України і Дня українського козацтва бібліотекарі  читальної зали центральної міської бібліотеки запросили учнів ЗОШ №4 на історичну подорож у часі «Мужність і відвага крізь віки».
Козак в уявленні українця – це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України. Бібліотекарі Наталія Суша та Алла Муренко розповіли дітям про історію козацтва, про славетних гетьманів, свято Покрови Пречистої Богородиці та  презентували гостям книжкову виставку «Гордість нації – козацтво» і  відео-презентацію "Мудрість козацької доби".
Вшанували мужність та героїзм захисників незалежності і територіальної цілісності України, згадавши про  людей, які ціною власного життя допомагають воїнам АТО.


До Дня захисника України та Дня українського козацтва Юнацька бібліотека підготувала виставку «Націю творять особистості», присвячену видатним постатям в історії України – Петру Сагайдачному, до 445 річниці від дня народження та Богдану Хмельницькому, до 420-річчя від дня народження. А також, на основі цієї вистаки, було проведено урок видатних особистостей "Ми є, були і будем ми!"

В читальну залу для учнів 5-9 класів міської бібліотеки для дітей напередодні Дня Захисника України цього святого дня  дня козацької Покрови  та дня народження УПА запросили восьмикласників гімназії на історичну стежину «І оживає дух козацький». В українському пантеоні   багато золотих імен, які творили історію держави та боронили її незалежність. Є серед них і ім’я козацького гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного «слава якого може позмагатися з вічністю». Використовуючи електронну презентацію, бібліотекарі розповіли учням про Хотинську битву, про життя легендарного гетьмана, про долю золотого меча Сагайдачного, про фрегат «Гетьман Сагайдачний», про долю могили та севастопольського пам’ятника гетьманові.  

Нині нащадки запорозьких козаків боронять незалежність держави на сході країни. «Душу – богові, життя – Україні, честь – собі» - ця козацька клятва написана на українських  прапорах, які привозять додому воїни сучасної української армії. Ми не могли не згадати про наших легендарних «кіборгів», і про славетного бойового генерала Сергія Кульчицького, і про наших загиблих земляків, і про багатьох інших героїв тієї неоголошеної війни українського народу за свою незалежність. Слава Україні!

День захисника України, який згідно Указу Президента України відзначається 14 жовтня, нероздільно пов’язаний із розвитком війська та військових традицій. Ми, українці, вважаємо запорізьких козаків своїми предками. Але що ми    насправді знаємо про них?
 Історії про козаків часто оповиті містикою і легендами, однак до наших днів дійшли й цілком правдиві цікаві факти про козаків.
 Козаки були неперевершеними воїнами. Кожен козак мав рушницю, алебарду і шаблю. Козаки були безстрашними воїнами і демонстрували у військових діях неабиякий розум та хитрість. Вони вміли непомітно підкрадатися і атакувати ворога зненацька. Запрошуємо переглянути книжкову виставку «Гей, ви хлопці, запорожці», яка відкрилася в дорослому читальному залі міської бібліотеки № 2 до дня українського козацтва.

Міська бібліотека №3 для учнів ЗОШ №6 провела історичний урок "Мужність і відвага крізь покоління"




Немає коментарів:

Дописати коментар