середу, 28 жовтня 2015 р.

Предтеча Майдану.

28 жовтня в центральній міській бібліотеці для молоді міста  провели історичну подорож «Революція на граніті», присвячену 25-річниці Студентської революції на граніті. Бібліотекарі нагадали присутнім, що Революція на граніті (або Студентська революція на граніті) — це була компанія широкомасштабних акцій ненасильницької громадянської непокори, заздалегідь організована українською радянською молоддю, переважно студентами. Протести тривали з 2 по 17 жовтня 1990 року в Україні (тодішній УРСР). Стрижнем протестних подій було студентське голодування на площі Жовтневої революції у Києві (нинішньому Майдані Незалежності).
Головними вимогами молоді були: недопущення підписання нового союзного договору; перевибори Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі не пізніше весни 1991 року; повернення на територію УРСР українських солдатів, а також забезпечення проходження військової служби юнаками-українцями винятково на території республіки; націоналізація майна Компартії України та ЛКСМУ; відставка голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола. Революція на граніті, що була повністю організована силами студентства, не мала на той час аналогів у всій Європі, але прямим наслідком тих подій стала відставка голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола та виконання низки вимог мітингувальників. Ці акції та голодування відіграли важливу роль у становленні незалежності України.
Молодь дізналась, як в наш час вшановуються ці події: 10 жовтня 2000 року ТК «Золоті ворота» створили док. фільм, присвячений 10-річчю голодування; 20-річчя «революції» (2010 р.) відзначили фестивалем патріотичної та повстанської пісні «Гайдамака. UA» (ініціатор – Олесь Доній (учасник тих подій); 1 жовтня 2015 року Президент України Петро Порошенко видав Указ «Про відзначення 25-ї річниці Студентської революції на граніті».


Немає коментарів:

Дописати коментар