понеділок, 8 травня 2023 р.

"Пам’ятати заради майбутнього"

     Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років.

  Запроваджуючи цю пам’ятну дату, Україна прагнула доєднатися до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні, пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни. 

    Цього року Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії Росії. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва РФ. 

   Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства – загинуло від 50 до 85 мільйонів людей. Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції (Об’єднаних націй) – і в складі Червоної армії, й армій західних союзників, і підпільних рухів Опору – та здійснили значний внесок у перемогу над нацизмом. А українська земля була одним з основних полів битви у цій війні. Для України війна обернулась національною трагедією, що поглинула понад вісім мільйонів: близько 3 мільйонів воїнів та 5 мільйонів цивільних людських життів, перетворила на згарища й руїни міста і села, знищила промисловість і сільське господарство, завдала величезної шкоди науці й культурі.

  У ці дні важливо нагадати про непересічну роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні, висловити повагу всім борцям проти нацизму, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки.

    Центральна бібліотека пропонує вам ознайомитись із виданнями про Другу світову війну в яких автори не виконують ідеологічне замовлення, насамперед прагнучи наукової об’єктивності, неупередженості позиції та зваженості оцінок. Це дозволяє кожному з нас самому робити висновки. Адже «Хто не пам’ятає свого минулого, той не вартий свого майбутнього» (М. Рильський). Отож перегорнімо  сторінки  книг, що спростовують  чимало  міфів.














Бажаючим переглянути презентацію натисніть на посилання:




 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар