неділю, 12 березня 2023 р.

Жінки, які змінили літературу…

 

     Жінки-письменниці, які своїм талантом та наполегливою працею довели, що жінки  нічим не поступаються  чоловікам-письменникам. І таким чином зайняли своє місце у світі письменництва, де жінкам доволі довгий час не було місця.


Джейн Остін (1775-1817)

     Джейн Остін називають «першою леді» англійської літератури. Вона народилася в сім’ї священика Джорджа Остіна, людини освіченої і розумної, який сам навчав своїх дітей і заохочував інтелектуальні розваги в сім’ї: аматорські вистави, спільне читання романів, музичні концерти тощо. Джейн ще у юному віці почала писати іронічні пародії на модні тоді літературні твори про світські раути та неправдоподібні романтичні стосунки. Влучно та дотепно юна Остін висміювала недалекість та використання штампів у тодішніх авторів, а також їхні застарілі погляди на суспільство. М’який гумор та іронія, привиті з дитинства, прослідковуються і в пізніших «дорослих» романах, що стали світовою класикою, таких, наприклад, як «Розум і почуття» (Sense and Sensibility), «Гордість і упередження» (Pride and Prejudice), «Емма» (Emma)  та інші. Головні героїні її історій відрізняються винятковою незалежністю за мірками на той час і часто передають почуття і думки самої Остін, яка померла незаміжньою, що було рідкістю леді її становища.
      Джейн Остін – одна з перших письменниць, що друкувалась під власним ім’ям і мала популярність у сучасників, а кількість екранізацій її творів та біографії чи не найвища серед авторів.

 
 
Мері Шеллі (1797 - 1851)

     Мері Шеллі не судилося жити звичайним, «правильним»
 життям дівчини того часу. Вона – дочка відомої феміністки та письменниці Мері Уолстонкрафт та ліберального філософа, журналіста-анархіста та атеїста Вільяма Годвіна. Закохалася вона у відповідного чоловіка – поета-вільнодумця Персі Шеллі та у 16 років втекла з ним до Франції, хоча Шеллі був на той момент одружений.
      У літературі Мері Шеллі стала по суті засновницею жанру наукової фантастики. Вийшло це майже випадково: якось із чоловіком та Байроном вони обговорювали експерименти Еразма Дарвіна, дідуся творця теорії еволюції. Вважалося, що він проводив експерименти, впливаючи електричним струмом на мертвий організм. Це викликало скорочення м'язів та видимість пожвавлення.
Байрон запропонував кожному з розмовляючих написати фантастичну розповідь на цю тему. У Мері Шеллі вийшов цілий роман "Франкенштейн або сучасний Прометей", сюжет, який став класичним і багаторазово обігравався в літературі, театрі та кінематографі, а також породив важливу та актуальну тему відповідальності творця за своє створення.

Жорж Санд (1804 - 1876)
   
 
Вона ж Аврора Дюпен, праправнучка короля Августа Сильного, яка носила чоловічий костюм, курила сигари, відкрито змінювала коханців, займалася політикою і називала себе «комуністкою» — ця жінка значно випереджала свій час. 
Аврора з дитинства здобула чудову освіту, але також рано почала виявляти красномовство та вільнодумство. Після спроби матері видати її заміж за нелюбиму людину, дівчина збунтувалася настільки, що її відправили на виховання до монастиря.
    У 17 років Аврора вийшла заміж за Казимира Дюдевана. Від нього вона народила двох дітей. У 27 років Аврора пішла від чоловіка, поїхала до Парижа і з головою поринула у літературне життя. Починала вона як журналістка, написала два романи у співавторстві з тодішнім коханцем Жюлем Санд, а третій роман створила сама, взявши чоловічий псевдонім Жорж Санд. За всю свою письменницьку діяльність Жорж Санд опублікувала близько 30 романів, п’єс і книг для дітей. Вона змогла здобути популярність за життя, хоча багато хто знав, що під псевдонімом ховається жінка. Письменниця сама утримувала сім’ю літературною працею, ставши першою професійною письменницею.

                        

                            

Шарлотта Бронте (1816 - 1855)
     
Англійська письменниця, старша зі знаменитої літературної сімейки сестричок Бронте, перша усвідомила свій літературний дар і покликання, почавши з написання поезій, а потім перейшовши на прозу.
    Писати вона почала під псевдонімом Каррер Белл, Аби в оцінці її творчості не було ні лестощів по відношенню до жінки, ні упередження. Саме під цим ім'ям вона опублікувала свій перший роман  «Джейн Ейр» , який став одним із найвідоміших літературних творів в Англії.
     Її героїня Джейн Ейр, будучи багато в чому схожою на свою творицю і будучи дуже сильною особистістю, надихнула багатьох феміністок і стала взірцем для наслідування.
 
Леся Українка (1871-1913)
 
Леся Українка — видатна українська письменниця, поетеса, перекладач і культурна діячка. Багато її творів визнані шедеврами світової літератури. Перший свій вірш вона написала у дев’ять років, останній – у 40. Всього Леся Українка написала біля 270 віршів, а ще поеми і віршовані драматичні твори.
Завдяки її творчості українська література зайняла одну з найвищих позицій у світовій культурі, а про українців і Україну заговорили у всьому світі, захоплюючись разючими картинами життя «цього великого, самобутнього, гостинного і разом з тим сміливого, відважного народу, нескореного тими бідами, які довелося пережити українцям за свою довгу і славну історію».
    Лесю Українку знають у всьому світі. Її твори перекладені багатьма мовами. І, навіть, досі не втратили своєї актуальності збірки її віршів «На крилах пісень», «Думи і мрії», «Відгуки», збірники поем «Давня казка», «Одно слово», збірники драм «Бояриня», «Кассандра», «В катакомбах», «Лісова пісня» та інші.

 Агата Крісті (1890 —1976)

 
Агата Крісті – одна з найбільш відомих авторів детективного жанру.
     Відомий детектив-бельгієць Еркюль Пуаро був «народжений» вже в першому романі письменниці – «Таємнича пригода в Стайлзі», а через 7 років після нього побачила світ чарівна, але занадто розумна міс Марпл. За словами Агати Крісті, міс Марпл вона писала з власної бабусі, котра «була беззлобною людиною, проте завжди очікувала від оточуючих найгіршого, і ці очікування регулярно справджувались». Також письменниця говорила, що всі складні хитросплетіння детективних сюжетів народжувались та пророблялись у неї в голові під час плетіння, в колі друзів або сім’ї. До початку написання роман був готовий від початку і до кінця.
     Крісті опублікувала більш ніж 60 детективних романів, 6 психологічних романів (під псевдонімом Мері Вестмакотт) и 19 збірок оповідань. 16 її п’єс поставлені в Лондоні . Книги Агати Крісті видавались накладом понад 4 мільярди примірників  і перекладені на більш ніж 100 мов світу . Також їй належить рекорд  по максимальній кількості театральних постановок.
П’єса Агати Крісті «Мишоловка» вперше була поставлена у 1952 році і досі невпинно демонструється. За свої досягнення у літературі нагороджена дворянським титулом – «дама».
 
Маргарет Мітчелл (1900 - 1949)
 
 
Маргарет Мітчелл - автор всього одного роману, але роману воістину культового. Мова, звичайно ж, про книгу «Віднесені вітром". Адже до якогось моменту вона навіть не думала про кар'єру письменниці. Мітчелл працювала репортером місцевої газети в Атланті і пішла з цієї посади лише через те, що зазнала травми ноги.
  Тоді вона розпочала роботу над романом, яка тривала 10 років. Книга про фатальну американську красуню Скарлетт, яка жила за часів війни Півночі і Півдня, про її кохання, гріхи, життєлюбність, про «сутінки богів» для старого доброго аристократичного суспільства плантаторів назавжди увійшла до золотого фонду світової літератури.
    Свою популярність твору принесла і легендарна екранізація роману з Вів'єн Лі та Кларком Гейблом у головних ролях, яка і зараз є класикою кінематографа.
 
   Джоан Роулінг (1965)
 
Британська письменниця. Сценарист і кінопродюсер, біль відома як авторка серії книг про Гаррі Поттера. Фанати ніжно називають її «Мама Ро». Книги про Поттера отримали декілька нагород і були розпродані в кількості більше 400 мільйонів примірників. Вони стали серією, що найбільше продавалась в історії книготоргівлі і основою для фільмів, що стала другою самою касовою серією фільмів ще й у кінематографі.
  Роулінг працювала науковим співробітником і секретарем-перекладачем «Міжнародній амністії», коли під час поїздки потягом з Манчестера в Лондон у 1990 році в неї з'явилась ідея роману про Гаррі Поттера. Протягом наступних семи років Роулінг поховала матір, розлучилась з чоловіком через випадок домашнього насилля і жила в бідності з маленькою дитиною на руках, поки не опублікувала перший роман в серії, «Гаррі Поттер і Філософський камінь», який написала у невеличкому кафе в Единбурзі. Згодом вона написала 6 сіквелів – останнім був «Гаррі Поттер і смертельні реліквії»,  - а також 3 додатки до цієї серії. Зараз Роулінг почала писати для дорослих читачів, видавши трагікомедію «Несподівана вакансія» і кілька кримінальних романів – «Кувала зозуля», «Шовкопряд» та «Кар’єра лиходія».
       Всього за п’ять років Роулінг пройшла шлях  від людини, що живе на соціальну допомогу до статусу мультимільйонера. Вона найбільш продаваний автор в Великобританії з обсягом продажів понад 238 мільйонів фунтів стерлінгів. У 2008 статки міс Роулінг оцінювались у 560 млн фунтів, поставивши її на 12 місце у списку самих найбагатших жінок Британії. Forbes у 2007 році оцінив Роулінг як 48 за впливовістю знаменитість, а журнал Time у тому ж 2007 дав їй друге місце  в номінації «Людина року», означивши соціальне, моральне та політичне натхнення  яке вона дарувала своїм прихильникам.



 

    

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар