вівторок, 9 травня 2023 р.

Літературна подорож Європою

    День Європи — свято, що відзначається 9 травня в  Європейському Союзі та інших країнах  на відзначення миру та єдності на європейському континенті.

 

  В Україні відзначався День Європи відповідно до Указу Президента №339/2003 від 19 квітня 2003 року  з  2003 року до цього часу в третю суботу травня.

  Як зазначала Європейська правда, на початку 2023 року представники ЄС звернулися до Офісу Президента України із запитанням про те, коли планується святкування Дня Європи в Україні. Офіс Президента України відповів, що жодних змін у 2023 році не відбудеться й Україна відзначатиме День Європи 21 травня, окремо від решти держав Європи.

     8 травня 2023 року Указом Президента України «Про День Європи» встановлено відзначати День Європи спільно з державами Європейського Союзу — 9 травня. У своєму зверненні з нагоди Дня пам’яті та примирення травня 2023 року президент України Володимир Зеленський зазначив: «Сьогодні я підписав відповідний указ, і щороку із завтрашнього дня, 9 травня, ми будемо вшановувати нашу історичну єдність — єдність усіх європейців, які знищили нацизм та переможуть рашизм. Це буде День Європи, яка допомагає нам боротися за всіма напрямками: на полі бою зброєю, на дипломатичній передовій — рішучістю, проти ракетного терору та зимового блекауту, в економіці та на юридичному фронті. Це буде День Європи — нашої союзниці. Яка ніколи не називає Україну „вигаданим“ чи „штучним“ утворенням. І яка дає нам свою зброю, щоб ми могли захистити себе та її - нашу Європу.» — Володимир Зеленський

     Для українців це особливий день. Ще з античних часів Україна є повноправною та невід’ємною частиною європейської спільноти – великої родини, об’єднаної прогресивними демократичними поглядами. Цей день – чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.

       Європа подарувала світові велику кількість відомих літераторів. Міська бібліотека №2  пропонує переглянути віртуальну книжкову виставку «Літературна подорож Європою», яку підготувала  Гуменна Вікторія, завідуюча бібліотекою. Виставка познайомить  вас  з сучасними європейськими  авторами та їх творами. Смакуйте літературні твори вишуканої Франції,  прагматичної Німеччини, пристрасної Італії, яскравої Польщі, романтичної Англії та мальовничої України.


Переглянути віртуальну книжкову виставку можна за тут👇

                                             Літературна подорож Європою






 

Немає коментарів:

Дописати коментар