четвер, 10 листопада 2016 р.

Толерантність – шлях до миру та гармонії.

«Не все те неправильне, що тобі незрозуміле».
Григорій Сковорода.

16 листопада світ святкує Міжнародний день толерантності. Цей День запровадили у 1995 році за рішенням Генеральної Асамблеї ООН. Саме цього дня ЮНЕСКО ухвалило Декларацію принципів терпимості. У Декларації йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. Сьогодні до центральної міської бібліотеки на слайд-презентацію «Єдність у різноманітті» завітали учні восьмого класу ЗОШ №4.  
Бібліотекарі Сембратович С.Л. та Ісакова Є.Ю. розповіли присутнім, що на жаль, останнє десятиліття принесло людству багато зла, агресії та випадків нетерпимості по відношенню до представників інших релігій, інших рас, інших держав. Цей день нагадує всім нам про те, що насильство, тероризм, етнічне та релігійне переслідування — це ті явища, яким не повинно бути місця в 21 столітті. Ознайомили із основними ознаками толерантної людини, тож кожен із присутніх міг перевірити себе: чи толерантна він людина. Було акцентовано увагу на прикладах толерантної поведінки в різних ситуаціях, що виникають вдома, на вулиці, в транспорті тощо.


Упродовж заходу зачитувались чудові афоризми та вірші про толерантність. Школярі переглянули презентацію та відеоряд «Притча про Доброту», «Спасибо за то, что ты мой друг». В свою чергу, бібліотечні працівники розповіли про значення багатьох слів, продемонструвавши тлумачний словник, який їм у цьому допоміг.
А потім запропонували прийняти участь у грі-вікторині «Зроби квітку толерантності». За що учні отримала у подарунок квітку толерантності, щоб не забувати, що толерантність - це милосердя, доброта душі, співчуття, повага, дружба, терпіння. 

До читальної зали старшого відділу міської бібліотеки для дітей завітали учні 1(5)-А класу гімназії разом із класним керівником Якименко Людмилою Вікторівною, щоб стати учасниками актуальної розмови під назвою «Повернімо світу доброту».
Розпочалося спілкування із доброго старого мультфільма про добро «Трям – здравствуйте!», який малеча дивилася із задоволенням та гарним настроєм.
А потім, в дорогу до доброти присутні «вирушили» за полум’ям свічечки, яке дарує тепло, як і кожна добра людина чи добрий вчинок.


Діти пригадали добрі справи, які робили ще вчора, складали «словничок» добра та «рецепт» ліків від байдужості та черствості людської. Побували у Сербії та в горах Кавказа, де колись садили дерева на добрі справи, які квітують і плодоносять і нині. А завершилася розмова символічним «колом доброти», яке утворили, подарувавши один одному посмішку та добре слово.

До міської бібліотеки № 2 на час запитань і відповідей «Толерантність від «А» до «Я»», завітали учні 9 Б класу ЗОШ №10. Бібліотекар Рядних І.Л. розповіла про історію виникнення Дня толерантності. Учні послухали притчі, легенди  та вислови про толерантність, взяли участь у асоціативних вправах.  Всі зрозуміли, щоб досягти успіху в житті, не треба витрачати сили на конфлікти, «побутові війни», доцільно сформувати в собі толерантність як рису характеру.



Свої мрії пензлем намалюй.
Освіти життя яскравим сонцем,
Толерантний всесвіт побудуй!

Немає коментарів:

Дописати коментар