понеділок, 28 листопада 2016 р.

Віртуальне знайомство з мистецтвом

25 листопада в Дніпрянській селищній бібліотеці відбулось віртуальне знайомство присвячене 170-річчю з дня народження талановитого художника Херсонського краю – Миколи Львовича Скадовського.
Відкриваючи ще одну сторінку з історії краєзнавства, бібліотекар запитала присутніх на заході шестикласників, які імена відомих людей свого селища чи Херсонського краю вони знають. Діти називали письменницю В. Нижеголенко, художника Гната Шила, деяких поетів Нової Каховки та Херсону.
Запросивши дітей поринути в віртуальну мандрівку в чудовий світ мистецтва, бібліотекар підкреслила, що така подорож ще більше приємна, тому що  розповідає про талановиту постать рідної землі.
Познайомившись з біографією М. Л, Скадовського, учні дізналися, що прізвище їхнього роду дало назву курорту Херсонської області – Скадовську.
Наприкінці заходу школярі «побували» в віртуальній картинній галереї творів М. Л. Скадовського. Роздивляючись кожен сюжет, діти відкривали для себе нові методи пізнання,  як можна аналізувати зображене, підмічаючи кожну деталь, щоб проникнути в художній замисел творця.
Захід вдався. Діти пішли емоційно збагаченими, зворушені побаченим та з гордістю за свою рідну землю, яка народжує талановитих особистостей.


Скадовський Микола Львович народився в с. Білозерка Херсонського повіту (тепер райцентр Херсонської області) в поміщицькій сім'ї. (Його предки були з Польщі. Дід Балтазар Балтазарович Скадовський прийняв підданство ще в часи імператора Павла). Середню освіту отримав в  Одеській Рішельєвській гімназії. Потім навчався в Московському університеті, Московському училищі живопису, скульптури та архітектури. Після навчання в Дюссельдорфській академії мистецтв, художник їде працювати в Італію, відвідує Париж та Відень.
З 1876 року Скадовський М.Л. живе в Білозерці. Умови для творчої діяльності у батьківському маєтку були сприятливими. Велика світла майстерня, постійна матеріальна підтримка рідних. Але перебування вдалині від художнього життя великого міста не могло задовольнити Скадовського і він наприкінці 70-х років оселився в Одесі. В другій половинi XIX ст. тут плідно працювало Товариство любителів витончених мистецтв, часто експонувались виставки передвижників і місцевих художників. 80-і роки для М.Л.Скадовського були періодом великого творчого піднесення громадської діяльності. Він зблизився з одеськими художниками. Його будинок став своєрідним культурним центром, що приваблював відомих артистів, музикантів, літераторів.
Незважаючи на помітні успіхи у створенні портретів і пейзажів, митець все більше бачить себе художником жанрових сцен.
Жанрові картини «Божевільний на тлі з поліціянтами» та «Безпритульні», написані у 1883 році, переконують глядачів у посиленні намагання художника до більш серйозного соціального узагальнення. У 1883 році Скадовський знову їде до Італії. В акварелях, написаних під час другої подорожі, з'являються нові принципи живописного рішення. Акварель стає більш прозорою, легкою і ніжною в кольорі. Скадовський М.Л. був пристрасним мисливцем і за роки своєї творчої діяльності створив велику кількість творів на мисливські сюжети.
З картиною „Відкриття полювання" митець бере участь в міжнародній виставці в Мюнхені (Німеччина). З великою симпатією малює М.Л. Cкадовський образи селян, подальше вивчення селянського життя привело художника у другій половині 80-х років до створення великої картини "Розтин мертвого тіла", якою сильніше, ніж у попередніх роботах засуджує громадські порядки, що прирікають мільйони людей на безправ'я та злидні.
У 1887-1889 роках Скадовський М.Л. влаштовує персональні виставки своїх творів у Херсоні.  Смерть Скадовського була несподіваною. Він помер у 46-річному віці, не встигнувши здійснити своїх творчих задумів…



Немає коментарів:

Дописати коментар