четвер, 10 листопада 2016 р.

Кохане слово, наше рідне слово!

До Дня української писемності та мови у бібліотеках ЦБС пройшла низка заходів.
В читальній залі центральної бібліотеки відбулося засідання літературно-музичного клубу «У колі друзів» «Як на ті чорнобривці погляну» до 80-річчя від дня народження українського поета, прозаїка Миколи Сингаївського

Українська пісня у житті та творчості Миколи Сингаївського має свій генетичний код. Це той жанр мистецтва, до якого особливо була небайдужа душа поета. У творчому доробку митця – майже п’ятсот пісень, написаних із багатьма відомими українськими композиторами.
Микола Сингаївський автор славнозвісних «Чорнобривців». Пісня «Чорнобривців насіяла мати...» стала піснею-реквіємом не тільки його матері Уляні, а й усім нашим працьовитим матерям.
Пам'ять про нього житиме допоки квітнутимуть чорнобривці…

Члени клубу активні громадяни міста. Вони завжди відгукуються на події в країні, місті. Це відображається в їхніх віршах, якими вони завжди діляться на засіданнях клубу. 

Гості обговорювали прочитане в місцевій пресі. 
Співали пісень, під акомпанимент Віталія Дарибогова в тому числі «Чорнобривців насіяла мати»…

Моя прекрасна українська мово,
Найкраща пісня в стоголоссі трав.
Кохане слово, наше рідне слово,
Яке колись Шевченко покохав.
("Молитва" Ольга Яворська)

В юнацькій бібліотеці відбувся тематичний вечір до Дня української писемності та мови "Плекаймо духовність у слові". Читальний зал заповнили учні ВПТУ 16 (директор М. М. Зальвовський), вихованці по класу вокалу дитячої школи мистецтв (директор Г.А. Ходос).
Захід збагатив юнацтво знаннями про українську мову, її історію, традиції, знаних людей, що дбали про майбутні покоління, надавши їм досвід, зібраний віками.






«Усі основні європейські мови можна вивчити за 6 років, свою ж рідну треба вчити ціле життя», - так сказав Вольтер…
До міської бібліотеки для дітей завітали учні ІІ-В (6-В) класу гімназії разом з вчителькою української мови і літератури Чабан Світланою Андріївною на захід, присвячений нашій рідній мові…
На цьому заході діти разом з бібліотекарями і вчителем фантазували, що було б якби наші предки не винайшли мову і писемність; згадали як зародилася наша українська писемність; погортали «Скорботний календар української мови», згадали славні імена тих, хто беріг, збагачував рідну мову та дбав про її збереження; схилили  голови перед світлою пам’яттю тих, хто пройшов концтабори, репресії, тюрми за те, що підняв з колін рідну мову, а сам пішов з життя; 

а також пограли в мовні ігри, які допомогли перевірити ерудицію маленьких гостей та знання української мови: «Відкривайте вушка», «Літературне лото», «Мовні спотиканочки», «Відгадайко!» 

Любити, шанувати і плекати рідну мову — святий обов’язок кожного українця. А надто сьогодні, в такі неспокійні часи для нашої держави. Щороку 9-го листопада Україна відзначає чудове свято — День української писемності і мови. До цієї дати дитячий відділ міської бібліотеки №2 підготував виставку «Мови нашої слова, наче музика жива».

Немає коментарів:

Дописати коментар