вівторок, 13 жовтня 2020 р.

Ток-шоу до Дня Козацтва у Дніпрянській бібліотеці

    У Дніпрянській загальноосвітній школі на ток-шоу до Дня українського козацтва «Козак – хвалькуватий гультяй чи відважний лицар?», який підготували та провели для 9 класу бібліотекарі Дніпрянської ЗОШ Горева Д.В. та Дніпрянської селищної бібліотеки Кузнєцова О.Г.

Бібліотекарі розповіли, що 14 жовтня на свято Покрови Пресвятої Богородиці щорічно, згідно Указу Президента України з 1999 року, відзначається День Козацтва.  



Під час перегляду  презентації «14 жовтня – День Козацтва!» учні дізналися з яких мов прийшло до нас слово «козак» і що вона означає, про самих відомих кошових та отаманів війська козацького, які хитрощі козакам допомагали у боях, якими вміннями володіли козаки «характерники». Учні були здивовані тим, що під час походів будь-який алкоголь якнайсуворіше заборонявся. І розправи за порушення цього закону були дуже жорстокими. У ХV – ХVІІ століттях були відсутні лазарети, аптек взагалі не існувало і тому люди лікувалися самостійно дарами природи. Всім відомо, що козаки курили люльки, але до тютюну додавали  лікарські рослини (деревій , чебрець, м’яту та інш.). В лікувальних цілях змішували горілку, мед, сушені фрукти, варили з імбиром та іншими пряностями. Нерідко траплялося, коли козак жив більше за сто років, навіть до глибокої старості зберігав дієздатність і піклувався про себе самостійно. І головне : володіти військовим мистецтвом могла тільки сильна духом людина. А перегляд патріотичного ролику «Українські козаки» повідав учням , що люди з надзвичайними уміннями й тепер живуть серед нас і захищають нашу Батьківщину, а наші «кіборги» - справжні «характерники»!

Під час заходу бібліотекарі ознайомили учнів  з літературою  на тему  «Козацтво і його походження».

Підлітки отримали багато цікавої інформації і на при кінці ток-шоу дійшли висновку, що треба бути патріотами своєї держави, цінувати життя, бути вдячним нашим воїнам за мир, і обов’язково треба поздоровити зі святом всіх чоловіків – тат, дідусів, братів.

                                 

Немає коментарів:

Дописати коментар