вівторок, 17 квітня 2018 р.

Знайома і незнайома Асканія-Нова

28 квітня 2018 року виповнюється 155 років від дня народження Фрідріха Едуардовича Фальц-Фейна – засновника першого в світі степового заповідника «Асканія-Нова». 


На відео-краєзнавчу прогулянку до молодшого відділу міської бібліотеки для дітей квітня завітали учні 3-В та 3-А класів гімназії. Діти за допомогою електронної презентації познайомились з історією цього унікального заповідника і родиною Фальц-Фейнів.

Асканія-Нова справедливо отримала неофіційну назву «рукотворного оазису», оскільки існування та розвиток дендрологічного парку посеред степу можливо лише завдяки спеціальній системі штучного зрошення артезіанськими водами, якими багаті ці землі.
Асканія-Нова – заповідник, що вражає не лише своїми масштабами та кількістю представників тваринного світу, а й тим, що всі його мешканці неймовірним чином уживаються разом та співіснують в повній гармонії один з одним.
Разом з бібліотекарями учні побачили африканських ватусі, американських бізонів, зебру, степового оленя і багатьох інших мешканців заповідника.
Тварини в Асканії-Нова представляють великий науковий та господарський інтерес. Багато видів уже винищені у всьому світі, тому заповідник нерідко відправляє своїх мешканців у зоопарки планети для збереження видів та їх розмноження.
А на «десерт» була вікторина із загадками про Асканію-Нова, де тільки уважні слухачі змогли отримати таку бажанну перемогу.

Учні 5-Б класу ЗОШ №10, завітавши до міської бібліотеки №2, були запрошені на віртуальну еко-мандрівку «Моє життя – «Асканія-Нова». Вони не тільки почули про знаменитий заповідник, а побували там. 


А ось, що автором цього дивного місця, була унікальна людина, відомо далеко не всім. Тому бібліотекарі розповіли дітям історію створення заповідника, історію людини, для якої охорона природи і біологія стали справою номер один. 
Історія створення і подальшого розвитку біосферного заповідника "Асканія-Нова" є гарним прикладом, яким чином слід вписувати своє ім'я в історію людства, як це зробив незабутий вдячними нащадками Фрідріх Фальц-Фейн. Для нас Асканія залишається унікальним куточком первозданної природи, а для Фрідріха це земля, де дитяче захоплення стало справою його життя. 
Після змістовної розповіді діти показали свої знання, взявши участь у природничих вікторинах та іграх.


 До Дніпрянської селищної бібліотеки  на краєзнавчу подорож, прийшли учні 5-Б та 5-А класів Дніпрянської загальноосвітньої школи. Діти подивились фільм «Сім природних чудес України. Асканія-Нова» і дізналися, що заповідник включає зоопарк, дендрологічний парк та степову зону, що він є  найкрупнішим серед європейських степових заповідних територій.
Нікого не залишила байдужим історія створення рукотворного оазису в степу. 
Подивившись фільм «Погляд в майбутнє. Біосферні заповідники» та  ознайомившись з тематичною поличкою по цій темі, діти дійшли висновку, що треба дбати про природу, яка нас оточує; як ми будемо до неї ставитись, таке майбутнє нас і чекає.  Не можна кидати сміття, вбивати та калічити заради задоволення птиць і тварин, знищувати рослини і Червона книга є тому доказом. Документальний ролик «Дрофа – рідка птиця», який переглянули діти,  це доводить.
А ще діти дізналися, що Дніпрянська селищна бібліотека була створена у 1905 році на гроші Софії Богданівні Фельц–Фейн, родички засновника степового оазису.
Історія створення і подальшого розвитку Біосферного заповідника «Асканія-Нова» є прекрасним прикладом, яким чином слід вписувати своє ім’я  в історію людства, як це зробив незабутий вдячними нащадками Фрідріх Фальц-Фейн.
Час промайнув непомітно, Діти отримали багато вражень  Наприкінці мандрівки діти відповіли на питання вікторини і висловили бажання відвідати унікальне чудо - Асканію-Нову. До речі, два п’ятих класи вирушають у справжню мандрівку до Асканії-Нової 30 квітня, щоб насолодитися незрівнянною красою заповідника весною.

Немає коментарів:

Дописати коментар