понеділок, 2 жовтня 2017 р.

МАЯКИ В ОКЕАНІ ЧАСУ

    29 вересня бібліотечні працівники міста святкували Всеукраїнський день бібліотек, бо цього року свято припало на суботу - 30 вересня. В читальній залі центральної бібліотеки зібралися майже всі 38 бібліотечних працівників із 14 бібліотек Новокаховської ЦБС. Разом переглянули слайд-презентацію «Маяки в океані часу» (про роботу бібліотек за останні 5 років), яку підготувала центральна бібліотека. А потім кожна бібліотека дарувала колегам музичні або гумористичні привітання зі святом. Тут були  і забудькуваті читачі, і діти, і навіть японці. Творчих талантів бібліотекарям не позичати! Адже, змінюються часи, а з ними змінюються бібліотекарі і бібліотеки. Як завжди на святі, не обійшлося без нагород. Кращі бібліотекарі отримали грамоти від Зарудної Н.С., начальника відділу культури і туризму Новокаховської міської ради. А ще вона подарувала торт. В фіналі свята колег привітала директор Новокаховської ЦБС Петрова Л.М. та запросила до солодкого столу, організованого профкомом ЦБС.







 


Цього року, напередодні Всеукраїнського Дня бібліотек , міська бібліотека для дітей організувала на своєму бібліотечному подвір’ї фотосушку для містян.
Тут розмістили фотографії минулого та сьогодення, які доповнював плакат до свята з девізом УБА «Бібліотека: знай, мрій, твори!»  Переглянути світлини та літературу, яку запропонували потенційним гостям, запрошували бібліотекарі та завідуюча бібліотеки Карпенко Валентина Іванівна.



Роздивлялися фотографії юні та малеча, молоді та вже сиві.
З літературою також знайомилися і бабусі, і мами, і малеча. Бібліотекарі залишали кожному смайлик на згадку з запрошенням обов’язково завітати до бібліотеки та взяти книжку додому. Дуже приємно було колективу бібліотеки вітати біля фотосушки бібліотекаря  Швирьову Катерину Андріївну, яка довгий час працювала в дитячій бібліотеці, а тепер шукала та знаходила на  виставлених світлинах своїх онуків та переглядала сучасну літературу.


Міська бібліотека №3 разом з бібліотекою ЗОШ №6 та будинком-музеєм А.П.Бахути провели літературну подорож «Від письменника – до письменника», присвячену письменникам-землякам. Про ювілярів року розповіли: Нагаєць І.О (провідний бібліотекар міської бібліотеки №3) – про Юрія Голобородька; Мерна Л.М. (бібліотекар ЗОШ №6) – про Леоніда Марченка; Лупашко Т.В. (директор будинку-музею А.П.Бахути) – про Миколу Куліша, що народився у Чаплинці.
На захід були запрошені гості – Кириченко Д.І. та Марченко Л.М., переможці цьогорічного міського конкурсу «На здобуття премії ім. А.П. Бахути». Вони ділилися своїми враженнями, читали власні твори (Марченко Л.М. прочитала оповідання про шкільні пригоди та перше дитяче кохання. Кириченко Д.І. – про «пацанячі» мрії та сенс життя), виконували під гітару авторські пісні. Діти були дуже задоволені та запросили частіше до них приходити





Таврійська бібліотека №4 гостинно відкрила свої двері для учнів 4-А та 4-Б класів ЗОШ №5.  Вони вирушили у віртуальну мандрівку до "Видавництва Старого Лева". Діти побували у видавництві, познайомилися з працівниками. А в бібліотеці  на них чекала виставка "Нові книги від Старого Лева", де діти уже не віртуально, а реально могли погортати сторінки нових, яскравих книг і взяти їх почитати додому.

Потім учні  подивилися  відео-ролик "Як твориться книга". Вони дізналися, який непростий шлях проходить книга від початку її створення і до того, як вона з’явиться на полиці книгарні чи в бібліотеці, або на їхній парті. Діти побували  в типографії, де познайомилися з  новітніми технологіями.  Зрозуміли, праця скількох людей міститься в книзі і задумались, як потрібно берегти книги, а ще їх необхідно читати. Чому??? На це запитання їм відповіла бібліотекар Півторак І.В., яка провела презентацію нової книги "27 причин читати книгу". 
Так-так, саме 27 і всі вони такі вагомі, цікаві і переконливі. А ще в книзі дається список 27 книг – надбання світової літератури, які обов’язково треба прочитати дітям до 12 років, бо інакше вони багато втрачають Розвеселили учнів відео-ролик "Книга-щедрий, старий друг, книга знає все навкруг" з піснею "Є у місті бібліотека, в ній пігулки-ніби в аптеці" та веселі мультики про школу, адже книга і навчання – вони завжди поруч, то ж побажаємо дітям кожен день відвідувати бібліотеку так, як вони відвідують школу!

В Новолагерській сільській бібліотеці до Всеукраїнського дня бібліотек - 30 вересня провідний бібліотекар Балюк Л.Ю. провела для дітей бібліографічний  огляд – гру «Книжки - іменинники».
Бібліотекар розповіла дітям, що 2017 – й рік багатий на ювілеї відомих в світі книжок зарубіжних авторів. Своє 95-річчя в цьому році відмічають «Пурпурові вітрила» Олександра Гріна, 185 років виповнилося творам «Дубровський», «Анчар» та «Сказка о царе Салтане» відомого російського поета та казкаря О.С.Пушкіна. 205 років казці «Золотой гусь» братів Я. і В. Грімм та 320 років виповнюється казкам Шарля Перро «Золушка», «Мальчик-с-пальчик», «Синяя борода», «Сказки моей матушки Гусыни» і «Кот в сапогах». 175 років «Мертвим душам» М.В.Гоголя та 150 років книзі «Преступление и наказание» Ф.М.Достоєвського тощо.



А потім діти відгадували імена різних героїв творів-ювілярів та за уривками творів відгадували їхні назви. В фіналі заходу кращі знавці творів-ювілярів отримали від бібліотекаря солодощі. 


       У Корсунській сільській бібліотеці відбулася зустріч читаючих людей "Її величність  -  Бібліотека". Бібліотекар нагадала, що бібліотека єдиний заклад до якого людина приходить не за потребою, а за покликом своєї душі та отримує духовну підтримку та насолоду.
Присутні розповіли про свої улюблені книжки та поділилися враженнями про прочитане.
Бібліотекар познайомила з новими книгами сучасних українських письменників.


Немає коментарів:

Дописати коментар