пʼятницю, 16 червня 2017 р.

VIІ обласний фестиваль молодіжного читання «Відкрий свою книгу» в Новій Каховці!

    14 червня 2017 року в нашому місті відбувся VIІ обласний фестиваль молодіжного читання «Відкрий свою книгу». Організували та провели його  Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова спільно з Новокаховською міською центральною бібліотекою за підтримки управління культури облдержадміністрації та за сприяння Новокаховської міської ради.
  Відкрив фестиваль міський голова Коваленко Володимир Іванович. З привітальними словами до учасників фестивалю звернулися директор Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова Лобзова Вікторія Леонідівна та архімандрит Ілларіон. 




Потім відбулося яскраве дефіле літературних героїв.




Далі, шанувальники поетичного слова зустрілися в Палаці культури на автограф-сесії «Дніпровське джерело» з відомими в Україні херсонськими  письменниками та поетами: Васильом Загороднюком, Анатолієм Кичинським, Валерієм Куликом,  Леонідом Марченко, Таїсією Щербою  та новокаховським поетом  Олександром Гуньком.




Гостям фестивалю в концертній залі Палацу культури була представлена мистецька програма «Кожен день я тебе відкриваю, рідне місто кохане моє», де виступили кращі вокальні, хореографічні колективи міста та читці. На сцені з найкращими побажаннями фестивалю виступали: начальник управління культури Херсонської обласної державної адміністрації, заслужений діяч мистецтв України Світлана Віталіївна Думинська та начальник відділу культури і туризму Новокаховської міської ради Зарудна Наталія Сергіївна. 



Справжня фестивальна атмосфера вирувала на майдані біля Палацу культури та у місцевому парку. Як писав колись Микола Гоголь: «І чого тут тільки не було!...» - павільйон «Бібліо-бутик» від центральної бібліотеки міста, де бібліотекарями-«книгами» рекламувались видання наших новокаховських авторів про м. Нова Каховка.
Створене бібліотекарями «Дерево побажань», де можна було залишити свої побажання учасникам фесту. 

Пересувні виставки робіт майстрів народної творчості міста 
та бібліотекарки-«Мавки»
вихованців дитячої школи мистецтв, 
музеїв історії міста Нова Каховка 
та літературного музею ім. А. Бахути. 
Виставка-продаж новокаховських сувенірів, 
творів херсонських та новокаховських письменників та поетів, херсонських книжкових магазинів «Учбова книга» та «КСД».


Великою популярністю користувалися майданчики, які були організовані фахівцями  обласної  бібліотеки  для юнацтва    ім. Б.А. Лавреньова  – «Фото-зона»; «Аrt-фейс»;  бібліо-фотосушка «В об’єктиві - книга і читач»;  «Літературна альтанка». 
На фестивальній «фото-зоні», де пропонували гостям сфотографуватися напам’ять у костюмах відомих літературних героїв та використати фото-рамку «Відкрий свою книгу», залюбки фотографувались і молодь, і дорослі. Дехто фотографувався з присутніми на фестивалі літературними героями – Солохою, Мері Поппінс, Остапом Бендером, бабою Параскою та бабою Палажкою, Мавкою, японцями, яких грали на фестивалі бібліотекарі Новокаховської ЦБС.




Ціла черга вишикувалась на локації «Аrt-фейс», де кожен хотів залишити собі згадку про фестиваль у вигляді цікавого малюнка. Не втримався навіть міський голова Коваленко В.І., якому на руці намалювали прапор України.
Біля Палацу культури на зеленій галявині, між віковими дубами, була розгорнута локація бібліо-фотосушка «В об’єктиві книга і читач», де на мотузці для білизни майоріли до уваги глядачів світлини, на яких були зображені цікаві сюжети із життя бібліотек Херсонщини. Глядачам пропонували оцінити фото «лайками», а по завершенні фестивалю фото тих бібліотек, що набрали більшість голосів, отримали подарунки.



На галявині біля альтанки зібралася молодь в «Літературній альтанці». Учні та студенти новокаховських та херсонських навчальних закладів, зручно розмістившись по колу в стільцях, протягом майже двох годин писали експромти на задані теми, розгадували різні літературні ребуси, слухали пісні під гітару. Серед молоді були присутні учасники літературного клубу «Натхнення» новокаховської юнацької бібліотеки та завсідники молодіжної літературної кав’ярні «ЛітTERRA», що працює в Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Б.Лавреньова. Слухачів у молоді вистачало.


У другій половині дня на фестивалі паралельно працювали традиційні майданчики: молодіжний та професійно-бібліотечний.
Молодь разом із письменниками вирушили на екскурсію містом та відвідали комплекс сімейного відпочинку «Казкова діброва». Творча молодь отримали завдання виразити свої враження від побаченого в місті у поетичній формі. Через півгодини були створені три поетичні експромти: два - присвячені місту Нова Каховка, створені новокаховськими авторами Марією Єщенко (ІІІ місце) та Валерією Козловою (ІІ місце). Третій поетичний експромт, який посів І місце, створили сім авторів. Він був присвячений «Казковій діброві».
  

В цей час бібліотечні фахівці Херсонщини демонстрували свої досягнення на «Ярмарку інноваційних бібліотечних ідей» у конференц-залі Палацу культури. Перед професійною спільнотою було презентовано шість кращих бібліотечних проектів з просування читання у молодіжне середовище, які були відібрані обласною бібліотекою для юнацтва для ярмарку.
На урочистому закритті фестивалю бібліотечні фахівці отримали нагороди та подарунки за свої творчі проекти, а учасників творчих конкурсів чекали нагороди за поетичні експромти. Не залишились без книжкових подарунків і автори цікавих світлин, представлених на бібліо-фотосушці. Новокаховська центральна бібліотека отримала за організацію фестивалю – монітор для комп’ютера  та книжки.



І наостанок, учасники фесту відвідали пам’ятник Олександру Довженку, який жив і працював у Новій Каховці протягом 1951-1954 років. Молодь поклала квіти письменнику. 
Біля пам’ятника виступили: Зарудна Наталія Сергіївна, начальник відділу культури і туризму Новокаховської міської ради 
та Гунько Олександр Петрович, наш новокаховський поет, голова Херсонської обласної організації «Національна спілка письменників України», лауреат обласних премій імені Олексія Кручоних, Миколи Куліша та Анатолія Бахути, автор поетичних збірок.
А потім було колективне фото учасників фестивалю на згадку біля пам’ятника О.П.Довженку 
і випуск семи різнокольорових кульок з книжками  у небо з найкращими побажаннями знову зустрітися на наступному восьмому фестивалі…




         

Немає коментарів:

Дописати коментар