пʼятницю, 17 березня 2017 р.

Під небом країни сакури


Якщо мене хто–небудь запитає:
«Яка вона – Японії душа?»
Скажу, що схожа
На квітучих вишень в ранкових горах.
Ніжний аромат!
Моторі Норінага




Багатьом українцям східна культура так і залишається не зовсім зрозумілою, тому працівники читального залу центральної міської бібліотеки  підготували  книжкову виставку-інсталяцію "Під небом країни сакури", яка знайомить з японською культурою. Найцікавіші книги, що презентують прекрасну загадкову країну світанкового сонця, яка займає одну з найпередовіших позицій у світі, з її природою, звичаями, культурними традиціями і технологіями, можна вибирати для читання прямо з виставки. Така література сьогодні особливо актуальна, адже 2017 рік за рішенням Президента України Петра Порошенка оголошений Роком Японії в Україні.
Мистецтво бонсай, медитативні практики, аніме — це лише поверхневі знання про японську культуру. Сприйняття життя через призму філософії та беззаперечне дотримання висловом Геракліта: «Все тече, все змінюється» — ось що насправді характеризує японців.
Японія — країна контрастів. Нанотехнології поєднуються зі старовинними традиціями. Японці не ходять один до одного в гості. Для них є звичним залишати в дверях записку: «Тут був я». Радимо цікавитися звичаями жителів країни висхідного сонця. Здавалося б, під час чайної церемонії можна лише насолоджуватися гарячим напоєм, але японці кажуть, що цей обряд зміцнює сім'ю.
Виставка-інсталяція складена з добірки кращих зразків японської художньої літератури й оздоблена яскравими малюнками,  безліччю дрібничок японського побуту. Незвичне оформлення виставки з першого дня привертає до неї увагу багатьох наших відвідувачів.
Запрошуємо до знайомства з Японією!

Немає коментарів:

Дописати коментар