четвер, 16 березня 2017 р.

Туберкульозу – жодного шансу.

15 березня до центральної міської бібліотеки завітали шестикласники ЗОШ №4 на слайд-набат «Обережно: туберкульоз!», присвячений Всесвітньому дню боротьби із захворюванням на туберкульоз.
Бібліотекарі Сембратович С.Л. та Ісакова Є.Ю. поінформували учнів, що Всесвітній день боротьби із туберкульозом, або День білої ромашки, затверджений Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1993 році, ми відмічаємо 24 березня, щоб об’єднатись у боротьбі з цією важливою для всіх без винятку країн світу медико-соціальною проблемою.
Біла ромашка стала символом боротьби із цією хворобою. Ідея проведення Дня білої ромашки народилась в Скандинавських країнах. Вперше цей захід пройшов у Швеції 1908 року. На ньому продавали білі ромашки, як емблеми боротьби із туберкульозом, що допомогло звернути увагу населення і зібрати кошти для протитуберкульозних організацій. Із Швеції цей звичай перейшов до Норвегії, Данії, Германії та інших країн Європи. 

Діти були дуже здивовані, дізнавшись, що туберкульоз відомий людству ще з доісторичних часів. За археологічними знахідками останніх часів, первісна людина виникла близько 4 мільйонів років тому. А туберкульозні ураження хребта виявлені вченими при дослідженні останків людини періоду неоліту (близько 5000 років до нашої ери).
Попередили присутніх, що третина населення на земній кулі інфікована туберкульозною паличкою. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, на туберкульоз у світі щороку захворюють понад вісім мільйонів осіб, а два-три мільйони помирають. Загалом, нині кількість людей, уражених паличкою Коха, сягає 60 млн., із яких майже 20 млн. виділяють збудник хвороби у навколишнє середовище.
За даними ВООЗ в Україні кожного дня реєструється 82 нових хворих на туберкульоз, і 30 хворих помирає. Офіційно зареєстровано близько 80 тисяч хворих на всі форми активного туберкульозу.
Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликають специфічні збудники (мікобактерії) і яке переважно характеризується ураженням легень (що не виключає ураження інших органів та тканин людини – очей, кісток, шкіри, сечової системи тощо). На туберкульоз може захворіти кожен! Бібліотечні працівники розповіли чим небезпечний туберкульоз, про основні симптоми захворювання, як можна уберегти себе від цієї недуги, як лікувати туберкульоз, куди звернутись по допомогу та ін. В Україні лікування протитуберкульозними препаратами безкоштовне! Вчасне обстеження дозволить виявити захворювання на туберкульоз. Кваліфіковане лікування у 95% забезпечить подолання хвороби! Пам’ятайте:
Головне — здоровим бути —це потрібно всім збагнути!

Немає коментарів:

Дописати коментар