вівторок, 21 лютого 2017 р.

Подорож у Мовосвіт

 Щира втіхо – рідна мово,
 Краю отчого окраса…

 З нагоди Міжнародного дня рідної мови до читальної зали для учнів 5-9 класів міської бібліотеки для дітей завітали учні I(5)-А класу гімназії, щоб здійснити подорож у Мовосвіт: «Люблю я мову українську, вона – краса, вона – життя».
Діти згадали найдавніші докази української писемності; читали козацькі документи, що писані українською; насолоджувалися розмаїттям української фразеології; зачудовано слухали українську музику;  разом посміялися з живого українського гумору. А потім проникливо та щиро читали вірші українською, співали українських веснянок до Масляної.
 На завершення зустрічі малеча разом із класним керівником Якименко Людмилою Вікторівною презентували власний подарунок бібліотецідобірку гарних книжок які згодом поповнять бібліотечний фонд .на продовження  бібліо-акції «Подаруй бібліотеці книжку».


З нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови,   міська бібліотека №2  для учнів 9-А ЗОШ №10 провела мовознавчий урок «У слові рідному велика сила».
Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, то ЮНЕСКО прагне підтримувати мову. Організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
Любов та повага до мови, якою розмовляєш,- це передусім, шанування себе, виявлення поваги до народу, його історії, культури. Адже мова – нетлінний скарб українського народу, що його наші предки зберегли, незважаючи на всілякі утиски й заборони, передавши нам у спадщину.
Зараз ми вільно можемо розмовляти рідною мовою, але так було не завжди. Про становлення української мови, про утиски збоку самодержців розповіла Ірина Леонідівна. А ще діти відповідали на питання вікторини, дізналися про цікаві фразеологізми та їх значення.


Також пограли в гру «Словникар», поділившись на дві команди. Команда дівчаток перемогла, із слова літературознавець склала найбільше інших слів.
Дуже багато слів ми вживаємо неправильно і в цьому допоміг тест на правильність.
Мовний конкурс «Він-Вона» повеселив всіх учасників. Потрібно було назвати слова де в українській мові слово буде чоловічого роду, а в перекладі на російську жіночого роду, або навпаки.
Мова-язык
Свекла-буряк
Краватка-галстук та ін.
Час швидко плине, але можна сказати, що він пройшов з користю. Що може бути дорожчим для людини, як рідне слово? Мова — це той інструмент, який єднає націю, народ в єдине ціле. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати. 

Немає коментарів:

Дописати коментар