середу, 25 січня 2017 р.

Пам'ятай про Крути!

                                                           На Аскольдовій Могилі
                                                           Поховали їх –
                                                           Тридцять мучнів українців,
                                                           Славних, молодих… 
29 січня Україна шануватиме пам'ять тих, хто загинув під залізничною станцією Крути  в 1918 році. Той бій – свідок нашої української трагедії, слави, честі і безсмертя борців, що впали за волю України. 
До центральної міської бібліотеки завітали старшокласники ЗОШ №4 на вечір-присвяту «Недооцінений урок історії».
Із розповіді бібліотекарів Сембратович С.Л. та Ісакової Є.Ю. учні дізнались про трагічний й героїчний бій під Крутами, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничному шляху між Ніжином і Бахмачем, у районі станції Крути. Де зійшлись у нерівному бою чотиритисячне військо більшовиків та триста молодих українців-патріотів, які обороняли підступи до Києва, й загинули за рідну Неньку-Україну.
Так у полум’ї революції, до речі Президентом України Петром Порошенком 2017 рік оголошено в державі роком Української Революції 1917-21 років, народжувалась Українська Народна Республіка, це була спроба українців хоча б на коротку мить створити самостійну державу й відродити колишню велич козацької Гетьманщини.
Трагічні події початку 1918 року відображені у багатьох працях істориків, публіцистів, політологів, письменників та поетів. У продовж заходу лунали полум’яні поетичні рядки відомих українських поетів: В. Сосюри, Яра Славутича, П. Тичини та ін. З великою цікавістю дітвора переглянула відео «Герої Крут».

Наприкінці вечора-присвяти, присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих Героїв Крут.

В міській бібліотеці для дітей 23 та 24 січня проходив вечір-реквієм «Триста Крутянських спартанців», присвячений тій вікопомній даті.
Послухати та подивитись відеодокази тієї трагедії прийшли учні 9-А класу ліцею та десятикласники гімназії. У своїй розмові з дітьми, бібліотекар Жаданова Наталія Валентинівна наголосила на тому, що 1917 рік оголошено в Україні Роком Революції. Але говорили не про листопадову революцію в Росії, а про нашу, українську Революцію, про  одвічне прагнення українського народу до самовизначення та свободи за яку і впали під Крутами юні захисники в 1918-му. Українська молодь, яка у крові своїй несе ген волі та свободи ще з часів Київської Русі та запорозьких козаків, завжди була рушійною силою в боротьбі за Незалежність своєї країни. 
Тому й згадали про Героїв Небесної сотні – про випускника Львівського ліцею імені Героїв Крут Устима Голоднюка, провели історичну паралель між стратою студентів та гімназистів під Крутами в 1918 році та стратою та вбивством наших захисників на Донбасі, згадавши розстріляного Ігоря Брановицького – захисника Донецького аеропорту. «Пам'ятай про Крути!» - це основне, що хотіли донести бібліотекарі до свідомості сьогоднішніх  ровесників тих,  хто загинув  під Крутами.

Міська бібліотека №2 для учнів ЗОШ№10 провела вечір-спомин «Юні оборонці Батьківщини».
Бібліотекарі Носенко О.А. та Скрипаль К.І розповіли учням про ті трагічні події та зробили огляд літератури присвячений юним героям,  які загинули в нерівному бою  під Крутам.

Учні читали вірші: П.Тичина «На Аскольдовій могилі», О.Кирянов «Крути», М.Щербак «Герої Крут», М.Лаврененко «Крути», О.Варавва «Їх слава буде пламеніти».

 Кров Героїв Крут, як вічний вогонь української волі, нагадує нам усім про обов’язок пам’ятати, що найсвятішим для нас було, є і буде – наша свята Україна. Памятаймо їх і шануймо пам'ять про них, щоб нарешті закінчилась війна і, щоб сьогоднішня юнь мала можливість будувати незалежну, вільну, самостійну, суверенну державу Україна.





Немає коментарів:

Дописати коментар