пʼятницю, 2 грудня 2016 р.

Знавець жіночої психології

До скарбниці світової літератури входить багато імен письменників, представники яких стали класиками. Нагода познайомиться з біографією і творами Стефана Цвейга, 135-річчя якого відмічалось в кінці листопада, була надана десятикласникам Дніпрянської селищної бібліотеки.
Юнацтво – це той вік, коли ти взмозі охопити своїм світоглядом важкий період розвитку літератури 30-40-х років, коли Європою поширюється фашизм.
Стефан Цвейг, єврей за національністю, народився у Вені в Австрії, в заможній родині. Він був справжнім баловнєм долі; про таких говорять: «народився зі срібною ложкою в роті» (твори його часто друкувались, гонорари були великими). Не зважаючи на те, що доля складалася вдало, Цвейг, переслідуємий павутиною кривавого фашизму, перетинав океани і континенти. Велика Британія, США, Бразилія – такий маршрут його втечі.
Трагічний кінець його життя відбувся 23 лютого 1942 року. Цвейг разом з дружиною прийняв велику дозу снодійного. Відомий німецький письменник Еріх Марія Ремарк так написав про цей трагічний випадок в романі «Тіні в раю»: «Як щоб в той вечір в Бразилії, коли Стефан Цвейг та його дружина прийняли страшне рішення вчинити самогубство, в них була б можливість розкрити свою душу хоча б комусь за телефоном, біди, можливо, не трапилось…»
Такими трагічними, повними драматизму, є більшість його творів. Популярність Цвейгу в читацькому середовищі надали новели завдяки психологічній розробці характерів персонажів. Він стає справжнім знавцем жіночої психології, в чому змогли переконатися присутні на заході старшокласники під час ознайомлення бібліотекарем з новелою «Лист незнайомки». Сила кохання, сила і слабкість жіночої душі, приреченої до трагедії, не залишили дівчаток байдужими. Молоді жіночі серця співчували героїні, страждання якої точно, майстерно, по-цвейговськи передав автор, справжній знавець жіночої психології.

Немає коментарів:

Дописати коментар