пʼятницю, 24 жовтня 2014 р.

Голодомор 1932 - 33 років. Очима свідків

22 жовтня Дніпрянська  селищна бібліотека запросила читачів на презентацію нової  унікальної  книги «Голодомор 1932-33 років. Очима свідків». Серед запрошених гостей були свідки тих жахливих подій, чиї спогади занесені у книгу, та близькі родичі вже померлих очевидців. Книга, видана за підтримки Анни Горкун, є сумним нагадуванням трагічної сторінки історії у м.Нова Каховка та сел  Дніпряни, Корсунка, Нові Лагері, Піщане, Обривка, Райське, Тополівка. Зі сторінок книги з нами ведуть живу розмову ті, хто пережив  страшні роки голоду.
У передмові до книги сказано: «На жаль, встановити імена всіх жертв Голодомору в наших краях немає можливості за відсутністю архівних документів. Значна кількість книг запису актів смерті була вилучена і знищена,велика їх кількість втрачена в полум’ї війни. Повністю знищені архіви  Британської, Основської сільрад, с. Ключового, виконкому Каховського району. Але спогади очевидців –  наших земляків та їх рідних –  переконливо засвідчують злочинні дії більшовицької влади, що призвели до голоду та загибелі тисяч невинних людей…»
Матеріал для книги збирали волонтери за спеціально розробленим запитальником. Їхнім завданням було зібрати усні свідчення мешканців нашого регіону, котрі пережили жахіття Голодомору або знають про нього із розповідей своїх рідних.
Дуже важливо, що в записуванні цих свідчень брала участь наша молодь, бо кожна людина має знати свою історію, історію своєї країни.
На заході були присутні учні краєзнавчого гуртка  школи.
         Тільки одна очевидиця тих часів  Пінчук Ніна Іванівна змогла прийти на захід, але були присутні близькі родичі Гришиної Марії Федорівни, Гришко Василя Федоровича, Потапкіної Олександри Фоківни, Козлової Пелагеї Іванівни. Усі вони, з вдячністю та сльозами на очах, понесли додому частинку історії своїх  родин книгу «Голодомор 1932-33 років. Очима свідків».





Немає коментарів:

Дописати коментар