вівторок, 25 лютого 2014 р.

Спортивна гордість Херсонщини

  Сьогодні центральна бібліотека міста взяла участь у відео-конференції «Спортивна гордість Херсонщини» в рамках обласного краєзнавчого інтернет-проекту «Херсонщини достойні імена» до 70-річчя утворення Херсонської області. Конференція проходила в режимі реального часу: постійно на зв'язку були бібліотеки міст: Херсон – обласна юнацька бібліотека ім. Бориса Лавреньова, Нова Каховка – центральна міська бібліотека, Каховка – районна об’єднана бібліотека ім. М. Братана. Студенти новокаховського агротехнічного коледжу та гості вищеперерахованих бібліотек, отримали можливість поспілкуватися наживо з новокаховчанином Сергієм Чухраєм, триразовим олімпійським чемпіоном, срібним та бронзовим призером чемпіонатів світу, чемпіоном Європи з веслування на байдарках і каноє. До обласної бібліотеки завітали: Сергій Кірсанов, заступник президенка Херсонського відділення НОК України, срібний призер Олімпійських ігор з вислування на байдарках і каноє, Олександр Коновалюк срібний та бронзовий призер Чемпіонатів Європи з академічного  веслування, участник літньої Олімпіади 2012 року та Андрій Проценко срібний та бронзовий призер Чемпіонатів Європи зі стрибків у висоту, учасник літньої Олімпіади 2012 року. Каховська бібліотека запросила чемпіона з гирьового спорту Павла Мариніна та автора світового рекорду з жонглювання футбольним м’ячем – Василя Росошика.
        Наш земляк Сергій Чухрай, долаючи всі перепони, умовності і надзвичайні навантаження уперто йшов до перемоги над собою, над випадковістю, над невдачею. У 1973 році він стає чемпіоном Європи серед юніорів, 1974 рік – «срібло» на ХІ першості світу на байдарці-четвірці, 1975 – перемога на всесоюзних змаганнях, 1976 – перша золота медаль Олімпу на ХХІ Олімпійських іграх в Монреалі,1978 – 5 золотих і одна срібна медаль на чемпіонаті СРСР,1980 – дві золоті медалі на дистанціях 500 та 1000м. на Московській олімпіаді,1982 –  золота і бронзова медалі на чемпіонаті світу у Белграді (Югославія), 1983 – чемпіон Європи та світу і спартакіади народів СРСР. 

В созвездии спортивной нашей славы
Кто вышел на ее передний край,
Звездою яркой,крупно величаво
Восходит наш земляк – Сергей Чухрай. 
    Ці рядки з вірша новокаховської поетеси Вікторії Смолій «Трёхкратный Олимпийский чемпион» присвяченого олімпійцю, спортивним подвигом і шаленим успіхом якого захоплювалася уся країна і світ, і безперечно, рідне місто – Нова Каховка, що стала кузнею олімпійських чемпіонів і залишається такою дотепер. Приклад Сергія Олексійовича Чухрая показує всім, що цілеспрямована і працелюбна людина може стати вище за буденність і сірість, може стати Чемпіоном. У 1984 році Чухрай йде на тренерську роботу і тренує збірну Радянського Союзу з 1984 по 1992 роки 8 вихованців Чухрая стали чемпіонами світу та призерами олімпійських ігор. Після розпаду Союзу Сергій Олексійович був обраний старшим тренером збірної України. За спортивні успіхи та активну громадянську позицію  новокаховчанина на протязі його життя було відзначено неодноразово:
1976р. – його нагороджено орденом «Знак Пошани»,
1980р. – орденом Трудового Червоного Прапора,
1989р. – отримує медаль «За трудовую доблесть»,
1998р. – рішенням сесії міської Ради народних депутатів №236 він стає почесним громадянином міста Нова Каховка,
2002р. – нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.
     Бібліотекарі підготували відео-презентацію про спортивне життя Чемпіона, використавши фото із його особистого архіву. Сергій Олексійович дуже цікавий співрозмовник і його розповідь про спортивну кар’єру викликала багато запитань в аудиторіїї. В розмові з молоддю Сергій Чухрай побажав їм здоров’я, тому що в житті воно для нас найголовніше. А ще сказав: «щоб життя  не було нудним, ставити перед собою мету і обов’язково боротися за її досягнення. Ідучи до мети ми маємо інтерес до життя, і, чим більше ми поставили перед собою завдань, чим довше ми будемо їх досягати, тим енергійнішим і цікавішим буде наше життя».


 

Немає коментарів:

Дописати коментар