вівторок, 18 грудня 2012 р.

Всеукраїнський тиждень права

    З 10 по 15 грудня 2012 року в Україні проводився вже традиційний «Всеукраїнський тиждень права», план заходів якого затверджено Розпорядженням Кабінету Міністрів від 15 серпня 2012 року № 562-р.
    «Традицію» тижня започатковано Указом Президента України «Про Всеукраїнський тиждень права» від 8 грудня 2008 року № 1149/2008 з нагоди 60-річчя прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини.
    Цього року в рамках Всеукраїнського тижня права по Новокаховській Централізованоій бібліотечній системі проведено ряд  заходів з правової освіти населення.
    Центральна міська бібліотека запропонувала читачам ознайомитися з виставкою «Права людини: час нових рішень», бібліотека № 3 підготувала виставку-знайомство «Твої права та обов’язки», Обривська сільська бібліотека звернулася до юних користувачів «Свої права ти добре знай, їх шануй та захищай».
    Незнання закону не звільняє від відповідальності. Для того, щоб навчити молодь відповідальності за свої вчинки, центральна міська бібліотека 11.12 провела урок права «Людина у правовому суспільстві» для студентів Агротехнічного коледжу, запросивши на нього спеціаліста Новокаховського управління юстиції Ірину Андрієнко. Ірина Іванівна розповіла за які правопорушення і з якого віку настає адміністративна відповідальність, і які дії призводять  вже до кримінальної відповідальності. На зустріч з юристом під назвою «Закон має слугувати людині» запросила студентів Новокаховського політехнічного коледжу бібліотека № 2. Які закони треба знати і не порушувати розповіла студентам також Ірина Іванівна Андрієнко.
   «Як захистити свої права, як споживача?» на це хвилююче запитання спробували відповісти 12 грудня працівники юнацької бібліотеки разом з керівником відділу з захисту прав споживача Новокаховського виконкому Антоніною Прокопенко на бібліотечному брейн-ринзі, організованому для учнів 10-го класу новокаховської гімназії.
    Багато цікавих і змістовних заходів проведено для юних користувачів бібліотек.
    7 грудня в  бібліотеці № 4 учні 6-7 класів відвідали вечір запитань і вівдповідей «Правові проблеми сьогодення».
  Щоб  у реальному житті не довелось заблукати в лабіринтах законів 10 грудня учні 8-х класів  ЗОШ № 6 взяли участь у правовій грі «Твої права та обовязки», яку підготували для них працівники бібліотеки № 3. Розділившись на дві команди, діти заслуховували ймовірні проблемні ситуації і вибирали правильний варіант виходу з них із декількох, запропонованих бібліотекарем.
      Урок права «Країна, де є право на імя і родину»  провели 11.12 працівники бібліотеки № 2 для учнів школи-інтернату № 1.  
    Багато дорожніх пригод разом із хлопчиком-торопигою пережили діти 4-х класів в Дніпрянській селищній бібліотеці на правовій грі «Веселий світлофорик», що допомогло їм засвоїти правила дорожнього руху і дорожні знаки.
    Маленькі користувачі бібліотеки для дітей приймали участь у правознавчій мандрівці «Ось, який Я!», правовому конкурсі «Квітка-семицвітка» та вікторині «Вгадайте як його зовуть!». Більш дорослі діти мали змогу пограти у «Юридичний футбол» та стати учасниками бібліо-шоку «Друг ти собі чи недруг». 14 грудня року до читального залу для 5-9 класів  завітали учні 8 класу Новокаховської гімназії, щоб стати учасниками бібліо-шоку, який мав промовисту назву «Друг ти собі чи недруг?». Бібліотекарі підготували велику слайд-презентацію, щоб поданий матеріал був би сприйнятий відчутніше і яскравіше. Слухаючи про СНІД, наркоманію, алкоголь та куріння, діти дізналися про сумні долі Фредді Меркюрі та Володимира Висоцького, Едгара По та Сергія Єсеніна. В залі звучали пісні «Show must go on» Фредді Меркюрі та «Ранкова гімнастика» Володимира Висоцького. Дітям було запропоновано відповісти анонімно на запитання тесту-анкети як от:
  • Чи вживаєте ви алкоголь, з якого віку?
  • Чи охоплює вас жах від думки, що ви можете стати наркоманом, алкоголіком? та ін..
Завершилась зустріч переглядом відео кліпу на пісню «Береги любовь» у виконанні учасників «Фабрики зірок – 3» разом з хлопцем, хворим на СНІД.
    Також до Всеукраїнського тижня права в бібліотеках оформлені тематичні полиці: «Наші права», «З дитинства знай свої права», «Знай свої права!», «Закон і ми», «Все про закон».

Немає коментарів:

Дописати коментар