понеділок, 30 липня 2018 р.

Калейдоскоп цікавинок для ласунчиків

У Всесвітній день шоколаду (11 липня) у міській бібліотеці для дітей в читацькому кемпінгу для Всезнайок відбулося чергове засідання, а саме – «Калейдоскоп цікавинок для ласунчиків «Шоколадні історії». Це, безперечно, було одне із найцікавіших та найсмачніших засідань. 


Хто з нас не любить шоколад, шоколадні цукерки?  А скільки сьогодні існує сортів шоколаду: молочний, гіркий, білий, чорний з горіхами, родзинками… І, мабуть, багато хто здивується тому, що шоколаду вже більше трьох тисяч років.
Дивувалися цьому і учасники клубу для допитливих читачів, що діє в секторі абонементу для учнів 5-9 класів.


Діти дізналися, що народився шоколад в Америці, де колись на території сучасної Мексики процвітала цивілізація древніх майя. Саме там росли «шоколадні дерева» з какао-бобами. На той час це були неабиякі гроші: за 100 какао-бобів можна було купити раба, а за 10 – кролика! Ацтеки, що прийшли після майя, навчилися виготовляти перший напій із какао-бобів, а в 1852 році його вперше спробував першовідкривач Америки Христофор Колумб.  Він і привіз у подарунок іспанському королю перші какао-боби. 
Так шоколад розпочав свою подорож по Європі. Із Іспанії він потрапив у Голландію, звідти – в Італію, Францію. Та вживати могли його тільки монарші особи, бо ж був він занадто дорогим!  І тільки у XIX столітті з’явився шоколад у звичному для нас вигляді. 


Тож, бібліотекар Ольга Носенко розповіла дітям ще й про те,  як виготовляють та зберігають шоколад, а вони, в свою чергу, поділилися тим, який шоколад їх самий улюблений. І, звичайно, усі присутні погодилися з тим, що шоколад підвищує настрій, повертає сили, покращує роботу мозку, добре впливає на серце, артеріальний тиск та кровообіг. Школярам та студентам рекомендовано перед складними іспитами підкріплювати свої сили шоколадом. 
І це ще не всі корисні якості шоколаду. Ось ви, наприклад, знаєте, що королева Анна Австрійська, «заїдала»  шоколадом свою тугу по рідній Іспанії? А те, що японські вчені рекомендують додавати екстракт, виготовлений із какао-бобів у зубну пасту, бо шоколад  попереджує руйнування зубів? 
Діти пили чай із шоколадом, смакуючи  інформацією та смаколиками, бо «всі ми іноді мріємо… про нездійсненне, але варто з’їсти шоколадку, і світ змінюється.

Немає коментарів:

Дописати коментар