понеділок, 5 грудня 2016 р.

Правова абетка

З метою сприяння поширенню правової культури для користувачів центральної бібліотеки у читальному залі був проведений правовий коучинг «Право бути собою», приурочений до Міжнародного дня права.
Бібліотекарі запросили на захід юриста Колєснікова Сергія Володимировича, який ознайомив присутніх зі станом соціально-правового захисту населення, навів найбільш поширені приклади різноманітних суперечок та правові шляхи їх вирішення.
Кожен громадянин повинен володіти хоча б необхідним мінімумом правових знань, знати свої права і обов’язки, які покладає на нього законодавство і знати куди і як звертатися за захистом.

До юнацької бібліотеки на правовий компас завітали студенти-правознавці Новокаховського коледжу ТДАТУ щоб поговорити про основні права і свободи громадян, заявлені в Загальній декларації прав людини. Аби розмова була більш предметною, молоді запропонували переглянути і обговорити два документальні фільми "Євромайдан SOS" та "Мова". Кіно визвало бурхливу дискусію серед студентів, змусило аналізувати, співставляти та робити свої висновки. Саме цього і прагнули організатори показу - Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. На  заході "Молодь: свобода і відповідальність" фестиваль представляла Поліна Саприкіна, вона розказала про мету і місію проекту, а також закликала відвідувати подібні заходи, щоб навчитись критично мислити співставляючи інформацію. Показ фільмів саме в юнацькій біліотеці був організований завдяки Відділу у справах сім'ї, молоді фізичної культури та спорту новокаховської міської ради.

У міській бібліотеці для дітей пройшов Тиждень права. 

До молодшого відділу завітали учні 3-В класу гімназії .Діти познайомились з квіткою права і квіткою обов’язків. Пригадали значення слів: «держава» і «конституція». За допомогою електронної презентації згадали казки, в яких порушують права казкових героїв. Найбільші симпатії були віддані Попелюшці і Каю. А потім діти помандрували на острів Права і обов’язків та Острів беззаконня. І розплутали правову заморочку, яка не дозволяла їм повернутися додому.









Після третьокласників до бібліотеки завітали учні 2-В класу на «Казкову абетку» прав дитини. Другокласники також відправились у казкове королівство, де вірно вгадали всі казки по ілюстраціям, подивились електронну презентацію: «Порушення прав маленької людини» і дали вірні відповіді на приклади ситуацій: «Якби зі мною стався випадок…» Так за допомогою правової гри, діти засвоїли такі поняття, як «право», «обов’язок» ,«відповідальність». 


Учасниками Тижня права у старшому відділі стали гімназисти – учні IV(8)-А класу, щоб взяти участь у правовій грі «Прийшла пора за все відповідати». Вивчати предмет «Право» восьмикласники розпочнуть із наступного року, а сьогодні вони познайомилися із правовими документами, де закріплені права дітей та пройшли тестування, відповіли на питання вікторини, розв’язали непрості ситуації та відгадали, що заховано у «чорній» скриньці. 


З учнями ІІ (6)-Б класу гімназії бібліотекарі вивчали ази правової абетки «Я маю право», де говорили про права і обов’язки, вивчали Конвенцію про права дитини (яка була проголошена в 1989 році Генеральною Асамблеєю ООН, а в Україні ратифікована в 1991 році), переглянули електронну презентацію про значення імені в житті людини і ставлення до імен різних народів світу, пограли у веселу гру «Ми і наші імена». Крім того діти мали змогу прийняти участь у правових конкурсах та вікторинах, де на прикладі літературних героїв повторили свої права і обов’язки.



Бібліотекарі міської бібліотеки №2, завітавши до ЗОШ №10, запропонували  учням 7-В класу взяти участь у мультимедійній вікторині «Правовий буквар». нагадавши дітям історію прийняття Конвенції про права дитини. Вікторина розширила знання дітей у сфері права. Бібліотекарі наголосили на тому, що слід знати не лише свої права, але й обов’язки, і прагнучи відстояти свою свободу, потрібно не утискати свободу інших. Наприкінці зустрічі були підведені підсумки і переможці вікторини отримали солодкі призи.



Міська бібліотека №3 разом з бібліотекою ЗОШ №6 провели для шестикласників правовий турнір «Закон і ми» і оформили тематичний перегляд літератури «Азбука права».
Нагаєць Іраїда Олександрівна, бібліотекар міської бібліотеки №3 розповіла дітям про Конвенцію ООН про права дітей і, що Україна долучившись до цієї Конвенції, прийняла закон «Про захист прав дитини в Україні». Із розповіді діти дізналися про свої права.  На життєвих прикладах та на прикладах літературних героїв учні мали змогу розібратися які права було порушено чи дотримано.
Про обов’язки та відповідальність за свої вчинки поінформувала гість заходу – Ющенко Лілія Миколаївна, інспектор ювенальної превенції Новокаховського відділу поліції. Вона також торкнулася теми дитячої злочинності та відповідальності за скоєні правопорушення.
В кінці заходу, щоб закріпити отримані знання, Мерна Лідія Михайлівна, бібліотекар шкільної бібліотеки, провела веселу гра між двома командами, на які було поділено школярів,  
Класний керівник 6-А – Михальцова Людмила Володимирівна наголосила, що діти мають право застосувати отриманні знання у повсякденному житті і не порушувати правила шкільного життя своєю поведінкою.
Увагу дітей привернули друковані видання представлені по цій темі, а щоб їх почитати,  дітей запросили відвідати міську бібліотеку №3.


У Таврійській міській бібліотеці була організована зустріч жителів міста з депутатом Новокаховської міської Ради Скребовською Л. В., яка входить до складу комісії з питань комунальної інфраструктури і містобудування. Насущні питання, що підіймалися на зустрічі - децентралізація, дороги, освітлення, озеленення міста.

Захід до Всесвітнього Дня захисту прав людини в Таврійській бібліотеці, відбувся і для школярів. Обдаровані діти з гуртка образотворчого мистецтва при Будинку дитячої творчості під керівництвом Мокроус І.В. вирушили в чудове містечко Прав дитини з зупинками: "Історична"- учні дізналися про Конвенцію прав дитини, прослухали її основні статті; "Казкова лотерея"- діти відгадували з якої казки ілюстрація, та які права казкового героя були в ній порушені; "Літературна"- бібліотекар Півторак І.В. зачитувала уривки з оповідань - всі разом міркували, які права дітей порушено; "Спортивна"- дітям дуже сподобалось передавати кульки наступному гравцю, назвавши одне з прав дитини; "Художників"- юні таланти демонстрували власні малюнки на тему "Конвенція прав дітей" і самі болючі - про мир на планеті. Зворушили юних художників відеоматеріали: "Ти знаєш, що ти людина?" за поезією В.Симоненка та пісня "Я малюю цей світ."



Немає коментарів:

Дописати коментар