середу, 18 лютого 2015 р.

Майстер ілюзії світла та повітря



«Я намагався зробити неможливе – 
намалювати саме світло».
К. Моне.
 Сьогодні інколи чуємо відомий вислів: «Коли говорять гармати, музи мовчать». Давайте не дамо зачерствіти нашим душам, завжди в нашому житті повинно бути місце для прекрасного. Тому 18 лютого до центральної бібліотеки запросили молодь  ЗОШ №4 на слайд-годину живопису Клода Моне «Відкрий для себе К. Моне», присвячену 175-річчю від дня народження французького художника.

Для підвищення естетичної культури присутніх бібліотекарі прочитали уривок із роману Оскара Вайлда «Портрет Доріана Грея». Розповіли, що Моне був художником-імпресіоністом, що саме імпресіоністи вперше вийшли на пленер (живопис на відкритому повітрі), про їх техніку написання картин. Згадали відомих митців цього напрямку: Огюст Ренуар, Едгар Дега, Каміль Піссарро, Поль Сезанн та інші. А поті запропонували переглянути презентацію про життя та творчість  Моне.
При перегляді презентації молодь дізналась багато цікавого про митця. Що він народився в Парижі у родині бакалійника. Справжнє ім’я – Оскар Моне (в 17 років Оскар відмовився від свого імені, і став Клодом). В юнацтві захоплювався карикатурою… Мали можливість оцінити красу відомих картин художника: «Дама в зеленому», «Сніданок на траві», «Жінки в саду», «Прогулянка» та інші. Але особливо вразили присутніх великі панно «Німфеї» (1900), і не тільки масштабністю (до 6 метрів у довжину й 2 метри у висоту), а й тим, що писав їх практично сліпий художник. Очі його були вражені катарактою. «Я буду малювати навіть якщо осліпну, як Бетховен, який писав музику, будучи абсолютно глухим»,- говорив Моне. Художник-сюрреаліст Андре Массон назвав «Німфеї» Сікстинською капелою імпресіонізму.
  
Клод Моне помер 6 грудня 1926 року в Жіверні й там же був похований по селянському звичаю, без офіційних церемоній. Та майстер ілюзії світла й  повітря залишив людству світ своїх картин і вражень.

Немає коментарів:

Дописати коментар