пʼятницю, 14 лютого 2014 р.

Любити ніколи не пізно… і ніколи не рано.

     Напередодні дня Святого Валентина учні ІІІ-Б(7) класу Новокаховської гімназії завітали в гості до міської бібліотеки для дітей. 12 лютого вони стали учасниками літературно-художнього вечора – «Рейтинг любові». Потрібно було бачити, з яким захопленням слухали учні про історію свята, його традиції та неймовірні історії кохання великих: Марка Твена, Володимира Сосюри, Володимира Висоцького… А потім зал наповнився юнацьким запалом та завзятістю коли семикласники змагалися у конкурсах: «Знайомство», «Знайди пару», «Запрошення на побачення»… Не забули заглянути і в книжки, щоб підібрати потрібні слова до 14 лютого. А завершилось свято любові рейтинговим книжковим флеш-мобом, який влаштували юні читачі бібліотеки, тримаючи в руках творіння великих: Шекспіра, Петрарки, Хайяма, Висоцького, Асадова та інші.
 


       12 лютого в міській  бібліотеці №2 разом з студентами ВПУ та юнацьким активом бібліотеки пройшов вечір настрою «Душа літає в коханні», присвячений дню Святого Валентина.
Чи існує справжнє кохання? Чи існує вічне кохання? Що означає вислів «муки кохання»?  На ці та інші питання спробували відповісти молоді люди.
Кохання почуття складне. Тут все – і фізика, і хімія, і біологія. А також математика, історія і навіть астрономія. Тест «Любов і геометрія» дав можливість перевірити ствердження німецьких психологів «Фігури скажуть вам із ким  ви маєте справу».
Як відомо свято це завжди подарунки. А подарунок, зроблений своїми руками цінується ще більше. Бібліотекарі провели майстер клас по виготовленню подарунка-сюрприза «Шпигунська валентинка, або  освідчення в пляшці».
Вечір прикрасили пісні про кохання під гітару, вірші Ліни Костенко. А сценка підготована юнаками з ВПУ додала настрою.
Змінюються часи і влада, змінюється життя і людський світогляд. Але незмінним залишаються найвищі істини, незмінною залишається  людська потреба любити. Нерозгаданою залишається таємниця душі, в якій незгасним вогнем горить священне і нездоланне почуття любові. 

Спини мене отямся і отям.
Така любов буває раз в ніколи.
Вона ж промчить над зламаним життям,
За нею ж будуть бігти видноколи.
Вона ж порве нам спокій до струни.
Вона ж слова поспалює вустами.
Спини мене, спини і скамени,
Ще поки можу думати востаннє.
Ще поки можу але вже не можу – 
Настала черга й на мою зорю.
Чи біля тебе душу відморожу,
Чи біля тебе полум’ям згорю
Ліна Костенко 
 
 
Так ніхто не кохав. Через тисячі літ
Лиш приходить подібне кохання… 
13 лютого в центральній бібліотеці на абонементі пройшла поетична хвилина «Мелодія кохання», присвячена Дню Святого Валентина.
Чи є на світі такий поет, який би не оспівував кохання – одне з найсильніших людських почуттів? Мабуть, немає. Бо саме під впливом своїх емоцій, закоханості звучить таємнича мелодія кохання. Данте і Шекспір, Гете і Байрон, Пушкін і Міцкевич, Леся Українка і Іван Франко, Володимир Сосюра і Василь Симоненко…Усіх не перелічити. Відколи існує людина, існує кохання – чисте, благородне почуття. Ця вічна тема в літературі мала найбільший резонанс.
Присутні мали нагоду поринути у світ безмежної ліричної поезії: під ніжну музику були продекламовані вірші Франческо Петрарки, Володимира Сосюри, Івана Франка, Максима Рильського та інших. Також бібліотекарі розповіли, що в давнину покровителем ліричної поезії була Евтерпа – одна з дев’яти муз, яка дарує нам натхнення у віршах, у музиці. Що саме у стародавніх греків зародилась лірична поезія, а сталося це у VIII ст. до нашої ери. Не так давно це свято прийшло і до нас, в Україну. В цей день люди дарують один одному гарні листівки з найкращими побажаннями, сердечка, квіти або щось особливе. Давайте й ми привітаємо тих, кого любимо.
Кохання – почуття то найсвітліше.
Це благодать, яку дарує час.
З любов’ю ми і кращі, і добріші…
Любов у серці хай горить у нас!.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар