пʼятницю, 21 лютого 2014 р.

Я знаю рідну мову!


До Міжнародного  дня рідної мови, що відзначається 21 лютого у бібліотеках Новокаховської ЦБС щорічно проходять цікаві заходи, оформлюються книжкові виставки та тематичні полиці.

«Мова – то цілюще народне джерело і хто не припаде до нього вустами, той сам всихає від спраги» (В Сухомлинський). 21 лютого  бібліотекарі міської бібліотеки № 2 для учнів 9 класу ЗОШ № 10 провели урок мови «О мово! Душа голосна України». Учні дізналися цікаві факти про рідну мову та мови країн світу. З задоволенням  відповідали на питання вікторини, а також прослухали огляд літератури.  

Ти, рідна мово, чиста, як роса,
Цілюща й невичерпна, як криниця.
Святиня наша, гордість і краса,
Ти – розуму народного скарбниця!

19 лютого у Дніпрянській селищній бібліотеці пройшла пізнавальна вікторина з мовознавства «Я знаю рідну мову!». Учні 4-го класу, розділившись на дві команди,  відповідали на питання з української мови поставлені бібліотекарем. Найактивніші читачі нагороджувались оплесками. Перемогла команда сильніших, але не було розчарованих та переможених. Всі читачі залишились задоволеними.
«Яку ви любите найбільше мову?
Якою мама співала колискову»
  (Д.Білоус)



       
       20 лютого  бібліотека № 2 провела в ЗОШ № 10 з учнями 6-Б класу гру-вікторину «Веселі фразеологізми». Діти познайомились з історією виникнення фразеологічних термінів, які надають нашій мові відтінків різнокольоровості, гумору, ліричності та непідробної чудової інтонації. Учні дізнались, яку багату та цікаву інформацію про фразеологізми надають нам словники, довідники та енциклопедії. Жваві дотепні відповіді прозвучали на  питання вікторини, а також діти з задоволенням приймали участь у грі.
21 лютого  в  Обривській сільській бібліотеці  було проведено літературний колапс «Рідна мова – світ душі моєї». На  заході були присутні учні 9 класу Маслівської загальноосвітньої школи. Вони обговорені питання значення рідної мови для людини, історії розвитку української мови, найпоширеніших  міфів щодо української мови.
Учитель української мови та літератури Крайнюкова Людмила Василівна повідомила про значення мови для людини, навела приклади творення українських слів та їх вплив на світогляд українця.

Немає коментарів:

Дописати коментар