понеділок, 20 січня 2014 р.

Зоря, невидима для людства

Бути поетом – не боляче
Боляче ним не бути
Боляче світло сонячнe
Звати причиною скрути.     
                       А. Бахута
2 січня 2014 року ми відзначаємо 75-річчя нашого поета-земляка Анатолія Павловича Бахути. Він прожив важке життя але,  незважаючи на це, Анатолій Бахута був справжнім життєлюбом. Він усвідомлював себе як трагедію творця в недосконалому світі, у світі, де порушена гармонія, і разом з тим залишався оптимістом. Навіть у тих його віршах, де бринить печаль, ми чуємо серце закоханої в красу і добро людини. Звичайно, важко повно охаректиризувати особистість Анатолія Бахути. Треба просто читати його вірші. Він – весь у них.
«Іноді, щоб тебе почули, доводиться говорити пошепки», - писав Анатолій Павлович. Дійсно, його поезія проста, зрозуміла, навіть в якійсь мірі дуже традиційна, себто класична. Але від неї віє такою новизною, що вірші сприймаються наче вони створені сьогодні.
Він все своє життя поклав на вівтар поезії. Не створив сімї , не залишив дітей. Жив самотньо – і творив, творив для майбутнього. «Тільки світло нас робить людьми» - сказав він в одному із своїх віршів. Його твори були  і будуть отим незбагненним світлом, яке і робить нас усіх людьми.
Ти ніхто для землі і ніщо ти для неба.
Будь людиною – все, що тут можна і треба.
                                                       А. Бахута                  
Справжнє визнання прийшло до автора вже після смерті (1 серпня 1990 року). У 1991 році його було нагороджено Міжнародною літературною премією імені Олексія Кручоних. У будинку де жив поет, відкрито літературний музей.
ьогодні ми можемо насолоджуватися нетлінними творами Анатолія Бахути, знаходячи для себе саме ті рядки , що торкаються струн наших душ. Він постає у них з усією відвертістю і прямолінійністю, щирістю художника і іронічною посмішкою філософа. Точний у своїх передчуттях і неповторний у деталях. Гідний свого таланту і своєї долі.
І нехай кожне нове знайомство з Поетом буде для вас радісним відкриттям.
Й на берегах, де наш Славута
Пє кришталеві ручаї,
З криниць духовних у Бахути
Ми душі зцілимо свої.
                        М.Ткач                                                                                                       

 В бібліотеках ЦБС оформлені перегляди, тематичні полички до ювілею поета. Запрошуємо вас до бібліотек міста, щоб долучитися до його поезії. 

Немає коментарів:

Дописати коментар