четвер, 14 листопада 2019 р.

Остап Вишня: «Моя зброя – сміх»


«Все життя гумористом! Господи! 
Збожеволіти можна від суму!»
(Остап Вишня).


З нагоди 130-ї річниці народження Остапа Вишні 13 листопада у читальному залі центральної бібліотеки відбулася літературна вечірка «Моя зброя – сміх». Гості заходу – члени клубу «У колі друзів».
Бібліотекар Ісакова Є. розповіла про яскраві моменти життя письменника-гумориста Остапа Вишні, а саме, що  упродовж життя він написав близько двох із половиною тисяч творів: це гуморески, нариси, фейлетони, памфлети, мемуари, щоденник, переклади. Започа­ткував у літературі новий жанр – усмішку (різновид гумористичного оповідання, у якому оповідь про події була короткою, точною, дотепною і доброю).
 Письменник унікальної (не тільки для України) популярності, рекордних – мільйонних! – тиражів, твори якого знали навіть неписьменні, за що його деякі вибагливі критики виключали з літератури, а диктатори – із життя. Хоч спіткала його доля гумориста-мученика, але й після десятилітньої каторги на Печорі, немов той Мамай чи Байда, не перестав він «усміхатись» аж до смерті. 
Відвідувачі цитували видатних людей, які писали про Остапа Вишню:
 «Автор «Усмішок» – дуже своєрідний художник. Його манеру не сплутаєш ні з чиєю. Можна і треба вчитись у нього творчого ставлення до життя, але марна річ – наслідувати його» (М. Рильський).
«Усмішки» Остапа Вишні я полюбив. Полюбив їх за те, що вони запашні, за те, що вони ніжні, за те, що вони жорстокі, за те, що вони смішні і водночас глибоко трагічні...» (Микола Хвильовий).
 Наприкінці заходу всі присутні з задоволенням читали байки Остапа Вишні.

Немає коментарів:

Дописати коментар