четвер, 24 грудня 2015 р.

Свято новорічного вареника

Вареники на столі українців – це домашнє урочисте застілля, затишок і тепло домашнього вогнища. Ця страва завжди доречна – і в піст, і в свято. А жодне свято в Україні не обходилось без вареників.
В кожній хаті України,
Вареники варять нині.
Вареники круглолиці
Із найкращої пшениці!

Ця традиція не обійшла 23 грудня і читальну залу  центральної бібліотеки, яка  перетворилася на справжню українську хату прикрашену новорічними прикрасами та з варениками у макітрах на столах .


Бібліотекарі-господині  в українських костюмах зустрічали гостей – членів літературно-музичного клубу «У колі друзів». Кожен із них приніс приготовлені вареники з найрізноманітнішими начинками й поливками, та найкращими побажаннями.
Господині повідали гостям про обряди, пов’язані з варениками, про магічні властивості цієї страви; згадали та переглянули уривок із художнього фільму «Вечора на хуторі близь Диканьки» і кліпи на пісні про вареники.


Всі члени клубу подарували один одному чудовий настрій, читаючи вірші та гуморески, співаючи пісень та танцюючи «бугі-вугі».

Народна майстриня Оксана  Ткачук розповіла гостям про свої нові роботи: ляльки-мотанки, особливо заінтригувала лялькою «Дівка-баба».


На свято вареника експромтом з новорічними привітаннями завітали  «Український» Дід Мороз і Снігуронька  із  «Євросоюзу» .


Є варенки у хаті –
В Україні все гаразд:
Всі – щасливі і багаті,
Щедре сонце світить в нас!
Слава хаті українській,
Слава нашій всій Землі,
І вареникам у мисці,
Що на нашому столі!


Немає коментарів:

Дописати коментар