пʼятницю, 20 березня 2015 р.

Туберкульоз – відоме і невідоме

20 березня до центральної бібліотеки завітали учнів 9 та 10 класів ЗОШ №4 на слайд-лекцію «Туберкульоз – відоме і невідоме», присвячену Всесвітньому дню боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Бібліотекарі наголосили на тому, що саме цінне, що дається людині від народження – життя, яке ми повинні цінувати ще з малечку. Допомогли молоді відкрити для себе багато цікавої та корисної інформації. Як то кажуть: поінформований – озброєний. Тим більше, що туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликають специфічні збудники – мікобактерії. Вважається, що ця хвороба – прадавнє лихо людства. І недарма, спогади про цей недуг збереглись з давніх часів. У стародавніх літописах згадується про туберкульоз, як про невиліковну хворобу: «сухоти», «легенева чахотка» та ін. Про цю неї є згадка і у Старому Завіті Біблії, у п’ятій книзі Мойсеєвій «Второзаконня» (розділ 28, вірш 22). 
Туберкульозні ураження хребта були виявлені вченими при досліджені останків людини періоду неоліту (близько 5 тис. років до нашої ери). У всі віки хвороба косила людей, заганяючи їх у могилу передчасно. Надзвичайно велика епідемія цієї недуги була в Європі у другій половині ХІХ століття. Що стало поштовхом до низки наукових відкриттів: 24 березня 1882 р. німецький мікробіолог Роберт Кох виявив туберкульозну бацилу (паличку Коха), а у 1895 р. німецький фізик В. Рентген відкрив Х-промені (рентгенівські промені) та інші. На туберкульоз хворіло багато відомих людей: Е. По, А. Чехов, М. Горький, М. Щепкін, В. Суріков, Є. Глібов, П. Загребельний, Леся Українка та інші. На туберкульоз хворіють незалежно від статі, віку, національної приналежності та соціального становища.
У 1995 році Всесвітня організація охорони здоров'я визнала туберкульоз в Україні епідемією. За офіційними даними на цю хворобу хворіє 1% людей від всього населення України. Щохвилини на цей недуг захворює 4 людини, 1 людина з них помирає. По Херсонській області на туберкульоз в 2014 р. захворіло 1799 людей. На даний момент на активний туберкульоз захворіло приблизно 100 новокаховчан. На початку цього року було виявлено 9 хворих осіб.
Також присутніх ознайомили: з основними симптомами захворювання; чим небезпечний туберкульоз; хто на нього може захворіти; що треба робити, якщо ви помітили у себе симптоми хвороби; до кого звертатись по допомогу; як лікувати туберкульоз та інше.
На державному рівні розроблено ряд законодавчих актів по боротьбі з захворюванням на туберкульоз. Які передбачають низку заходів: безкоштовне лікування та забезпечення ліками хворих, надання медичної допомоги.
Потурбуйтесь про своє здоров'я й пам’ятайте, що біді можна зарадити, головне – своєчасно звернутись до лікаря:
Головне – здоровим бути –
Це потрібно всім збагнути!

Немає коментарів:

Дописати коментар