пʼятницю, 19 грудня 2014 р.

Українська Жорж Санд

                               "Яке величне, прекрасне створіння ця жінка"
                                                                                   Шевченко Т.Г.
19 грудня до центральної бібліотеки завітали учні ЗОШ №4 на слайд-розповідь «Натхненне слово майстра», присвячену 181 річниці від дня народження Марка Вовчка. Яка стала символом єднання двох культур, двох народів на тлі теперішніх складних політичних подій в Україні. 

Бібліотекарі розповіли учням, що Марко Вовчок (Вілінська Марія Олександрівна; 1833 – 1907) – українська та російська письменниця. Жінка з чоловічим псевдонімом, росіянка за походженням, для якої Україна стала другою батьківщиною і яка багато творів написала українською мовою. Також вона успішно займалась перекладами й видавничою діяльністю. Літературна спадщина її значна: дві книги «Народних оповідань», повісті «Інститутка», «Кармелюк», «Три долі», «Сестра», «Гайдамаки» та інші. Всього письменниця створила близько ста оригінальних творів і майже стільки ж перекладів.
На протязі заходу демонструвались слайди по даній темі. Для читачів твори Марка Вовчка є джерелом естетичної насолоди та прекрасної української мови. Недарма ж неперевершений Шевченко після першої зустрічі з нею у вірші «Марку Вовчку» написав щирі слова:
                … Господь послав
Тебе нам, кроткого пророка
І обличителя жестових
Людей неситих. Світе мій!
……………………………...
Пророче наш! Моя ти доне!

Немає коментарів:

Дописати коментар