четвер, 21 листопада 2013 р.

Трагедія, яка жахнула світ

Голодомор 1932-1933 рр. – одна з найстрахітливіших сторінок у новітній історії українського народу. Він забрав мільйони життів наших співвітчизників. Людство, українське суспільство не має права забути найбільшої трагедії ХХ сторіччя, коли у стражданнях, виснажені голодом вмирали діти, молоді люди, їхні батьки.  Моторошно подумати, але навесні 1933 р. в Україні щодня помирало голодною смертю 25 тис. осіб, щогодини – 1 тисяча, щохвилини – 17. Довгі роки цинічно замовчувалися ці трагічні події. Та завдяки публікаціям про справжні причини і наслідки Голодомору-геноциду українців, українське суспільство дедалі глибше усвідомлює трагічні уроки минулого.   І сьогодні , через 80 років, жахливо ступати болючими стежками страшної трагедії, що розігралась на благословенній землі квітучого українського краю. Час не владний над подіями масштабу голодомору 1932-1933 рр.  І тому, щоб не забувати, треба знову і знову перегортати вже відомі і відкривати нові сторінки історії. За останні роки центральна бібліотека міста отримала нові книги присвячені цим скорботним подіям:
Борисенко, Валентина. Свіча пам’яті: усна історія про геноцид українців у 1932-1933 роках. – Київ: Видавничий дім «Стилос», 2007. – 288 с.
У книзі на основі матеріалів усної історії розкривається глибина трагедії українського народу під час Голодомору-геноциду у 1932-1933 роках. Усні свідчення неспростовно доводять, що акція геноциду українських селян була чітко спланованою більшовицькою владою Кремля.
Василенко, Володимир. Голодомор 1932-1933 років в Україні як злочин геноциду: правова оцінка. – 2009. – Київ: Видавництво імені Олени Теліги, 2009. – 48 с.У книзі  пояснюються вузлові питання правової оцінки геноцидного характеру Голодомору 1932-1933 рр. в Україні у світлі Конвенції ООН 1948 р. про попередження злочину геноциду та покарання його. Розкрито механізм здійснення Голодомору, порушені питання відповідальності його ідеологів, організаторів, замовників та виконавців. Обгрунтовується  необхідність формально-юридичної оцінки Голодомору компетентними органами України для зясування всіх його обставин та негативних наслідків.
Голодомор 1932-1933 років в Україні: документи і матеріали. – Київ: Видавничій дім «Києво-Могилянська академія», 2007. – 1128 с.У книзі вміщено великий комплекс документів і матеріалів, які переконливо розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки страшної соціо-гуманітарної катастрофи українського народу, інспірованої радянським політичним режимом на початку 1930 років. Це найповніше автентичне тематичне зібрання джерел з історії українського голодомору. Публікуються унікальні щоденникові записи очевидців голоду. Вміщено також матеріали зарубіжних дипломатичних представництв, організацій української еміграції, міжнародної громадськості.
Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні: Херсонська область. – Херсон: ВАТ «Видавництво «Наддніпрянська правда», 2008. – 844 с.
На основі архівних та опублікованих джерел і свідчень громадян, що були свідками Голодомору 1932-1933 років, відтворено одну з найтрагічніших сторінок історії Херсонщини ХХ століття. Ця книга є книгою меморіалом, книгою-памятником нашим землякам, яких утяв укіс Голодомору. Вона є книгою-вироком тому злочинному режиму, який холоднокровно спланував та здійснив цей злочин проти людства.
Португальський, Анатолій. Трагедія, яка жахнула світ: нариси, репортажі про Голодомор 1932-1933 років в Україні. – Нова Каховка: ПП «ПИЕЛ», 2010. – 372 с.
Автор, спираючись на нові джерела інформації, зокрема Українського Інституту національної пам’яті, вже відкриті для широкої громадськості, та спілкуючись зі свідками тих подій чи опираючись на спогади, які вони спромоглися залишити, документально засвідчує реальний перебіг тих тривожних днів і років. І саме у цьому непересічна цінність цієї книги-сповіді для сучасників та їхніх нащадків.
Херсонщина. Голодомор. 1932 – 1933: збірник документів. – Херсон: ВАТ «ХМД», 2008. – 320 с.
Видання містить найповніше зібрання документальних джерел із фондів Державного архіву Херсонської області про передумови, перебіг та наслідки Голодомору 1932-1933 рр. на Херсонщині. До першого розділу «Документи» увійшло 378 документів. Другий розділ збірника «Ілюстративні матеріали» є доповненням до першого і містить 58 ілюстрацій: фотографії, цифрові копії документів, матеріалів місцевих газет того часу.
Боряк, Г. «Архіви Голодомору» в Україні 1932-1933 рр.: сучасний стан та перспективи досліджень//Константи. Альманах соціальних досліджень. – 2007. - №1(13). – С.3 – 14.
У статті доктора історичних наук розглядається документальна база тієї страшної трагедії. Дається її поділ за п’ятьма основними групами. Викладено умови створення електронного архіву голодомору, що допоможе якісно підвищити продуктивність майбутньої історіографії теми і очистити джерела від спекулятивних і непрофесійних нашарувань.
Троян, Г.М. Голодомор – 33: Спогади очевидця про голодомор 1932-1933 років у с. Нововоскресенське Нововоронцовського району Херсонської області. – Херсон: Наддніпряночка, 2008. – 204с.
В пропонованій читачам книжці йдеться про одну з найтемніших сторінок в історії нашого народу – про голод в 1932-1933 роках… Для досконалого розуміння читачем цього явища, автор наводить шість визначальних причин, що призвели до геноциду українського народу. Можна наводити безліч фактів знущання кремлівсько-більшовицького керівництва над українським народом. Можна наводити приклади й факти. Але невистачить паперу. Тож пропонована книжка змушена обмежитись спогадами очевидця про голодомор – 33-го, та й то лише на одній вулиці села… А читач зробить з цього власні висновки.
Піддубняк, В. Жниво Молоха. Документи. Спогади. Факти. Творчість. – Херсон: ВАТ «ХМД», 2006. – 172с.
Це видання – своєрідний мартиролог жертв найстрашнішого голодомору, що вразив країну і наш край у 1932-1933 роках. Це звід мізерної кількості документів – промовистих свідків жорстокості і цинізму сталінського режиму. Це нетлінні голоси свідків – живих і мертвих, котрі все бачили і відчули на собі. Це найсвятіша Пам'ять, котру не можна зраджувати!  
Хіба ж на те була Господня воля?.. Збірка віршів, сценаріїв, уроків з історії та літератури. – Херсон, 2008. – 87с.
33-й… Безлюдні поля…
У скорботі німіє земля…
Стиглий колос у полі чорніє.
Україна від голоду мліє!
Л. Степаненко
Ця книжка, авторами якої є мешканці Херсонщини,  є зібранням художніх творів, сценаріїв, розробок уроків про страшне лихо, що спіткало нашу країну і народ у страшному 33-му. Кожен з авторів вклав часточку своєї душі у дослідження скорботних сторінок історії українського народу, у розкриття історичної правди про геноцид проти українського народу.
Сибірські ГУЛАГИ – херсонські степи. Спогади. Пережите із минулого комуно-більшовицьких репресій на Україні. Кн.4. -  Херсон, 2005. -  292с.
Це свідчення живих учасників драматичних подій, що нині проживають на Херсонщині, про страшні часи тоталітарного радянського режиму, їхні спогади про тих осіб, які не повернулися з гулагівських концтаборів та заслання. 
Сибірські ГУЛАГИ – херсонські степи. Спогади із минулого – далеких днів комуно-більшовицьких репресій в Україні. – Херсон, 2002. – 108с.
Ця книжка – збірник документів і спогадів колишніх політичних в’язнів і репресованих, які зазнали знущань більшовицького режиму у 30 – 50-тих роках минулого століття і які дотепер живуть на Херсонщині. Це спогади про важку долю і незламну вдачу українських патріотів, це нагадування істини, що невисвітлене і не покаране зло має здатність відроджуватися.
Забуттю не підлягає. Нариси. Спогади. Оповідання. – Херсон, 1994. – 359с.
Цей альманах результат доробку пошуків та досліджень авторського колективу найкращих письменників, журналістів, істориків, краєзнавців Херсонщини. На основі архівних документів, свідчень очевидців викривається голодомор 1932-1933 рр. на території нашої області та тотальні репресії сталінського уряду.
Український хліб на експорт:1932-1933. – К.:ПП Сергійчук М.І., 2006. – 432с.
Ця книга є спільним проектом Центру українознавства Киівського національного університету імені Тараса Шевченка і Київської міської організації товариства «Меморіал» імені Василя Стуса. На основі невідомих документів з колишніх таємних архівів простежено геноцид українського народу в 1932-1933 роках через експорт нашого хліба та куди витрачалися кошти за нього отримані.
Смертю смерть подолали. Голодомор в Україні 1932-1933. – К.: Україна, 2003. – 350с.
Ця книга є однією із спроб за допомогою наукового осмислення архівних документів, численних свідчень очевидців розповісти про загальнонародну трагедію – голод в Україні початку 30-х років. Висвітлення голодомору відбувається на загальнодержавному, республіканському та регіональних рівнях. Окрему частину видання становлять документи ЦК ВКП(б), ЦК КП(б)У, Раднаркому УСРР, обласних та районних партійних та державних органів, листи, заяви, пояснення, написані рукою селян. Значне інформаційне навантаження у виданні несуть фотоілюстрації, взяті з Державного архіву кіно-, фото-, фотодокументів, місцевих держархівів, регіональних видань, архівів української діаспори.
Марочко, В. Голодомор 1932-1933 рр. – К., 2007. – 64с.
В книзі висвітлюється стратегія уряду СРСР та керівництва ВКП(б) на знищення українського села, руйнівні наслідки насильницької колективізації в Україні, рух опору проти примусового створення колгоспів та непосильних податків, особливості і перебіг голодомору, випадки людоїдства. Запропоновано методику підрахунку реальних жертв голодомору-геноциду.
Голодомор у першій столиці / Укладання І.В. Шуйського, В.А. Полянецького; Передмова І.В. Шуйського. – Х., 2006. – 288с.
У цій книзі на підставі архівних документів, свідчень очевидців висвітлені трагічні події пов’язані з Голодомором 1932-1933 років, котрі відбувалися у Харкові. Окремими розділами до книги увійшли літературні твори українських авторів та дослідження фахівців про негативний вплив голодування на організм людини. Більшість запропонованих читачу документів тривалий час зберігалися у закритих фондах під грифами секретності і були недоступними для дослідників.
Конквест, Роберт Жнива Скорботи. Радянська колективізація і голодомор/ Пер. з англ. Н. Волошинович, З. Корабліної, В.Новак; Літ. Опрацювання А.Криштальського. – Луцьк: ВМА «Терен», 2007. – 456с.
Ця книга вперше всебічно розкриває правду про голодомор, насамперед його штучність та спланованість радянською владою. Завдяки їй уперше була акцентована увага на політичному аспекті голодомору. Книга є однією з найпереконливіших спроб відтворити для широкого кола читачів якомога повнішу картину трагедії українського народу.
В бібліотеках ЦБС оформлені книжкові  виставки «Голгофа голодної смерті»  (ЦБ ч/з, Обривська с/б.) і тематичні полиці «Такого ще Земля не знала» (Юнацька б-ка, Міська б-ка для дітей, Дніпрянська, Тополівська, Корсунська б-ки) та пройдуть заходи з ушанування пам’яті загиблих від голоду 1932-1933 років:
Вечір-реквієм «Чорні крила смерті вкрили Україну» 21.11.АбЦБ
День інформації «Чорна сповідь нашої Вітчизни» 22.11 Б-ка №2
Вечір памяті «Катастрофа планетного масштабу» 22.11. Райська с/б.
Година памяті і скорботи «Сповідаю жалобу сумну» 22.11. Н.Лагерська с/б.
Вечір-реквієм «Жнива скорботи» 22.11. Плодівська с/б

Немає коментарів:

Дописати коментар