понеділок, 10 жовтня 2016 р.

Їх імена вкарбовані у вічність.

«Можна все на світі вибирати, сину,
Вибрати не можна тільки Батьківщину».
Василь Симоненко
В бібліотеках ЦБС велику увагу приділяють національно-патріотичному вихованню молоді нашого міста. Тому, 10 жовтня до центральної бібліотеки запросили учнів ЗОШ №4 на відео-спомин «Повертайся живим!», присвячений Дню захисника України (Президент України Петро Порошенко встановив щорічно 14 жовтня відзначати — День захисника України. Це свято відзначається у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва) та пам'яті загиблих воїнів-земляків в зоні АТО..

Бібліотекарі Сембратович С. Л. та Ісакова Є.Ю. нагадали присутнім, що зараз на Сході України йде війна розв’язана нашим сусідом, яка не обійшла стороною й наше мальовниче місто над Дніпром. А зберегли нам життя славні сини-оборонці, які стали на захист свободи та незалежності Батьківщини, й полягли в бою, окропивши рідну землю жертовною кров’ю. Ось їхні імена: Атаманчук Роман Віталійович, Гавриленко Роман Миколайович, Гребінський Олег Вільямович, Кісловський Віктор Олександрович, Перепелиця Денис Сергійович, Подгорний Сергій Анатолійович, Вахненко Валерій Анатолійович. Бібліотечні працівники розповіли про кожного загиблого земляка – захисника неньки України.
Під час проведення заходу були представлені поезії: Бурбели В., Крищенко В., Симоненко В., Шовкошитного В. Впродовж всього заходу демонструвались світлини загиблих воїнів, слайди, відео по даній темі. Взагалі, відео-спомин проходив в постійній психологічній напрузі. Особливо, коли до багатьох присутніх прийшло усвідомлення того, що вони можуть жити, навчатись, відпочивати, а книга життя Воїнів Світла вже скінчилось.
Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих воїнів та мирних жителів в зоні АТО на Сході України. Хай імена загиблих героїв назавжди залишаться у наших душах! Світла їм пам’ять! Герої не вмирають!
Наприкінці заходу молодь поздоровили, як майбутніх захисників Вітчизни із наступаючим святом – Днем захисника України! І подарували пісню «Повертайся живим» у виконанні Світлани Тарабарової.

До читального залу центральної бібліотеки на вахту пам’яті під назвою «Бастіони мужності» завітали студенти Новокаховського агроколеджа.
Під супровід відео-презентації бібліотекарі розповіли: про традиції християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці оскільки воно пов'язане із боротьбою за свободу та порятунком від ворогів; про волелюбних козаків, які зі зброєю в руках боронили Україну та віру і були переконані, що Свята Покрова охороняє їх, а Божу Матір вважали своєю заступницею; про Українську повстанську армію, яка під час Другої світової війни зародилася 14 жовтня 1942 році як збройна сила проти гітлерівської окупації батьківських земель та більшовицької наруги над нашим народом; про героїв-земляків, які загинули в боротьбі за незалежність України у ХХІ столітті та вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання

Цей захід викликав у студентів почуття патріотизму і сміливості, які єднають країну, закликають усіх до згуртованості перед сучасними викликами та загрозами.

  
До читальної зали старшого відділу міської бібліотеки для дітей 12 жовтня завітали старшокласники гімназії, щоб  «ступити» на історичну стежину «Чародії війська козацького».
Бібліотекар розповіла про козаків-характерників: від давньо-руських волхвів до наших днів. Діти були вражені тим, що мистецтво українських характерників нагадує і японських ніндзя, і майстрів індійської йоги, а в  бойовому гопаку присутні елементи карате, джиу-джитсу та китайської гімнастики. Зрозуміти, хто були ті надзвичайні люди, допомогло відео «Українські козаки-характерники – таємниці загадкових воїнів». 
Наприкінці зустрічі згадали сучасних воїнів світла, які боронять нашу державу та вшанували пам'ять полеглих земляків хвилиною мовчання під пісню «Пливе кача».

Бібліотекар Жаданова Наталія Валентинівна, яка проводила зустріч, закликала дітей відвідати 14 жовтня ті будинки, де встановлені меморіальні дошки полеглим захисникам України, нашим землякам, щоб вшанувати їх світлу пам'ять. 


Напередодні свята Захисника України до Таврійської бібліотеки завітали маленькі козачата учні 4-В класу ЗОШ №5, щоб розширити свої знання про славних синів України гетьманів козацьких. Бібліотекар Півторак І.В. провела презентацію книги Тараса Чухліба "Гетьмани України..." У цьому виданні змальовано тридцять три історичних портрети найбільш відомих володарів гетьманської булави. Книга яскраво ілюстрована. Подарункове видання зацікавила дітей. Вікторина "Шлях козацької слави" показала, як багато діти знають про козаків. Потім було захоплююче відео про показові виступи сучасних козаків на острові Хортиця з володіння козацькою зброєю. Пісня «Ми нащадки козаків» прозвучала як гімн маленьких козачат і показала, що у козаків росте гідна зміна!!!




Немає коментарів:

Дописати коментар