пʼятницю, 21 листопада 2014 р.

Презентація книги


    2014 року Україна відзначає сумну дату - 81-ші роковини Голодомору 1932-1933 років, які назавжди залишаться в пам'яті українців однією з найстрашніших сторінок нашого історичного минулого. 20 листопада, напередодні Дня пам'яті жертв Голодомору, в читальному залі центральної бібліотеки відбулася презентація довгоочікуваної книги «Голодомор 1932-1933 років очима свідків Нової Каховки», яка чекала свого видання цілих 6 років!


    Ця книга - результат колективної роботи волонтерів міста - вчителів, бібліотекарів, соціальних працівників, студентів та учнів шкіл міста. Всі зібрані в ній волонтерами ще у 2008 році матеріали були переведені бібліотекарями центральної бібліотеки в електронний вигляд і підготовлені укладачами Сидоренко Розою Юріївною (заступником директора ЦБС) та Петровою Людмилою Миколаївною (директором ЦБС) до друку. Книга видана в жовтні 2014 року, тиражем в 500 примірників видавничим домом «АДЕФ-Україна» (місто Київ), за фінансової підтримки заступника директора ПАТ «Дім марочних коньяків «Таврія» Горкун Анни Всеволодівни.







    На презентації книги були присутні: Мерзлов Вадим Миколайович, радник міського голови, Іванова Віра Миколаївна, начальник відділу культури, Сироїжко Лідія Федорівна, начальник міського архіву, Литвинова Віра Василівна, голова міського осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта», отець Ілларіон, представники соцзахисту,вчителі та бібліотекарі міста. Доповнила презентацію книги цікава розповідь місцевого письмен- ника Португальського Анатолія Васильовича. Вкінці заходу всі присутні отримали в дарунок представлену книгу. Ця книга також буде подарована в бібліотеки всіх учбових закладів міста. 



         Розділ 1-й. Це передмова укладачів книги про Голодомор в Україні та на Херсонщині та про роботу більше сотні волонтерів міста, які доклали багато сил та снаги до пошуку та записування свідчень очевидців Голодомору. До цього розділу включені також коротка інформація про Голодомор на території Новокаховської міської ради – колишньої західної частини Каховського району;  історична довідка про адміністративно-територіальний поділ Херсонської області у 1932-1933 роках та про села Новокаховської міської ради. До історичних матеріалів додаються «Демографічна мапа Голодомору 1932-1933 років в Україні» та  фрагмент «Мапи 1941 року з населеними пунктами Кахівського району Миколаївської області».
Розділ 2-й книги має назву «Розсекречена пам'ять».
    Це основний і найцінніший розділ книги, який займає більше двохсот сторінок.
Тут подані свідчення очевидців Голодомору - мешканців Нової Каховки та сіл Новокаховської міської ради, які і в період Голодомору, і зараз проживають тут, та свідчення тих, які в даний час проживають тут, проте в період голоду проживали в інших областях України. Ці свідчення друкуються вперше, вони не ввійшли до обласного видання «Національної  Книги Пам΄яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років. Херсонська область», яке вийшло вкінці 2008 року. В книзі міститься 117 свідчень, відібраних з усього масиву проведеної колосальної роботи пошуковими групами зі збору свідчень очевидців Голодомору.
    Записи свідчень очевидців друкуються мовою оригіналу із збереженням особливостей розмовної мови  і розміщені спочатку по місту Нова Каховка, селищу Дніпряни, місту Таврійськ, а потім по семи селам Новокаховської міської ради. Прізвища свідків розміщуються за абеткою. Вкінці розділу надається загальний список цих 117 свідків.
              3-й розділ книги називається «Схилімо голови».  
    Це панихида за померлими.
Щороку в четверту суботу листопада в закладах культури та освіти міста, біля пам’ятників ми вшановуємо пам’ять мільйонів великомучеників голодного року. В книзі представлені фото заходів біля пам’ятників та в закладах культури міста.
    В 4-й розділ книги ввійшли прозові твори наших славних земляків Михайла Савича Масютка та Валентини Михайлівни Нижеголенко про Голодомор. А ще вірші про Голодомор Гната Біжика та Віри Литвинової.
    Багаторічний політв’язень та письменник Михайло Савич Масютко, за ініціативою якого та на чиї кошти встановлено 10-метровий пам’ятний Хрест жертвам репресій і голодоморів 1921-1923 рр.,1932-1933 рр.,1947 р. в селищі Дніпряни, за життя не тільки в своїх творах, а й живим словом намагався донести страшну правду про роки репресій і Голодомору в Україні. В книзі представлені два його твори «Кістки не мовчать» та «Бог захистив».
    Валентина Михайлівна Нижеголенко, уродженка селища Дніпряни, нині відома херсонська письменниця, член Національної Спілки письменників України. Валентина Нижеголенко знає про голод не лише зі слів інших. Вона також пам’ятає голод, але вже 1947 року, тоді їй було 11 років. Може тому так проникливо вона пише про голод у своєму творі «Доведені до відчаю», який ввійшов до цієї книги.
    Завершується 4-й розділ книги двома віршами Гната Біжика та Віри Литвинової, голови міського осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта». Саме  рядки з вірша Віри Литвинової «І суду їм не обминуть» стали своєрідним епіграфом до книги.
                 Схилімо голови свої
                Всі перед жертвами катів,
                Що в муках покидали світ,
               Хоч жити кожен ще хотів... (із вірша В.Литвинової «І суду їм не 
                                                             обминуть»)
В кінці книги -  фотографія пам’ятного знаку «Жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років», встановленого в нашому місті у 2008 році, до 75-річчя Голодомору.
    Книга «Голодомор 1932-1933 років очима свідків Нової Каховки», є книгою - меморіалом нашим землякам, яких утяв укіс Голодомору. Вона є книгою - вироком тому злочинному режиму, який холоднокровно спланував та здійснив цей жахливий злочин проти свого народу. Очевидно, що робота по складанню списків жертв Голодомору та збирання свідчень має продовжуватися і надалі.




Немає коментарів:

Дописати коментар