середу, 15 липня 2020 р.

Перший крок до побудови незалежної держави


16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР ХІІ-го скликання (Верховна Рада України І-го скликання), виконуючи волю українського народу до побудови вільної незалежної держави, схвалила доленосний документ – Декларацію про державний суверенітет України. В цей же день у постанові “Про день проголошення незалежності України”, “підтверджуючи історичну вагомість прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року”, Верховна Рада ухвалила “вважати день 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України”.
Прийняли документ, що став поворотним, але у змісті якого відбилися усі політичні відмінності тогочасної Верховної Ради.
«Дорогі мої, сьогодні тільки перший крок. Не тішмо себе ілюзіями, декларація — це все-таки ще тільки декларація. Щоб кожна її фраза обросла живими м’язами, щоб сталася нова українська Конституція, щоб були вироблені нові закони на основі цієї декларації, нас чекає велика і важка боротьба» — сказав провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х-90-х років В'ячеслав Чорновіл.
Декларацією визнавалося право української нації на самовизначення, держава повинна була захищати й охороняти національну державність українців. Єдиним джерелом державної влади визнавався народ, а Верховна Рада УРСР могла виступати від його імені.
У документі було проголошено економічну самостійність України, а також самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.
Декларація проголошувала право України безпосередньо реалізувати відносини з іншими державами, укладати з ними договори, обмінюватися дипломатичними, консульськими, торговельними представництвами.
Важливим є те, що у Декларації про державний суверенітет України вперше в новітній національній історії поруч із "Українською РСР" вжито слово "Україна" як офіційна назва держави.
Тож документ став фактично програмою побудови незалежної держави українського народу на шляху до самостійного політичного та економічного розвитку.
Вже потім, 24 серпня 1991 року, Верховна Рада України прийняла Акт проголошення незалежності України. А 1 грудня 1991 року відбувся  Всеукраїнський референдум, на якому народ підтвердив правильність вибору і остаточно вирішив питання незалежності України.  Але – і історики, і політики, і учасники тих подій надають факту проголошення державного суверенітету УРСР ваги чи не ключового моменту на шляху до Незалежності.
Вашій увазі пропонується виставка-концепція ««В нас єдина мета – Україна свята», яку підготували працівники Центральної міської бібліотеки:


Немає коментарів:

Дописати коментар