четвер, 9 січня 2020 р.

На творчій ниві М. І. Братана (1935-2010 рр. ж.)


Віртуальна виставка

(присвячена до 85-річчя від дня народження Миколи Івановича Братана, підготовлена методико-бібліографічним відділом Новокаховської центральної бібліотеки)

                     «Я ішов життям, не тротуаром,
                          Не скриваю: лоба десь набив.
                           Не зовіть мене ви ювіляром,
                           Що я вам поганого зробив?»
                                            (Братан М. І., 19.12.1994)







     Ім’я Миколи Івановича Братана відомого на Україні, у близькому і далекому зарубіжжі – херсонського поета, прозаїка, драматурга, перекладача, автора творів для дітей і про дітей, публіциста, пісняра, лауреата літературної премії ім. Андрія Малишка, заслуженого діяча мистецтва України, члена Національної спілки письменників України, полум’яного пропагандиста і поборника української мови та літератури, співця херсонських степів і безкрайньої смаглявої Таврії.
     Більше чотирьох десятків років М. І. Братан належав до активно діючих письменників-краян. Так раптово і передчасно обірвалися широкі обрії неспокійного серця, життя цієї мудрої і талановитої людини, що ніяк не хочеться повірити в те, що Його вже немає серед нас. Тішить єдине: він залишив нам у спадок безцінний скарб – любов до життя, людей, України, рідного краю і сотню книжок, де перо було налаштоване на події, що відбувалися і на факти, на які він відгукувався. З кожної сторінки, написаної Миколою Братаном, повіває сучасністю, актуальністю, добротою, турботою про народ сьогодні та день завтрашній…

Допоки серце б’ється – йди


Братан Микола Іванович [Текст] // Енциклопедія Сучасної України ; Т. 3. – К., 2004. – С. 425.

Енциклопедія Сучасної України – перше багатотомне видання про Україну у всіх вимірах від початку 20 століття до сьогодення.
Книга містить коротку інформацію про М. І Братана та перелік його творів.
Розрахована енциклопедія на широке коло читачів.

     


Братан Микола Іванович [Текст] // Знаменні і пам’ятні дати Херсонщини на 2015 рік : бібліогр. покажч. – Херсон, 2014. – Вип. 42. – С. 7-11.

У даному виданні відображено друковані документи та електронні ресурси про: історичні і культурні знакові події в життя області, заснування установ, населених пунктів та про ювілеї уродженців краю і видатних діячів науки, культури, літератури, життя яких пов’язане з Херсонщиною.
Покажчик розрахований на широке коло читачів.


Микола Братан [Текст]: біографія, новели  // Білий берег. Українська проза Херсонщини кінця ХХ - початку ХХІ ст. / редрада: В. Г. Піддубняк (голов. ред.) та ін.; передм. І. Немченко. – Херсон: Наддніпряночка, 2009. – С. 31-48.–  (Літературні скарби Херсонщини; Т. 2).

У книзі представлені твори херсонських прозаїків кінця XX - початку XXI століття, серед яких біографія Миколи Братана та його новели «Страусине перо» і «При місяці стоя» з роману «Голодна кров» .
Дане видання розраховане на справжніх цінителів літератури Херсонщини.



Микола Братан: «Я зроду – віть сільського люду...» [Текст]  : біобібліогр. покажч. / Херсон. обл. універс. наук. б-ка ім. О. Гончара ; уклад. Г. П. Мокрицька ; відп. ред. Л. І. Зелена ; вступ. сл. В. С. Загороднюка. – Херсон, 2014. – 339 с. : іл. 

Бібліографічний покажчик присвячений життю і творчості відомого українського поета, прозаїка, публіциста, громадського діяча М. І. Братана. Посібник містить нарис В. С. Загороднюка, який висвітлює творчу біографію письменника та художні особливості його поезії і прози; основні дати життя і творчості та бібліографічний покажчик творів М. І. Братана і літератури про нього.
Видання розраховане на широке коло читачів.
    
«Я без пісні і дня не прожив...» [Текст]: бібліогр. покажч. / Херсон. обл. універс. наук. б-ка ім. Олеся Гончара ; уклад. Т. Л. Краснолуцька ; відп. ред. Л. І. Зелена ; вступ. ст. В. Д. Гребенюка ; худож. оформ. Н. Е. Соломчак. – Херсон : ХОУНБ ім. Олеся Гончара, 2014. – 115 с. : фот. – Джерела нашої духовності. Сер вид. з 1995 р.    
До бібліографічного посібника увійшли поетично-пісенні твори авторів-земляків, вокальні та хорові пісні різної тематики – від присвят історичному минулому до сьогодення.
Вміщено тексти понад 300 пісень М. І. Братана, покладених на музику місцевими композиторами.
Покажчик розрахований на широке коло читачів, що надасть                    можливість виконавцям поповнити їх співучий репертуар.



Література – життя моє

Братан, М. І. Голодна кров [Текст]: роман у новелах / Микола Іванович Братан. – Київ-Херсон : Просвіта, 2008. – 179 с.

Цей роман знаменував собою новий етап у творчості автора.  В ньому описується неспокійне сьогодення, бурхливі соціально-політичні процеси, тяжкий шлях утвердження демократичних і морально-етичних норм і принципів у незалежній державі.
Твір відзначається широтою показу життя краян, у вирі якого перебував сам автор, його друзі та знайомі, видні політичні діячі та їх опоненти. «Голодна кров» – є продовженням порушених проблем: політичних баталій довкруги президентських виборів, багатопартійність блоків, об’єднань; прагнення окремих депутатів будь що і будь як зробити кар’єру; безпам’ятство і духовна деградація олігархічної верхівки.
Книга розрахована на дорослих читачів.


Братан, М. Я – Сиваш [Текст]: поезії / Микола Братан. – К. : Радянський письменник, 1978. – 99 с.

Книга лірики Миколи Братана присвячена людям праці рідної його серцю Таврії. Але тематично обрії її ширші, розмаїтніші. Кращі поезії Братана пройняті пафосом, майстерно осмислені і зігріті любов'ю.
Видання розраховане на широке коло читачів.





Братан, М. Степові люди [Текст]: вибрані поезії / Микола Братан. – К. : Дніпро, 1979. – 207 с.

Основна тематика віршів цієї збірки – життєдайна хліборобська праця, нові грані сутності та краси діянь і мрій сучасника.
Вірші Миколи Братана хвилюють своєю емоційністю, закоханістю поета в героїчну історію Вітчизни, в красу рідної Таврії.
Дане видання розраховане на цінителів творчості Миколи Івановича Братана.

 

Братан, М.І.  Сузір’я плеяд [Текст]: драматична поема / Микола Іванович Братан. – Херсон: Айлант, 2003. – 56 с.

Дане видання розповідає про події, які відбуваються у середовищі представників української діаспори в Австралії в 50-60-ті роки ХХ сторіччя, які волею долі вимушені були емігрувати за кордон.
В цій поемі, Микола Братан, з теплотою згадує і гортає в архівах своєї пам’яті ті незабутні зустрічі.
Книга розрахована на любителів творчості М. Братана.


Братан, М. І. Танго над лиманом [Текст]: роман / Микола Іванович Братан. – Херсон : Айлант, 2001. – 109 с.

Це порівняно невеликий за об’ємом твір ( 22 розділи), в якому відчувається , що серце митця боліло негараздами сьогодення, з непідробленою синівською любов’ю, автор опікувався долею краян; дотепним гумором таврував пристосуванців, «шукачів легкого життя»; стверджував незламність народного духу і уславлював людей праці, які є творцями добра і краси, носіями духовних і моральних цінностей. Письменник гостро відчував час, в якому жили і продовжують жити, мріяти, кохати і йти у вічність його герої.
За жанром – це соціально-психологічний роман, де оповідь про події, вчинки, думки героїв йде повільно і природно, бо сам автор був безпосереднім учасником баченого і пережитого з сорокових років по день сьогоднішній. У романі декілька сюжетних ліній, окреслених чітко і вмотивовано.
Книга розрахована на цінителів творчості М. І. Братана.

Братан, М. У дорозі до нас [Текст] : вірші та поеми / В. Загороднюк, В. Братан та ін. – Херсон : Гілея, 2010. – 352 с. (Літературні скарби Херсонщини).

У п’ятому томі серії «Літературні скарби Херсоншини» вміщено вибрані поезії та драматургічні твори відомого українського прозаїка, поета, драматурга Миколи Братана. Його творчості притаманні степові мотиви, він оспівує людей праці, глибоко та образно відтворює їхній душевний світ.
На допомогу вчителям літератури, викладачам, студентам, керівникам гуртків.

                                                      
                                                    Дарунок щедрої душі 


Братан, М. І. Автографи. Дарчі експромти [Текст] / Микола Іванович Братан. – Херсон: Гілея, 2012. – 160 с.

У  цій книзі вміщено дарчі написи на титульних сторінках видань відомого українського прозаїка, поета, драматурга Миколи Братана, які він щедро дарував усім поціновувачам художнього слова.
Розраховане видання на допитливих читачів і шанувальників добірного слова.


Братан, М. І. Гіркі експромти [Текст]: збірка поетичних мініатюр / Микола Іванович Братан. – Київ-Херсон: Просвіта, 2007. – 35 с.
     
В брошурі зібранні поетичні мініатюри, які можна вважати скондесованим порухом душі поета, відбитком роздумів, переживань та сподівань митця. У них сотні посвячень державним урядовцям різних рангів, політичним перипетіям, свідком яких був поет; знатним землякам, друзям, знайомим.
Розраховане видання на допитливих читачів і шанувальників добірного слова.


 
Братан, М. Експромти [Текст]: вірші / Микола Іванович Братан. – Херсон: Просвіта,1994. – 34 с.

Як і належить експромтові, проновані читачам «штуки»  писалися без попередньої підготовки, з тієї чи іншої нагоди, пригоди, події. Писалися часто і густо, в дорозі: в поїздах, літаках тощо. Це особливий хист поета щодо імпровізації, уміння миттєво і стисло та образно реагувати і відгукуватися на події в країні та вчинки людей, на всі негаразди нашого життя.
Тематичний діапазон експромтів досить широкий – від президента до бомжа. Це висока політика і буденні справи, це література, природа і спорт, це складні життєві ситуації і реалії сьогоднішнього дня.
Розраховане видання на допитливих читачів і шанувальників добірного слова.



Братан, М. Переднє слово [Текст]: збірка статей / Микола Братан. – Херсон : Айлант, 2009. – 40.

В даній збірці статей  Микола Братан дає високу оцінку творам свого вчителя і кумира –  Олеся Гончара, наводить короткі біографічні відомості про нього, дає ґрунтовний аналіз його творам.  Відзначає автор неповторність героїв романів О. Гончара, повістей, новел, кіносценаріїв, поезій, есе, нарисів, найрізноманітніших художніх образів.
Збірка розрахована на любителів творчості О. Гончара.


 
Братан, М. І. Побите серце [Текст]: драматична поема / Микола Іванович Братан. – Київ-Херсон: Просвіта, 2009. – 59 с.

У драматичній поемі автор описує один з важких періодів життя Тараса Шевченка під час заслання в Орській фортеці Оренбурзького окремого корпусу.
Видання розраховане на любителів творчості М. І. Братана.




Немає коментарів:

Дописати коментар