понеділок, 6 липня 2015 р.

Свято Івана Купала

6 липня в центральній бібліотеці пройшла веб-мандрівка «Чари літньої ночі», присвячена святу Івана Купала, яке припадає на 7 липня й збігається з літнім сонцеворотом. У давніх слов’ян Дажбог (бог Сонця) був найшановнішим серед інших міфологічних святих. Наші пращури вважали, що саме він дарував усьому життя. Відтак Сонце було прообразом свого покровителя, а тому його річний цикл співпав з певними ритуальними дійствами, серед яких Купало знаменувало літній сонцеворот, тобто найвищий культ Сонця.
Християнство не змогло остаточно знівелювати обряд, тому до нього «долучили» свято Різдва Святого пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Ось так і з’явилося християнізоване дійство з подвійною назвою – Іван Купало.
Купальські дійства знайшли відображення і в народній творчості: «Зелене Купало в літо упало», «До Івана Купала дітки просять дощу, а після Купала він і сам йтиме» та ін.
Купальське свято об’єднало чимало дійств, про які й розповіла бібліотекар: про купальський вогонь, про Марену й Купало, про ігри біля вогнища, про цвітіння папороті на Іванову ніч, про плетення та пускання вінків на воду та ін. Розповідь супроводжувалась показом документального фільму про свято. В свою чергу присутні отримали насолоду від співу чудової Ілларії, яка виконала пісню «На Івана на Купайла». Також пролунала пісня «Квітка папороті» у виконанні незабутнього Назарія Яремчука.
Івана Купала – найпоетичніший обряд, яким завершувалось прощання з весняним циклом й настигало красне літо. Духовний заряд, отриманий від свята, ще довго наснажуватиме нас.



Немає коментарів:

Дописати коментар