середу, 6 липня 2011 р.

Свято Івана Купала

7 липня відзначається Свято Івана Купала,  одне із найдавніших і найбільш улюблених в народі. Це час найкоротших ночей і найдовших днів, коли життєві сили природи досягають свого апогею, а, за народними повір’ями, трави і квіти набирають найбільшої сили. У цей день Іоанн Хреститель освятив воду та прогнав злі сили. Вірили, що вранці разом із першим сонячним променем в оселю зазирає добра доля. Вона не обходила і того, хто пірнав у теплу, оповиту чарівними туманами купальську воду або хоч умивався нею.
      В основі купальських обрядів лежать культи вогню, води і рослинності. Купальські вогні – це відгомін культу сонця, купальська вода – символ цілющої сили, папороть – символ щасливої долі, чудодійна роса забезпечувала красу і кохання, а купальське дерево – родючість та щастя. Свято Купала вирізняється особливою поетичністю та чарівністю. В ніч з 6 на 7 липня хлопці розпалювали багаття, через яке попарно перестрибували, а дівчата ще й пускали на воду віночки, завбачуючи своє майбутнє подружнє життя.
      Купальські дійства в Україні  - це магія рідної землі, це бальзам для душі, який надає сил і наснаги і в наші дні.
      В бібліотеках Новокаховської  ЦБС з 1 по 7 липня до свята Івана Купала організовані тематичні книжкові виставки та полиці: «Срібна купальська роса», «Барвисте давнє свято», «Заплету віночок, заплету шовковий», «На Купала нічка мала», «Купальські дива», «Горять купальські вогні», «Чарівна купальська ніч», «Три кольори літа», де читачі зможуть більш детально прочитати літературу про це свято. А в міській бібліотеці для дітей 7 липня в 10.00 годин буде проведена народознавча бесіда «Купальські свята». 


Немає коментарів:

Дописати коментар