понеділок, 27 лютого 2017 р.

КРАЄЗНАВЧА ВІКТОРИНА «РІДНЕ МІСТО МОЄ»

«Є щось святе в словах: мій рідний край…» – цими рядками із вірша Ліни Костенко розпочала краєзнавчу вікторину «Рідне місто моє» бібліотекар Новолагерської бібліотеки Лідія Балюк. Вікторина була присвячена 65-річчю міста Нова Каховка. В поміч учасникам вікторини був оформлений тематичний перегляд краєзнавчої літератури «Твоє рідне місто – Нова Каховка». І хоч багатьох дітей села злякала дощова погода і вони не дійшли до бібліотеки, зате ті, хто прийшов, отримали справжнє задоволення від вікторини. Всі разом згадали недовгу історію Нової Каховки і отримали призи від бібліотекаря за вірні відповіді на запитання вікторини.
Закінчила захід бібліотекар словами:
«65 років – це ще не вік для міста. Ще довгі віки буде сходити і заходити сонце над нашим молодим містом, будуть змінюватися покоління мешканців, але в їхніх серцях завжди буде любов до нього, а ми ще не раз повернемося до його історії та сьогодення.
Моє рідне місто, кохана земля,

Хай лине ця пісня в далекі міста,
Пронизує серце і душу мою,
Моя Нова Каховка, тобою живу.
Зі святом міста вас!»


четвер, 23 лютого 2017 р.

Кожен день я тебе відкриваю, рідне місто кохане моє.

28 лютого Нова Каховка святкуватиме 65-річний ювілей. Бібліотекарі міської бібліотеки для дітей знайомлять у ці дні своїх читачів з історією рідного міста. От і 22 лютого до читальної зали для 5-9 класів завітали учні 8-А класу НВК № 2, щоб вирушити у краєзнавчу розвідку «Кожен день я тебе відкриваю, рідне місто кохане моє». Бібліотекарі поєднали на цій зустрічі минуле і сьогодення і розповіли юним новокаховцям найцікавіше із того, що було 65 років тому і з чим зустрічає місто свій ювілей. Чи знає сьогоднішня молодь про те, що колись перед будівлею міськвиконкому ріс величезний кактус, перед Літнім кінотеатром у фонтані плавали два карасі, а на місті дитячого майданчику був танцювальний? Про те, що у Соборі Андрія Первозваного  є диво акустики, що вікових платанів тепер два, а не три, як колись та ще багато-багато цікавого. І, звичайно ж, не могли не познайомити восьмикласників із тією літературою, що є у фонді бібліотеки, та яка допоможе їм дізнатися про історію рідного міста. А ще слухали пісні та читали вірші про Нову Каховку, рідне місто, яке ми усі любимо. 



Масляну гуляємо, весну зустрічаємо!

Учні 2-Б класу гімназії, взявши участь у конкурсно-розважальній програмі «Масляну гуляємо, весну зустрічаємо!» підготовлену  міською бібліотекою для дітей, проводжали Зиму і зустрічали Весну. Другокласники розгадали загадки, подивились відео-презентацію «Масляна на полотнах видатних художників». І, звичайно,  порозважалися у веселих, жартівливих конкурсах.
Перший конкурс: «Передай млинець».

Наступний: «Весела бійка» (замість кулаків були подушки). Потрібно було скинути супротивника з уявного містка. У цьому конкурсі із задоволенням приймали участь і дівчатка.


Бібліотекар познайомила маленьких читачів з тижнем Масляної і розповіла, що означає назва кожного окремого дня.
А наостанок був конкурс: «Веселий повар». Він дуже сподобався дітлахам і в ньому взяли участь всі 32 учня, які навчаються у цьому класі.

середу, 22 лютого 2017 р.

Небесна Сотня в вирій полетіла…

Я знаю грамоту свободи;
Її підписують мечем.
Ліна Костенко.

22 лютого в ЗОШ №4 працівники центральної міської бібліотеки Сембратович С.Л. та Ісакова Є.Ю. в тісній співпраці зі шкільним бібліотекарем Веріжко Н.В., підготували й провели захід «Армагеддон на Майдані», присвячений  Дню пам’яті Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції Гідності (листопад 2013 р. – лютий 2014 р.), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.
Бібліотекарі розповідаючи про криваві події на Майдані, запропонували присутнім переглянути відео з виступом Сергія Нігояна – першої жертви протистояння на Грушевського, героя Небесної Сотні. «Борітеся – поборите» – слова з поеми Т. Шевченка «Кавказ», які пролунали із вуст Нігояна, виявились актуальними і в наш час.
Далі, під звуки жалобної пісні «Плине кача…», що стала неофіційним Гімном «Небесної Сотні», згадали поіменно Героїв Небесної Сотні, переглянувши відео «Повний список героїв Небесної Сотні, що полягли за Україну».
Слухаючи розповідь бібліотекарів, переглядаючи відео, прослуховуючи жалобні пісні та вірші, присутні весь біль тих подій пропустили через своє серце, що викликало сльози на їх очах.

вівторок, 21 лютого 2017 р.

Ми – новокаховці і цим пишаємося!

Сьогодні в читальній залі центральної бібліотеки відбулося засідання літературно-музичного клубу «У колі друзів» під назвою «Нам є ким пишатися», присвячене 65-річному ювілею рідного міста.
За цей невеликий відрізок часу у місті відбулося багато подій. Тож напередодні довгоочікуваного і спільного для кожного з нас свята – Дня народження рідного міста присутні пригадали його історію, імена людей, що стояли біля її витоків.




Наше місто є унікальним і красивим архітектурою, парками і просторами Дніпра. На фоні пісень: «Новокаховський вальс» та «Любов моя – Нова Каховка» демонструвався відеоряд фотографій міста.
З самого заснування Нова Каховка славиться працьовитими, цікавими і талановитими людьми. Це і працівники культури, і освіти, і медичних установ,  спортсмени і художники, поети і прозаїки.
Всіх не перелічити. В кожній галузі є свої знаменитості. Бібліотекарі підготували і продемонстрували членам клубу відеоряд відомих в Україні та за її межами новокаховців «Вони прославили Нову Каховку».
28 лютого відкриє свої двері відновлений Палац культури – перлина нашого міста, з яким пов’язано багато подій, які залишили слід в історії міста.
На сьогоднішню зустріч був запрошений заслужений працівник  культури України Яротник Василь Григорович, керівник оркестру народних інструментів, ім’я якого відомо кожному, хто стикався з культурним життям нашого міста. До речі Василь Григорович написав партитуру до  святкового концерту на честь цьогорічного ювілею міста.
З вітальним словом звернувся до присутніх  лауреат літературної премії імені А.П. Бахути 2016 року – Боровик Альберт Михайлович. До ювілею міста він видав книгу «Вглядываясь в даль» до складу якої увійшли й вірші про Нову Каховку. 
Нашому місту присвячено багато віршів і пісень. Бібліотекарі підготували виставку-присвяту «Нова Каховка – оспівана в віршах».

Мій рідний край

Мій рідний край, до тебе я спішу.
Тобі співаю і вірші пишу.
Над твоїм степом вітер завива,
Гойдається трава, немов жива.
Над морем біла чайка проліта,
Які простори, а які жита!

А в грудях стука серце, аж дрижить,
Хотілося б подовше тут прожить.
Достаток в домі створений людьми,
Достойним шани дякуємо ми.
Моя Каховська рідна сторона –
На світі найпрекрасніша вона!
В.Нижеголенко


Маленькі жителі міста, учні 3-В класу гімназії, прийшли до міської бібліотеки для дітей на краєзнавчу гру: «Люби і знай свій рідний край» щоб поповнити свої знання з історії виникнення Нової Каховки. Третьокласники, це вже не малюки і тому багато, що знають. Бібліотекар Матвієнко Н.М. провела з ними краєзнавчу гру. На питання діти давали швидку відповідь. Але не на всі, і тому Наталя Миколаївна порадила юним мешканцям Нової Каховки книжки з ювілейної полички: «З днем народження, рідне місто», запросивши їх відвідати бібліотеку після уроків.






Подорож у Мовосвіт

 Щира втіхо – рідна мово,
 Краю отчого окраса…

 З нагоди Міжнародного дня рідної мови до читальної зали для учнів 5-9 класів міської бібліотеки для дітей завітали учні I(5)-А класу гімназії, щоб здійснити подорож у Мовосвіт: «Люблю я мову українську, вона – краса, вона – життя».
Діти згадали найдавніші докази української писемності; читали козацькі документи, що писані українською; насолоджувалися розмаїттям української фразеології; зачудовано слухали українську музику;  разом посміялися з живого українського гумору. А потім проникливо та щиро читали вірші українською, співали українських веснянок до Масляної.
 На завершення зустрічі малеча разом із класним керівником Якименко Людмилою Вікторівною презентували власний подарунок бібліотецідобірку гарних книжок які згодом поповнять бібліотечний фонд .на продовження  бібліо-акції «Подаруй бібліотеці книжку».


З нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови,   міська бібліотека №2  для учнів 9-А ЗОШ №10 провела мовознавчий урок «У слові рідному велика сила».
Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, то ЮНЕСКО прагне підтримувати мову. Організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
Любов та повага до мови, якою розмовляєш,- це передусім, шанування себе, виявлення поваги до народу, його історії, культури. Адже мова – нетлінний скарб українського народу, що його наші предки зберегли, незважаючи на всілякі утиски й заборони, передавши нам у спадщину.
Зараз ми вільно можемо розмовляти рідною мовою, але так було не завжди. Про становлення української мови, про утиски збоку самодержців розповіла Ірина Леонідівна. А ще діти відповідали на питання вікторини, дізналися про цікаві фразеологізми та їх значення.


Також пограли в гру «Словникар», поділившись на дві команди. Команда дівчаток перемогла, із слова літературознавець склала найбільше інших слів.
Дуже багато слів ми вживаємо неправильно і в цьому допоміг тест на правильність.
Мовний конкурс «Він-Вона» повеселив всіх учасників. Потрібно було назвати слова де в українській мові слово буде чоловічого роду, а в перекладі на російську жіночого роду, або навпаки.
Мова-язык
Свекла-буряк
Краватка-галстук та ін.
Час швидко плине, але можна сказати, що він пройшов з користю. Що може бути дорожчим для людини, як рідне слово? Мова — це той інструмент, який єднає націю, народ в єдине ціле. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати. 

четвер, 16 лютого 2017 р.

Книга - кращий подарунок

З подарунків розпочався ранок у міській бібліотеці для дітей. На літературну вікторину «Українську мову знай - гарно й чемно розмовляй» прийшли учні 1-В класу гімназії разом з батьками. Першокласники вирішили подарувати новенькі книжки бібліотеці-ювілярші, бо у липні цього року вона відмічатиме своє 65-річчя. Матусі юних читайликів колись також були маленькими читачами дитячої бібліотеки. Вони розповіли дітям про книжки, які читали в своєму дитинстві. Фонд молодшого відділу поповниться сучасними, кольоровими енциклопедіями та художньою літературою.


Дегустація сучасної української літератури

   Міська юнацька бібліотека побувала з візитом у Новокаховському агротехнічному коледжі. Цього разу приводом для відвідування став спільний захід, присвячений книгам та читанню. Бібліотекарі коледжу відкрили своє бібліо-кафе, аби почастувати молодь літературними смаколиками. В меню була і класична література, і незаслужено забуті книжки, і 20 книг, які потрібно прочитати за своє життя, і, звичайно ж, українська література. Юнацька бібліотека підготувала дегустацію сучасної української літератури. Студенти спробували на смак історичні книги Юрія Мушкетика, Валентина Чемериса, Романа Іваничука, Тимура Литовченка, Андрія Кокотюхи та Марка Рудневича. Відчули присмак містики та фентезі, ознайомившись із творами Лади Лузіної, Дмитра Білого, Марини та Сергія Дяченків, Костянтина Когтянца, Наталки та Олександра Шевченків. Ну і, звичайно, не обійшлося без чаруючого аромату кохання від Любка Дереша та Нати Ігнатової. Молодь із задоволенням і вдячністю прийняла запропоноване літературне меню, вибравши собі вподобані твори для домашнього смакування. 

середу, 15 лютого 2017 р.

Профіквест: PR-кампанія проекту триває

У цьому році наше рідне місто святкує свій 65-річний ювілей. Доречно зараз говорити про його історію, згадувати минуле, захоплюватися сьогоденням. Учні IV(8)-А класу гімназії вивчають історію Нової Каховки ще з літа минулого року. Діти є учасниками обласного інноваційного проекту «В долонях степу і Дніпра», який покликаний залучити молодь області до вивчення та дослідження історії своєї малої батьківщини. Гімназисти на протязі літа пройшли не один десяток кілометрів, відвідали не один об’єкт як на території міста, так і на території Новокаховської міськради. Результатом стало укладання туристичного маршруту, який команда представила у Херсоні, зайнявши третє місце серед команд області. Нині робота над проектом триває. Чергове завдання, яке виконують учні – це PR-кампанія у соцмережах. В рамках цього  завдання, 15 лютого команда презентувала свій «Кращий туристичний маршрут» в стінах рідної гімназії.  Виступ вийшов вдалим. Напередодні ювілею міста така творча розповідь про свій рідний край була дуже доречною для юних новокаховців, яким продовжувати розбудовувати Нову Каховку в майбутньому.

АКЦІЯ «ПОДАРУЙ БІБЛІОТЕЦІ КНИГУ»

14 лютого – особливий день. День, який осяяний коханням, день Святого Валентина. З 2012 року цей день відзначений ще однією подією, яка походить також із любові – це День дарування книжок. Мабуть, не спроста День дарування книжок співпадає зі святом Святого Валентина або Днем закоханих, бо в цей день закохані вітають один одного зі святом закоханих, а «закохані» в книги активні читачі бібліотек презентують бібліотекам різноманітні книжки.

До цього дня міська бібліотека для дітей оголосила бібліо-акцію «Подаруй бібліотеці книжку».
Бібліотекарі вирушили  у місто, щоб розповісти містянам та школярам навчальних закладів про цей день та про бібліо-акцію, що приурочили до свята.


І саме у цей день, коли бібліотека приймала у себе десятикласників та йшла розмова про історії кохання великих, сюди завітав із подарунками громадський діяч Олександр Миколайович Сидоренко. Приніс він із собою 11 сучасних книжок видавництва Старого Лева.  
Олександр Миколайович звернувся до молоді, розповівши їм про важливість освіти та самоосвіти, про важливість книжки у житті людини, про необхідність використовувати «на повну» власний потенціал. Гість – добрий друг бібліотеки, не один десяток книжок, дякуючи  саме Олександрові Миколайовичу, поповнили бібліотечний фонд. Завжди цікаво слухати про подорожі світом та життя в інших країнах, про шляхи, які ведуть до успіху. Олександр Миколайович – надихаючий приклад для молоді в досягненні життєвого успіху. Бібліотекарі дуже вдячні і поважному гостю, і усім тим, хто в цей день подарував бібліотеці книги. 
Десятикласники також завітали з до бібліотеки з подарунком.

Працівники бібліотеки дуже вдячні усім-усім та мають надію, що виставка-подарунок буде поповнюватися книжками, адже бібліотеці у цьому році – 65, а хороша книга – найкращий подарунок!


Цього року подарунки від читачів Новолагерської сільської бібліотеки були щедрі. Дарували бібліотеці книги про любов, пригоди, детективи, а ще книги з рецептами блюд. Надарували більше 30 книжок і більшість з них - зовсім новенькі!




Щиро дякуємо всім читачам!

вівторок, 14 лютого 2017 р.

Міська бібліотека для дітей – як інформаційний центр

2017-й – рік 65-річчя міської бібліотеки для дітей, яка є нині методичним та інформаційним центром, що систематично забезпечує потреби учбово-виховного процесу школярів міста, доступ до інформаційних ресурсів не тільки в реальному, а й у віртуальному світі. 13 лютого до читальної зали для 5-9 класів завітали ліцеїсти, учні 9-А класу, на бібліотечний урок «Бібліотека – як інформаційний центр».
Діти вже знайомі із довідковим фондом бібліотеки, із системою картотек та каталогів. Були вони й гостями літературних та мистецьких віталень, які регулярно «відкривають» свої двері в бібліотеці. Бібліотекарі презентували своїм гостям бібліотечний блог та блог обласного інноваційного проекту «В долонях степу і Дніпра», запросивши їх до спільного ознайомлення та вивчення  історії рідного міста, яке так само в цьому році святкує своє 65-річчя. 

пʼятницю, 10 лютого 2017 р.

Любові вічне відкриття.

Кохання – то почуття, якого завжди бракує,
це стан душі, якого прагнеш, мрія,
якою живеш вічно
Микола Томенко.
10 лютого до центральної міської бібліотеки були запрошені дев’ятикласники ЗОШ №4 на караван історій «Любов – казка всіх часів», присвячений дню Святого Валентина. День Святого Валентина, або День усіх Закоханих – свято, яке відмічають 14 лютого в багатьох країнах світу.
Бібліотекарі Сембратович С.Л., Ісакова Є.Ю. провели ціле дослідження величного почуття – кохання. «Бо що може бути більш приємне, солодке і животворне, ніж любов?», – писав Григорій Сковорода. Присутні дізнались, що назва свята походить від Святого Валентина. За легендою, християнський священик Валентин жив у Римі за часів імператора Клавдія II Готського (III ст. від Р. Х.), який видав наказ про заборону воїнам одружуватись. Валентин, попри цей указ, продовжував таємно вінчати всіх охочих. За що імператор віддав наказ відтяти йому голову, це сталось 14 лютого. Тепер свято Закоханих має свого покровителя – Валентина. І святкують його по всій землі.
Дітворі розповіли про те, як святкують день Святого Валентина в різних країнах світу. Наприклад, італійці у цей день вважають своїм обов'язком дарувати коханим солодощі. В Італії цей день так і називають — «солодкий».
Поляки цього дня відвідують Познань. Там, за повір'ям, лежать мощі Святого Валентина, а над головним престолом висить його чудодійна ікона. Поляки вірять, що проща до неї допомагає в любовних справах. Німці вважають Валентина покровителем психічно хворих, прикрашають в цей день всі лікарні червоними стрічками, а в каплицях проводять спеціальне Богослужіння.
Для більшої емоційності, молодь переглянула презентацію, а впродовж заходу лунали рядки із лірики видатних поетів, які оспівували кохання – Крищенко В., Симоненко В., Сосюра В., Франко І. та ін.
Всім відомо, що кохання буває тільки одне. Тому бібліотечні працівники на останок розповіли легенду про дві половинки. В якій йде мова про те, що десь бродять дві неприкаяні половинки й шукають одна одну, а коли знаходять, то між ними виникає кохання. Розповівши про дві половинки, молоді запропонували прийняти участь у грі «Знайди свою половинку». А за участь у грі всі отримали у подарунок сердечка із побажаннями.

До читальної зали старшого відділу міської бібліотеки для дітей прийшли учні VI(10)  класу гімназії, щоб бути гостями вечора-присвяти «Як не любов, то що це бути може?»
Назвою зустрічі стали слова сонету Франческо Петрарки, присвяченого коханій жінці. Говорили про це кохання, яке вже понад шість століть інтригує, не дає пояснення розгадки того почуття, яке поет проніс через усе життя. Під час вечора лунали сонети Петрарки, вірші Олександра Пушкіна, який писав «языком Петрарки и любви». Читали листи, що писав своїй коханій Мотрі гетьман Іван Мазепа, переживали трагедію кохання Айседори Дункан та Сергія Єсеніна, «заглянули» до Гомерової  «Іліади», яка подарувала світові історію кохання Париса та Єлени.
Усі закохані світу були різними. Організатори вечора хотіли, щоб приклади тих, хто залишив історію свого кохання у віках, надихнули сьогоднішню юнь на великі вчинки, бо і наш час має сьогодні своїх героїв.

З днем Закоханих! Любові, удачі, радості від життя і оточення!