понеділок, 30 січня 2017 р.

Мереживні сніжинки

У міській бібліотеці для дітей відбувся майстер-клас для учасників студії «Оберіг» із виготовлення витинанки «Сніжинка-балеринка».
Зима в цьому році випробовує нас морозами та снігопадами. Вчорашній день надав повне право року червоного Півня крокувати планетою, а тому й вирішили учасники студії повправлятися у виготовленні мереживних сніжинок, кожна з яких нагадувала б маленьку балерину, що «летить» у повітрі.
Діти старанно та творчо підійшли до того, щоб зробити індивідуальну, ексклюзивну снігову танцівницю. Найменшим учасникам студії, звичайно ж, допомагала мама. Та, врешті, всі роботи вийшли гарними, додавши настрою юним майстрам: як дівчаткам, так і хлопчикам.



Літературне знайомство

Я иду и не гнусь.
Надо мной мое прежнее небо.
Я пою и смеюсь,
Где другие беспомощно немы.

Ці рядки якнайбільше характеризують сутність поетеси Рими Казакової, сильної, сміливої жінки, яскравої особистості. 27 січня в Дніпрянській селищній бібліотеці, в день, коли поетесі виповнилося би 85 років, відбулося літературне знайомство з її творчістю. В холодну снігову заметіль в бібліотечній літературній вітальні за чашкою чаю зібралися читачки-жінки,  молоді роки яких збіглися з роками творчості Казакової. Адже як приємно поринути в чудовий світ молодості, знову відчути її подих!
Пізнавальною, змістовною, схвильованою була розповідь бібліотекаря, яка сторінку за сторінкою розкривала гостям біографію Рими Казакової. Поетеса народилася 27 січня 1932 року в м. Севастополі в родині військового. Дитинство провела в Білорусії, потім сім’я переїхала в Ленінград, звідкіля випускниця університету відбула на Далекий Схід. Робота та життя в суворих умовах тайги ще більше сформувала її сильний цілеспрямований характер.
Один за одним  друкувалися збірки віршів, основними мотивами яких були дружба, вірність, кохання, материнство, роздуми на вічні теми. Кращі твори і із циклів: « Люби меня застенчиво», «Глуха душа его, глуха», «Быть женщиной –что  это значит?» та, безумовно, «Ненаглядный мой».
Жінки з хвилюванням слухали про непросте особисте життя, особливо про «жахливе становище з сином», за словами поетеси. Критики називали сина Єгора Радова «наркотичним письменником».
Рима Федорівна несла цей хрест усе життя. Мати билася як риба об лід. Сина вилікувала, але своє здоров’я підірвала. Проте, як завжди, хотіла бути сильною. Замість того, щоб піти до лікаря, вона вирішила підбадьорити  себе плаванням в басейні. Тромб обірвав життя Рими Казаковой в 67 років. Слідом за нею, через 9 місяців  помер син, якого з мамою зв’язували ніжні, зворушливі відношення…
Поетеса увійшла у вічність. Її твори збагатили поетичний світ, емоційно збагатіли наші душі. А з екрана монітора як би дивилась на присутніх сама Рима Казакова. Ще довго лунали пісні на її слова у виконанні відомих  співаків.
Гості радісно, від усього серця дякували за зустріч з мистецтвом, за теплий прийом, за відігріті в зимову стужу душі. Йшли додому емоційно збагаченими, з надією ще не раз побувати в бібліотеці на подібних заходах.

пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Бібліотечний кінозал: «У гості до Вінні-Пуха»

Хто не знає чудернацького ведмедика Вінні-Пуха і його веселу компанію? Мабуть таких людей не залишилось у світі. Цю повчальну і цікаву книжку читали і читають і батьки, і діти. А малечі припав до смаку і діснеївський персонаж з цієї історії.
А от про автора книжки А. А. Мілна та У.Діснея знають діти і дорослі зовсім небагато. Отже учні 2-В класу гімназії завітали до відділу дошкільників і учнів 1-4 кл. міської бібліотеки для дітей, щоб ближче познайомитись із автором відомих у всьому світі історій і батьком мультиплікації У. Діснеєм.
А розпочався захід бібліо-калейдоскопом  по сторінках історії Міської бібліотеки для дітей. В цьому допомогли фото-альбоми, які зберігаються у бібліотеці з дня її заснування.
Адже у липні 2017 року Міська  бібліотека для дітей відзначатиме своє 65-річчя. Другокласники із задоволенням переглядали старі чорно-білі і кольорові сучасні фотографії. Задавали питання  і слухали пояснення бібліотекаря.
А потім повернулись до чарівного бібліо-кінозалу і цікавих  електронних презентацій. Час уроку сплинув дуже швидко. І бібліотекар запросила школярів прийти і додивитись перерваний мультфільм після уроків. 
Що другокласники і зробили із великим задоволенням і привели з собою друзів з інших класів.

середу, 25 січня 2017 р.

Пам'ятай про Крути!

                                                           На Аскольдовій Могилі
                                                           Поховали їх –
                                                           Тридцять мучнів українців,
                                                           Славних, молодих… 
29 січня Україна шануватиме пам'ять тих, хто загинув під залізничною станцією Крути  в 1918 році. Той бій – свідок нашої української трагедії, слави, честі і безсмертя борців, що впали за волю України. 
До центральної міської бібліотеки завітали старшокласники ЗОШ №4 на вечір-присвяту «Недооцінений урок історії».
Із розповіді бібліотекарів Сембратович С.Л. та Ісакової Є.Ю. учні дізнались про трагічний й героїчний бій під Крутами, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничному шляху між Ніжином і Бахмачем, у районі станції Крути. Де зійшлись у нерівному бою чотиритисячне військо більшовиків та триста молодих українців-патріотів, які обороняли підступи до Києва, й загинули за рідну Неньку-Україну.
Так у полум’ї революції, до речі Президентом України Петром Порошенком 2017 рік оголошено в державі роком Української Революції 1917-21 років, народжувалась Українська Народна Республіка, це була спроба українців хоча б на коротку мить створити самостійну державу й відродити колишню велич козацької Гетьманщини.
Трагічні події початку 1918 року відображені у багатьох працях істориків, публіцистів, політологів, письменників та поетів. У продовж заходу лунали полум’яні поетичні рядки відомих українських поетів: В. Сосюри, Яра Славутича, П. Тичини та ін. З великою цікавістю дітвора переглянула відео «Герої Крут».

Наприкінці вечора-присвяти, присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих Героїв Крут.

В міській бібліотеці для дітей 23 та 24 січня проходив вечір-реквієм «Триста Крутянських спартанців», присвячений тій вікопомній даті.
Послухати та подивитись відеодокази тієї трагедії прийшли учні 9-А класу ліцею та десятикласники гімназії. У своїй розмові з дітьми, бібліотекар Жаданова Наталія Валентинівна наголосила на тому, що 1917 рік оголошено в Україні Роком Революції. Але говорили не про листопадову революцію в Росії, а про нашу, українську Революцію, про  одвічне прагнення українського народу до самовизначення та свободи за яку і впали під Крутами юні захисники в 1918-му. Українська молодь, яка у крові своїй несе ген волі та свободи ще з часів Київської Русі та запорозьких козаків, завжди була рушійною силою в боротьбі за Незалежність своєї країни. 
Тому й згадали про Героїв Небесної сотні – про випускника Львівського ліцею імені Героїв Крут Устима Голоднюка, провели історичну паралель між стратою студентів та гімназистів під Крутами в 1918 році та стратою та вбивством наших захисників на Донбасі, згадавши розстріляного Ігоря Брановицького – захисника Донецького аеропорту. «Пам'ятай про Крути!» - це основне, що хотіли донести бібліотекарі до свідомості сьогоднішніх  ровесників тих,  хто загинув  під Крутами.

Міська бібліотека №2 для учнів ЗОШ№10 провела вечір-спомин «Юні оборонці Батьківщини».
Бібліотекарі Носенко О.А. та Скрипаль К.І розповіли учням про ті трагічні події та зробили огляд літератури присвячений юним героям,  які загинули в нерівному бою  під Крутам.

Учні читали вірші: П.Тичина «На Аскольдовій могилі», О.Кирянов «Крути», М.Щербак «Герої Крут», М.Лаврененко «Крути», О.Варавва «Їх слава буде пламеніти».

 Кров Героїв Крут, як вічний вогонь української волі, нагадує нам усім про обов’язок пам’ятати, що найсвятішим для нас було, є і буде – наша свята Україна. Памятаймо їх і шануймо пам'ять про них, щоб нарешті закінчилась війна і, щоб сьогоднішня юнь мала можливість будувати незалежну, вільну, самостійну, суверенну державу Україна.





пʼятницю, 20 січня 2017 р.

У святій воді струмує чиста крапелька тепла

З кожним наступним поколінням традиції святкування забуваються, відходять в минуле. Тому, щоб зберегти пам'ять про наших предків, про їхні звичаї та обряди у читальній залі центральної міської бібліотеки відбулося перше у цьому році засідання літературно-музичного клубу «У колі друзів» - сторінка духовності «У святій воді струмує чиста крапелька тепла».
Зустріч була присвячена Водохрещу, яке завершує цикл різдвяних свят. Адже цей день є дуже важливим у житті. Людина немовби народжується знову на світ, отримуючи Божу благодать і силу творити добро. Бібліотекарі розповіли звідки походить звичай Хрещення та як його святкують в Україні. Учасники зустрічі переглянули фрагменти відеофільмів, присвячених святу.



Свята вода, якщо з вірою прийняти її, допомагає хворим і здоровим, дає сили та зцілює від хвороб. На початку, вже традиційного чаювання, кожен з присутніх зробив декілька ковтків святої води, що стояла у глечику на столі у центрі зали. А потім у теплій душевній атмосфері при запаленій свічі спілкувалися, читали вірші та слухали пісні, присвячені зимовим святам. 




четвер, 19 січня 2017 р.

Наче квітка Україна, пелюстки сплела воєдино

Україна – квітуча держава. А держава, як і родина, має бути дружною, сильною, здоровою та щасливою. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави. І ось, 22 січня 1919 року, злилися століттями відірвані одна від одної частини єдиної України.
Саме з цієї нагоди у читальній залі центральної бібліотеки для учнів 9-го класу ЗОШ №4 був проведений історичний пазл «Наче квітка Україна, пелюстки сплела воєдино».


Показ фільму «Злука», де виголошення ідеї соборності стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності, залишив дітям подих свободи та глибоку віру у гідне  майбутнє нашої країни. Цей захід ознайомив гостей з подіями тяжкої і тривалої  боротьби України за національне визволення, утвердження власної державності. Після екскурсу в історію перейшли до сучасності, щоб зрозуміти чому саме зараз ідея соборності набула актуальності. І ця боротьба триває і зараз. На Сході України іде неоголошена війна. Гинуть наші співвітчизники. Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

День Соборності України не тільки нагадує нам про об’єднання східних і західних українських земель, а й наказує бути разом у діях, думках, переконаннях, щоб, захищаючи свої національні інтереси, показати, що ми – мисляча і єдина нація, один згуртований народ.
Україна була, є і завжди буде,  бо живе пам’ять про  найкращих представників нашого народу, бо шануються традиції і звичаї від роду до роду.
Гуртківці студії «Оберіг», що працює при міській дитячій бібліотеці, робили подарункові ляльки саме до цього свята. Кожен з дітей, виготовляючи ляльку, вкладав в неї свої гарні думки та побажання.




До дня української соборності - дня єднання українських земель міська бібліотека №3 провела історичне досьє «Музичний код України», присвячене 25-тиріччю Державного Гімну України. 15 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила музичну редакцію  Державного гімну, що знайшло своє відображення у Конституції України, а 6-го березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний Гімн України».
На початку заходу присутні прослухали Гімн у запису. Бібліотекарі розповіли про історію створення та авторів найголовнішої пісні країни, яка єднає українську націю.

середу, 18 січня 2017 р.

Літературний Альбіон

Усі люблять хороші історії і хороші книги… Тож сьогодні, бібліотекарі міської бібліотеки для дітей і учні ІІ-А класу гімназії спробували разом розібратися, на прикладі творів відомих письменників Англії, що ж це таке - гарна дитяча книга. Чому саме Англії? Все просто. По-перше, даний захід - впровадження ідеї, придбаної на ярмарці ідей 2016 року у м. Херсоні «Літературний Альбіон». А по-друге, у цьому році багато ювілейних дат саме англійських письменників.
Отже, хороша книга – це, звичайно ж, книга захоплююча, книга, яка викликає живі емоції. Така, як книга Льюїса Керролла «Аліса в країні див» (перше місце у топ-рейтингу учасників заходу).
Хороша книга - це і герої, які стають для читачів добрими друзями. Отже, друге місце посіла книжка Алана Александра Мілна «Вінні-Пух і всі-всі-всі».
Гарна книга - це, зрозуміло, цікавий сюжет, що включає в себе і подолання труднощів, і пригоди, і - після стількох хвилювань! - щасливий кінець, що викликає у нас зітхання полегшення. Третє і четверте місце присутні віддали книжкам Даніеля Дефо «Робінзон Крузо» і Роберта Луїса Стівенсона «Острів скарбів».
Частенько чарівність книги полягає  в стилі, в особливій мелодії авторської мови, яка сама по собі перетворює читання на величезне задоволення. П’яте місце віддали засновнику літературного різновиду — фентезі видатному  англійському вченому і письменнику Джону Рональду Ройлу Толкіну та його неперевершеному «Гобіту».
Гімназисти послухали історії створення кожної книжки, подивилися уривки з перших і найбільш популярних екранізацій творів, погортали сторінки книжок та позмагалися у веселих і дотепних вікторинах до кожної книжки.

Даний захід став гарним приводом перечитати всі ці твори, бо вони, безперечно, того варті.

понеділок, 16 січня 2017 р.

Таврійські пастелі

Міська бібліотека №3 провела для своїх користувачів дитячого віку хвилинку-цікавинку «Таврійські пастелі». Вона була присвячена українському прозаїку, нашому земляку – Ю. К. Голобородько, якому цьому році відзначаємо 90-річний ювілей. Народився письменник 9 січня 1927 року в селі Новотягинка Білозерського району Херсонської області.  На долю Юрія Костянтиновича випало багато поневірянь: дитинство його пройшло без матері, у роки німецької окупації зазнав поневірянь, перебував у фашистських таборах, після визволення з неволі брав участь у боях з ворогом на 4-му Українському фронті. День Перемоги зустрів на чехословацькій землі.
Свій шлях в літературу почав з журналістської діяльності, а згодом почав писати ліричні мініатюри, оповідання, повісті, романи та оповідання для дітей. У своїх творах він показує труд та життя своїх земляків, описує красу рідних степів та красу природи Таврії.

Бібліотекарі, читали вголос найцікавіші уривки з творів,  представивши дітям такі книжки письменника: «Вчителю мій дорогий» (де автор описує образи сільських вчителів), «Дороги в грозах» (документальна повість про розвідника Георгія Веретенника та його побратимів). Тему війни і мужності народу Ю.Голобородько розвиває й в документально-нарисових збірках «Вкарбовані у вічність» та «Герої твої, Херсонщина», написаних їм у співавторстві з письменниками-земляками. В збірці «Таврійські пастелі» він показує відчуття краси природи , її чарівності.
Працівники бібліотеки порадили дітям читати твори письменників-земляків, адже щоб стати патріотами України, треба спочатку стати патріотами рідного краю.