четвер, 27 жовтня 2016 р.

День цікавої книги

Канікули чудова пора. Є вільний час. Можна поспілкуватись з друзями, пограти в ігри і прочитати давно відкладену книгу. Саме так і вчинили дівчатка  з клубу «Книгочитограйка», що працює при міській бібліотеці для дітей. Вони прийшли помалювати і розфарбувати улюблених книжкових героїв. А головне – прочитати веселі казочки.





Довкілля для майбутніх поколінь

Одним із найнебезпечніших для людини елементів, які існують у природі, є свинець. Він є токсичним металом, широке застосування якого призвело до значного забруднення навколишнього середовища та виникнення проблем зі здоров’ям у людей в багатьох країнах. В рамках проектів ВЕГО «МАМА-86» «Вільне від токсикантів довкілля для майбутніх поколінь» в Україні оголошено з 23 по 29 жовтня 2016 року «Міжнародний тиждень дій щодо запобігання отруєння свинцем». Козак Т. Ф., голова міської екологічної громадської організації «Мама-86» спільно з бібліотекарями центральної міської бібліотеки запросили представників дошкільних закладів міста на семінар «Вплив свинцю у фарбах на здоров’я дітей». Таїсія Федорівна висвітлила такі питання: як отруєння свинцем впливає на здоров’я дітей, які ознаки отруєння, які основні джерела свинцю, що робити, якщо виявили свинець.

Свято спілкування

В юнацькій бібліотеці відбулося  свято  спілкування. А саме, зустріч у форматі  імідж-коктейль студентів-економістів приладобудівного технікуму (викладач Любов Волковська) з добре знаною у місті та області особистістю  – Олександром Миколайовичем Сидоренко – громадським діячем (був депутатом Херсонської обласної ради 6-ти скликань,  20 років очолював знаний в Європі та у всьому світі винзавод, а пізніше – АПФ "Таврія"), знавцем виноградарської, виноробної,  та торгівельної галузей, загалом –  експертом цих галузей науки та практичної діяльності. Олександр Миколайович (дуже скромна особистість) намагався завадити бібліотекарю розповісти молоді про себе, але студентство дізналося про нагороди гостя –  академік Академії інженерних наук України, кавалер Ордена "За заслуги" 3-го ступеню, Хреста Пошани "За відродження України" 1-го ступеню, а ще Золотої медалі "За співпрацю із Францією". Олександр Миколайович Сидоренко –  людина, яка постійно навчається. 


середу, 19 жовтня 2016 р.

Зустріч на літературній галявині

Час швидко плине, а з ним приходять нові знання, досвід. Члени клубу «Краєзнавець», що діє при міській бібліотеці №2, зібралися на літературній галявині «Поетичне мереживо», щоб дізнатися про поетів Нової Каховки.
Бібліотекар Рядних І.Л. познайомила з новими авторськими поетичними збірками,  які нещодавно вийшли з друку. Цікавою була розповідь члена клубу Петрова Родіона, 
який почав писати вірші після того, як побував на Майдані в буремні дні 2014 року, побував на сході, де доля звела його з воїнами АТО, допомагав волонтерам. Зустріч була цікавою для всіх. Присутні перегорнули ще одну сторінку, пов’язану з нашим рідним мальовничим містом, яке багате на талановитих людей.

четвер, 13 жовтня 2016 р.

Книжкова шафа покоління NEXT

Яку книжку краще обрати восени 2016 року…У час осінньої депресії, чи спокою та усамітнення, у кого як, ідеальним другом та співбесідником була, є і лишається книга. З книжкою восени не лише цікаво та не сумно, а й тепло. А от  як не помилитися з вибором книг і які книги обрати дізнавалися учні 8-го  та 9-го класів ЗОШ №4, прийшовши до читального залу центральної бібліотеки  на бібліотечний урок «Книжкова шафа покоління NEXT», щоб поговорити  про найзатребуваніші книги серед молоді. Є в цих книгах протест проти цілого світу, категоричне неприйняття всього, безвихідь, постійний страх, безнадія і неймовірна жорстокість. А ще порядність і відданість, дружба, любов та самопожертва.



вівторок, 11 жовтня 2016 р.

Цирк запалює вогні

І оркестром,
І вогнями
Цирк вітається із нами.
Дивно!
Весело!
Яскраво!
Справжнє свято – ця вистава.


Під час циркової програми обличчя дітей світяться такими радісними вогниками, що і дорослі починають радіти разом з малечею.

У молодшому відділі міської бібліотеки для дітей бібліотекарі за допомогою віршів із книги Людмили Гнатюк «Циркова вистава» представили циркових артистів різного жанру. А саме: повітряних гімнастів, клоунів, еквілібристів, фокусників, акробатів, антиподів, жонглерів, атлетів і дресирувальників. Гімназисти з 3-Б познайомились з цирковими династіями: Дурових, Запашних, Кіо  та іншими. За допомогою інтернету діти змогли переглянути кращі номери трупи «Цирку дю Солей» і передивитись виступи клоунів з минулого: Олега Попова та Юрія Нікуліна.


  

Народознавча подорож

В Обривській сільській бібліотеці для учнів 6-го класу Маслівської ЗОШ відбулася  народознавча  подорож «Бабусина скриня – роду берегиня».  Разом із вчителем української літератури Вариводою В.І. та бібліотекарем Обривської сільської бібліотеки Горбуновою О.С. діти помандрували цікавими сторінками історії, традицій, звичаїв. Вони дізнались що, без верби на покуті та хрещеної ікони, без пучечка зілля, старої підкови та вишитого рушника наші пращури не уявляли свого життя. Діти  підготували розповіді про традиції своїх сімей. Також розповідали про призначення та символіку речей, або згадували художні твори, в яких розповідається про ці речі, складали прислів’я про речі українського вжитку.

Захід  закінчився, але не закриється ніколи бабусина скриня, з якої ми постійно будемо черпати мудрість, любов до рідної землі, до свого народу. Вона вчить жити теперішнім з пам'яттю про минуле і думками про майбутнє.




понеділок, 10 жовтня 2016 р.

Їх імена вкарбовані у вічність.

«Можна все на світі вибирати, сину,
Вибрати не можна тільки Батьківщину».
Василь Симоненко
В бібліотеках ЦБС велику увагу приділяють національно-патріотичному вихованню молоді нашого міста. Тому, 10 жовтня до центральної бібліотеки запросили учнів ЗОШ №4 на відео-спомин «Повертайся живим!», присвячений Дню захисника України (Президент України Петро Порошенко встановив щорічно 14 жовтня відзначати — День захисника України. Це свято відзначається у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва) та пам'яті загиблих воїнів-земляків в зоні АТО..

Бібліотекарі Сембратович С. Л. та Ісакова Є.Ю. нагадали присутнім, що зараз на Сході України йде війна розв’язана нашим сусідом, яка не обійшла стороною й наше мальовниче місто над Дніпром. А зберегли нам життя славні сини-оборонці, які стали на захист свободи та незалежності Батьківщини, й полягли в бою, окропивши рідну землю жертовною кров’ю. Ось їхні імена: Атаманчук Роман Віталійович, Гавриленко Роман Миколайович, Гребінський Олег Вільямович, Кісловський Віктор Олександрович, Перепелиця Денис Сергійович, Подгорний Сергій Анатолійович, Вахненко Валерій Анатолійович. Бібліотечні працівники розповіли про кожного загиблого земляка – захисника неньки України.
Під час проведення заходу були представлені поезії: Бурбели В., Крищенко В., Симоненко В., Шовкошитного В. Впродовж всього заходу демонструвались світлини загиблих воїнів, слайди, відео по даній темі. Взагалі, відео-спомин проходив в постійній психологічній напрузі. Особливо, коли до багатьох присутніх прийшло усвідомлення того, що вони можуть жити, навчатись, відпочивати, а книга життя Воїнів Світла вже скінчилось.
Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих воїнів та мирних жителів в зоні АТО на Сході України. Хай імена загиблих героїв назавжди залишаться у наших душах! Світла їм пам’ять! Герої не вмирають!
Наприкінці заходу молодь поздоровили, як майбутніх захисників Вітчизни із наступаючим святом – Днем захисника України! І подарували пісню «Повертайся живим» у виконанні Світлани Тарабарової.

До читального залу центральної бібліотеки на вахту пам’яті під назвою «Бастіони мужності» завітали студенти Новокаховського агроколеджа.
Під супровід відео-презентації бібліотекарі розповіли: про традиції християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці оскільки воно пов'язане із боротьбою за свободу та порятунком від ворогів; про волелюбних козаків, які зі зброєю в руках боронили Україну та віру і були переконані, що Свята Покрова охороняє їх, а Божу Матір вважали своєю заступницею; про Українську повстанську армію, яка під час Другої світової війни зародилася 14 жовтня 1942 році як збройна сила проти гітлерівської окупації батьківських земель та більшовицької наруги над нашим народом; про героїв-земляків, які загинули в боротьбі за незалежність України у ХХІ столітті та вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання

Цей захід викликав у студентів почуття патріотизму і сміливості, які єднають країну, закликають усіх до згуртованості перед сучасними викликами та загрозами.

  
До читальної зали старшого відділу міської бібліотеки для дітей 12 жовтня завітали старшокласники гімназії, щоб  «ступити» на історичну стежину «Чародії війська козацького».
Бібліотекар розповіла про козаків-характерників: від давньо-руських волхвів до наших днів. Діти були вражені тим, що мистецтво українських характерників нагадує і японських ніндзя, і майстрів індійської йоги, а в  бойовому гопаку присутні елементи карате, джиу-джитсу та китайської гімнастики. Зрозуміти, хто були ті надзвичайні люди, допомогло відео «Українські козаки-характерники – таємниці загадкових воїнів». 
Наприкінці зустрічі згадали сучасних воїнів світла, які боронять нашу державу та вшанували пам'ять полеглих земляків хвилиною мовчання під пісню «Пливе кача».

Бібліотекар Жаданова Наталія Валентинівна, яка проводила зустріч, закликала дітей відвідати 14 жовтня ті будинки, де встановлені меморіальні дошки полеглим захисникам України, нашим землякам, щоб вшанувати їх світлу пам'ять. 


Напередодні свята Захисника України до Таврійської бібліотеки завітали маленькі козачата учні 4-В класу ЗОШ №5, щоб розширити свої знання про славних синів України гетьманів козацьких. Бібліотекар Півторак І.В. провела презентацію книги Тараса Чухліба "Гетьмани України..." У цьому виданні змальовано тридцять три історичних портрети найбільш відомих володарів гетьманської булави. Книга яскраво ілюстрована. Подарункове видання зацікавила дітей. Вікторина "Шлях козацької слави" показала, як багато діти знають про козаків. Потім було захоплююче відео про показові виступи сучасних козаків на острові Хортиця з володіння козацькою зброєю. Пісня «Ми нащадки козаків» прозвучала як гімн маленьких козачат і показала, що у козаків росте гідна зміна!!!




пʼятницю, 7 жовтня 2016 р.

Цікаві, дивні, незвичайні

Важко повірити, але поряд з нами на нашій планеті живуть тварини, які здатні здивувати будь кого своєю зовнішністю.
На пізнавальному сафарі «Цікаві, дивні, незвичайні» разом з бібліотекарем Матвієнко  Н.М. дивувались гімназисти 2-Б класу. Вони тиснули руки у мадагаскарської руконіжки, занурювались на дно океану, щоб побачити рибу-краплю і йоті-краба; побували у Еквадорі, щоб пригостити бананом найменшу мавпочку - карликову ігрунку.  А у перервах сафарі гімназисти розгадували загадки та логічні  ланки.




Прикмети осені

Ось і настала золота осінь. Сама красива і мальовнича пора року. Осінь любить жовті, червоні фарби, а як любить вона обсипати все золотом. Золотом обсипані парки. Ідеш і радієш такій красі. І розумієш, чому поети так люблять оспівувати осінь. А іноді бракує слів –  неможливо описати ту красу, яка відкривається перед тобою. 

      У молодшому відділі міської бібліотеки для дітей відбулась фольклорна гра «Прикмети осені». Маленькі відвідувачі згадали всі осінні прикмети, розгадали загадки з кошика «дівчинки Осені». Разом з бібліотекарем діти придумали казочку про Листопадника, який живе на кожному дереві. І не тільки придумали, а й зробили цього кумедного персонажа.



До міської бібліотеки №2 на майстер-клас «Графічна осінь» завітали учні  9-Б ЗОШ №10, а на мистецький круїз «Усмішка в акварелі» - учні 4-Б  СЗОШ №8. Майстер клас  провела викладач школи мистецтв Садомова А.В.




Анна Валеріївна розповіла про свої роботи, показала роботи своїх учнів. Кожен з присутніх зробив осіннє дерево. І на згадку про цікавий майстер-клас взяв власноруч виготовлену роботу.


Бібліо-океан «Знайди свій острів!»

Цього року майже тиждень, починаючи з 30 вересня,  бібліотекарі Новокаховської ЦБС святкували разом зі своїми читачами Всеукраїнський день бібліотек. У всіх бібліотеках проходили Дні відкритих дверей, літературні круїзи, свята та вікторини для маленьких та дорослих користувачів. Лише 06 жовтня 2016 року бібліотекарі провели своє професійне свято для всіх бібліотекарів міста та села. Свято пройшло в формі бібліо-океану «Знайди свій острів!», на якому всі присутні здійснили круїз на бібліолайнері до 14 бібліотечних островів. Тут були присутні капітан та юнги, бібліотекарі-русалки. Супроводжувався захід відео-презентаціями з показом послуг сучасних бібліотек і послуг, які будуть надаватися бібліотеками в майбутньому. Була також оформлена виставка-панорама «Знайди свій острів».



    На святі були присутні:
заступник голови Новокаховської міської ради Сироватка В.М 
та заступник начальника відділу культури і туризму Зарудна Н.С., 
які привітали бібліотекарів з професійним святом, вручили кращим грамоти від відділу культури і туризму. Від міського голови бібліотекарі отримали в подарунок 10 офісних стільців.

середу, 5 жовтня 2016 р.

«Чим старіший скрипаль, тим солодша мелодія»

Людина, яка дожила до похилого віку, гідна поваги навіть тільки тому, що їй це по милості Божій вдалося. Далеко не всім дано таке величезне досягнення і благовоління відчути мудрість своїх років. Скидати з рахунків людину, яка досягла певного солідного віку, абсолютно негуманно. Літній вік людини зовсім не означає, що вона вже на багато що не здатна, якраз навпаки: те, що може літня людина, рідко здатна зробити більш молода.
Згадати свою молодість та роки на які вона випала,на арт-галявину «Чим старіший скрипаль,тим солодша мелодія» у читальному залі центральної бібліотеки зібрались члени літературно-музичного клубу «У колі друзів». Музичним привітанням свято відкрили вихованці музичної школи та школи мистецтв.



Поринувши в той час, коли життя здавалося довгим-довгим, а старість - чимось далеким-далеким, члени клубу слухали пісні та співали, дивились відео-кліпи та танцювали, читали вірші та давали відповіді на бліц-опитування «Забавні історії моєї молодості».




Запал в очах, бадьорість духу, коштовний вогонь завзяття, можливість радіти життю, все це вказувало на те, що члени клубу навчені досвідом життєвої стійкості з оптимізмом дивляться у майбутнє і з легкістю без жалю кажуть: мої роки – моє багатство.


До Дня людей похилого віку міська бібліотека №2 провела акцію «Хвилинка радості». Позитивні емоції викликали незвичайні подаруночки – цукерки з побажанням. Хотілося б, що б таких «хвилинок» було більше, адже для людей поважного віку увага дуже багато значить. 



Міська бібліотека №3 організувала для своїх користувачів літнього віку на вечір-зустріч «Поспішайте творити добро». Ведучі свята, бібліотекарі:  Нагаєць І.О. та Кравченко Н.П., наголосили, що далеко не кожному дається таке величезне досягнення і благовоління відчути мудрість своїх років. 
Були запрошені відомі у місті вчителі, художники, поети, музиканти тощо. Свої картини присутнім представив Кузнецов В.С., поетичні твори – Яковлев А.А., арії із відомих оперет виконала Іванова М.І., про роки свого життя відданні бібліотечній справі згадала Носенко В.П. (сплела для свята гарні віночки з живих квітів), цікавими історіями із шкільного життя поділилася Колпакова М.І.


Привітати учасників зустрічі прийшли учні ЗОШ №3 – вони читали вірші українських поетів присвячені осені, музиці, вчителям, бібліотекарям, бабусям та дідусям.
Музичні вітання для гостей свята лунали у виконанні дніпрянського ансамблю «Берегиня». 
Одна з його учасниць (Старцева А.І.), сівши на шпагат, довела присутнім, що вона у гарній фізичній формі, якій можуть позаздрити і молоді.

Господині вечора пригостили присутніх чаєм з цукерками та печивом. Вечір пройшов цікаво в атмосфері душевного комфорту.