четвер, 31 березня 2016 р.

На побачення з книгою і бібліотекою

Міська бібліотека для дітей запросила своїх користувачів на побачення з книгою і бібліотекою під час весняних канікул, запропонувавши їм цілу низку цікавих розважально-пізнавальних заходів в рамках Тижня дитячого читання. Діти-волонтери міської бібліотеки для дітей з черговим візитом побували у дитячому садочку «Казка». В цей день, який мав назву: «Література – як мікстура: бібліотерапевтичні посиденьки», в садочку було особливо весело та гамірно: спочатку малеча слухала українське слово, а потім усі разом гралися в ігри. Волонтери, які мають неабиякий досвід спілкування з малими дітками, так захопили їх та захопилися самі, що навіть затримали мам і тат, які прийшли забрати своїх дітей – дітвора веселилася та розважалася з задоволенням. Дякуємо за такі «посиденьки» волонтерам Кирилові Єзерському та Даниловій Юлії – учням  Новокаховської гімназії.

Дорослі волонтери бібліотеки, молоді педагоги, які навчають дітей у гуртку «Умілі руки: український оберіг» Павлушенко Наталія та Лепська Ольга провели майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки на виставці декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва, що проходила у картинній галереї в рамках звітного концерту творчих колективів міста «З ЛЮБОВ’Ю ВІЧНОЮ ДО ТЕБЕ, УКРАЇНО!»


Читачі, які завітали до читальної зали для 5-9 класів, мали можливість познайомитись та пограти у гру «50-ти зірковий ігроленд», подаровану бібліотеці за участь в обласному інтелектуальному турнірі «Ігри патріотів Херсонщини». «Піддалися» гравцям не всі питання, але досвід та запропоновані завдання їм згодяться у подальшому навчанні.
Для маленьких читачів молодшого відділу проходив День лялькового театру.
Свої артистичні таланти продемонстрували активні члени клубу «Книгочитограйка»: Юля Марковець та Соня Зубенко, яким допомагали маленькі сестрички. Дівчатка влаштували казкове дійство по незвичній казці письменника-класика української літератури Івана Франка: «Був собі дід Андрушка, а в нього — баба Марушка, а в баби — донечка Мінка, а в дочки — собачка Хвінка, а в собачки — товаришка, киця Варварка, а в киці — вихованка, мишка Сіроманка…» Усім нам знайома - казка про Ріпку.

Дітям-глядачам так сподобалось чарівне дійство, що  після його закінчення кожен захотів побувати актором. А бібліотекарі тільки допомагали. Можливо, серед маленьких читачів росте нова зірка українського лялькового театру.

Канікули закінчуються та не закінчується побачення з книгою та  бібліотекою. 

середу, 30 березня 2016 р.

Поглиблюємо знання про рідний край

Є така цікава і корисна наука – краєзнавство. Кожного разу, набуваючи нової інформації з історії про рідний край, відкриваєш для себе нові імена, нові факти або поглиблюєш свої знання.
Людина, яка себе поважає і хоче бути обізнаною, повинна не забувати свого роду-племені, намагатися знати більше про свій рід та місце, де народилася і живе.
Херсон – красиве місто з багатою давньою історією. Сьогодні Херсон – це промисловий, економічно розвинений, культурний центр Таврійського краю. Але так було не завжди. Для захисту південних кордонів тодішньої Російської імперії за указом Катерини ІІ від 18 липня 1778 року почалось будівництво фортеці і міста Херсона. Керування будівництвом було доручено генералу І. А. Ганнібалу, з дня народження якого в цьому році виповнюється 280 років.
Цікава постать І. А. Ганнібала. Ще з дитинства, з 9 років його, самого дорослішого з 11 дітей всупереч бажанням батьків записали на військову службу в Морську Артилерійську академію. За роки служби заслужив багатьох нагород за вдале керівництво морськими битвами під час війни з турками. 
Про все це та багато іншого, а також про те, що він є двоюрідним дідом відомого російського поета О. С. Пушкіна, із здивуванням та зацікавленістю дізналися учні 5-а класу Дніпрянської школи на заході в селищній бібліотеці.

Історична бесіда «Ганнібал – будівник Херсона» допомогла школярам уявити картину будівництва міста і корабельної верфі. 
Весь тягар роботи опинився на місцевому гарнізоні серед, яких були, матроси, каторжани, запорожці і славетний гайдамацький отаман Семен Гаркуша. Вони забивали в болотистий ґрунт сваї для суднобудівної верфі, в мішках та кошиках носили землю на фортечні вали – будували місто. В серпні того ж 1778 року в гавань Херсона заходили багато військових та торгівельних кораблів.
Діти з задоволенням гортали сторінки книги «Подорож Херсонщиною», шукали на мапі сучасного Херсона, де знаходяться історичні архітектурні пам’ятки. 
В пам’яті нащадків генерал І. А. Ганнібал залишиться не тільки як засновник міста Херсон. Під його керівництвом також було побудовано декілька храмів для православного населення, які досі прикрашають місто. 






Тиждень дитячого читання продовжується

Щоб зацікавити дітей і довести їм, що література – це скарб, який залишають по собі покоління, а поезія – це світ, який кожна людина може знайти в окремому вірші і зрозуміти по-своєму, дитячий відділ міської бібліотеки №2 підготував міні-виставку «Поетичний букет» .


Бібліотечний урок «Історія створення книги»  пройшов в Дніпрянській селищній бібліотеці. В дивовижний світ історії «винахідництва» книги у супроводі  відеопрезентації поринули учні 5-Б класу ДЗОШ. «Мандруючи» від слайду до слайду, вони дізналися, як створювались книги – від давнини до сьогодення.


вівторок, 29 березня 2016 р.

Тиждень дитячого читання триває

Дорогі друзі!
В нас сьогодні книжки свято
Будем разом відзначати,
Книгу-друга шанувати!

Такими словами почався бенефіс кращих читачів 3-го Б класу ЗОШ№ 5, що проходив в рамках святкування Тижня дитячої книги в Таврійській бібліотеці. Діти дізналися багато нового про створення книги, яка сама маленька і сама велика книга на планеті, познайомилися з новинками літератури, а самі активні читачі класу презентували свої улюблені книги і порадили почитати їх всім однокласникам. За таке активне читання вони одержали звання кращих читачів серед 3-х класів і грамоти. Потім всіх чекали веселі розваги-вікторини та ігри на знання казок, пісні та мультики про книгу і читання. Свято вдалося!





Волонтери Обривської сільської бібліотеки завітали до дитячого садочка. Дівчатка дуже старанно готувалися до зустрічі зі своїми маленькими друзями. Вони не тільки читали їм казки, але й розповідали про автора книги, показували ілюстрації до твору, обговорювали з малечею прочитане, розповідали вірші та загадували загадки, а коли дітки втомлювалися робили невеличкі фізкультхвилинки. «Барвінчата» дуже тепло зустріли дівчат, подарували їм саморобні квіти, та з нетерпінням чекають наступної зустрічі.







четвер, 24 березня 2016 р.

Всеукраїнський Тиждень дитячого читання розпочато

В рамках Всеукраїнського Тижня дитячого читання в бібліотеках ЦБС проходять цікаві і різноманітні заходи. 23 березня в читальній залі старшого відділу міської бібліотеки для дітей відкрив свої двері незвичайний магазин, який бібліотекарі так і назвали «Бібліоцукерня: вітамінки настрою».
Завітали до бібліотеки у гості учні дев’ятого класу гімназії, щоб «продегустувати»  нові книжки, якими поповнився бібліотечний фонд. Загалом, це був «український» день, бо читачі знайомилися із літературою про Україну та українців, але «смакувала» молодь й сучасні книжки про ровесників, де й «про те саме, й про проблеми» (саме так запитували у бібліотекарів дівчатка про такі книжки). А кожна книжка викликає певний настрій. Про свою країну та її видатних синів слухали діти з повагою та гордістю; розповідь про незвичайні куточки України викликала захоплення та цікавість; вірші Ліни Костенко читали з ніжністю, слухаючи задумливо та, замислившись про щось своє.



Обговорюючи прочитане, дітям ставилися питання, за відповідь на які вони забирали собі цукерку, прикріплену до книжки, що містила відповідь. І хоч уже дев’ятикласники, та настрій панував веселий, як у малечі. Адже і про корисне слухали, й смаколики отримали.


25 березня бібліотекарі міської бібліотеки №2 запросили учнів 4-Б класу СЗОШ №8 до літературного кафе «Майстри пера дітям». Бібліотекар дитячого абонементу Усачова В.О. познайомила дітей з творчістю дивовижної жінки, «Андерсена нашого часу», дитячої письменниці – Астрід Ліндгрен. Багато цікавого дітлахи почули про дитинство авторки, з під пера, якої вийшло близько 80 творів для дітей. Дізналися також про історію виникнення найпопулярніших героїв книг, таких, як: "Пеппі ДовгаПанчоха", "Карлсон", який живе на даху. Багато посмішок викликали, зачитані найвідоміші цитати з її книжок. Також хлопчики та дівчатка мали можливість відвідати хоча б віртуально, за допомогою презентації, дитячий музей казок Астрід Ліндгрен. Наостанок, для закріплення матеріалу, діти відповіли на питання вікторини по творам письменниці.   



В Новолагерській сільській бібліотеці Тиждень розпочався 26 березня, заходом під назвою вечір загадковий «У світі книги». На заході діти різного віку демонстрували свої таланти не лише як читці віршів, уривків з творів, прислів’їв та приказок, висловлювань відомих людей про книгу та читання, а ще й як актори, розігруючи сценку про те, як читачам слід поводитися з книгами. Було весело, і якось по-домашньому, загадково затишно.




середу, 23 березня 2016 р.

Чергові змагання ерудитів

Зранку у міській бібліотеці для дітей було дуже весело. Перевірити свої знання і позмагатися між собою прийшли учні 4-В класу гімназії. А допомагали бібліотекарям сьогодні бібліотечні волонтери.
Гімназисти поділились на дві команди: «Дружну сімейку» та «Сонячних  промінчиків». Четверокласники вважають себе дорослими, тому і запитання були, як для дорослих.


Розумники змагалися у таких категоріях: «Тварини», «Мистецтво», «Музика», «Народні загадки», «Мультфільми», «Літературні герої». Особливою була категорія присвячена року англійської мови в Україні «Літературні герої  Великобританії».  І тут Чеширський Кіт показав  командам свого язика. Це було єдине запитання з цієї категорії, на яке не було вірної відповіді. А за кожну вірну відповідь діти отримували смайлика. У кінці турніру вони були пораховані. З мінімальним відривом 28:29 перемогла «Дружна сімейка». Але пригоди Чеширського Кота на цьомуі не скінчились. Всі книги про пригоди Аліси переїхали на місячний строк у портфелі читачів бібліотеки.




вівторок, 22 березня 2016 р.

Поезія - це дотик до душі!

Березневе засідання Клубу "Натхнення" відбулось у переддень Всесвітнього дня поезії, який відзначається 21 березня. "Краса почуттів, втілена у слові" - так називався поетичний калейдоскоп. Адже виливати свої почуття у віршованій формі, відбиваючи в римі своє світовідчуття, одночасно звертаючись до мільйонів і, залишаючись при цьому наодинці з собою, на це здатна тільки поезія – найбільше з мистецтв, створених людиною. На засіданні пролунали різні поезії, залежно від уподобань молоді. Звичайно ж, були представлені авторські твори: Марія Єщенко згадала свій вірш "Материні крила", а Яна Лич декламувала свій твір "Присвята Шевченку". Поезії Марії Єщенко із задоволенням читали і інші учасники засідання. Завдяки Світлані Єщенко присутні змогли насолодитись звучанням в оригіналі "Сонету 116" Шекспіра. Звучали на зустрічі і пісні, адже кожна пісня – це злиття музики і поезії. 



16 березня  в ПТУ №14 пройшов вечір поетичного настрою «Закохані в поезію», присвячений Всесвітньому дню поезії. Бібліотекар міської бібліотеки №2 Рядних І.Л. та бібліотекар училища Філіпенко О. С.  розповіли про роль поезії в житті людини. Учні читали вірші різних поетів та свої власні. На вечір запросили місцевого поета Кириченко Дмитра, який читав свої вірші та співав власні пісні. Хто причастився до Поезії хоч раз, пам’ятають, що Муза дуже примхлива, вона приходить лише тоді, коли серце щире, відкрите до краси і болю. Люди, які знаходяться у фокусі поетичних променів  - інтелектуально багаті, не заспокоєні в духовній суті. Зі святом всіх – з днем поезії !!!


 В чем волшебство поэзии?
Возможно, в обнаженьи чувств?
В способности затронуть сердца струны?
Ведь могут же слова, слетающие с уст,
Счастливым сделать день угрюмый.
А может, это просто наважденье?
И все ж, покуда существует свет,
За строчкой строчку, словно ожерелье,
Нанизывает медленно слова поэт.

З цими чудовими рядками відвідувачі Дніпрянської селищної бібліотеки, запрошені на свято поезії, поринули в її чарівний світ.
Уявіть собі наше життя без поезії… Без привітань до свят, без геніального шевченківського слова, без неповторності таланту Лесі Українки, без Пушкіна, Шекспіра, Єсєніна… Це буде нудне життя без вибуху емоцій, які зворушують до сліз. Сила слова володіє особливою енергією.
Вважається, що в ХХІІІ ст. до н. е. були створені перші вірші-гімни. Їх автор Ен-хеду-ана – донька аккадського царя Саргона, який завоював Ур (територія Ірану). Вона присвятила їх місячному богу Нанне та його доньці  Інанні, богині ранкової зірки.
Щаслива та людина, яка бачить яскраві осінні фарби, синь озер, знаходить красу там, де не кожному дано розгледіти ії. Поет бачить серцем. Тому на свято поезії був запрошений поет, керівник міського літературного клубу «Новий ЛІК» - Василь Фадєєв, людина талановита, багатогранна. 

Старшокласники із задоволенням послухали ліричні вірші поета, відмітили оригінальність його рим, подивилися відеоролик про клуб «Новий ЛІК». Дітей також вразила легенда «Сльози Марії», яку з успіхом прочитав автор. 
Присутні щиро подякували за створене свято, побажали автору натхнення, нових яскравих творів та пообіцяли, що прийдуть до бібліотеки за поетичними збірниками. Більш вразливими та збентеженими, як завжди, були дівчата - любовна лірика заронила зерна в їх серця, розбуджені весняною березневою природою.
Пусть нынче серо и прохладно -
Согрей же теплым словом мир вокруг,
И будь собой, и празднуй рифмой складной
Всемирный день поэзии, мой друг!



понеділок, 21 березня 2016 р.

Блакитна краса планети

  19 березня  бібліотекарі  читальної  зали центральної бібліотеки запросили гостей на свято «Блакитна краса планети», присвячене Міжнародному дню води, який започатковано Генеральною Ассамблеєю  ООН і відзначається з 1993 року кожного року 22 березня.
   Коло питань, яке було розглянуто: що таке вода, роль води в житті людства, вплив думок на структуру води. Також були розкрито: фізико-хімічні властивості води, яку воду потрібно пити та  вплив музики на воду і людину, яка її споживає.

    Козак Т. Ф., голова громадської екологічної організації «Мама-86», поділилась результатами досліджень питної води в місті та прилягаючих  територіях; розповіла присутнім про небезпечний стан водних ресурсів Херсонщини.
    Лейтмотивом заходу був заклик: «Бережіть водні ресурси рідного краю!» 

«Реве та стогне Дніпр широкий..» - саме ці рядки класика української літератури Тараса Шевченко одразу спадають на думку при згадці про Дніпро. Ця річка стала своєрідним символом усієї країни, природним багатством та історичною пам’яткою.
23 березня членів клубу «Краєзнавець» чекав  відео-круїз «Що я знаю про Дніпро». Бібліотекар міської бібліотеки №2 Рядних І.Л. розповіла про річку Дніпро, адже наше місто стоїть на її берегах. Відомості про історичне минуле, про флору та фауну, водосховища,мости,природні заповідники та багато іншого, що пов’язано з Дніпром  - стало цікавою темою чергового засідання.